• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

12.01.2017

07:36

DA LI FRANCUSKA POŠTUJE PRAVO? Danas odluka o izručenju zločinca Ramuša Haradinaja!

Politika

DA LI FRANCUSKA POŠTUJE PRAVO? Danas odluka o izručenju zločinca Ramuša Haradinaja!

Podeli vest

Francuska će danas odgovoriti na zahteve srpskih i kosovskih vlasti za puštanje na slobodu, ili izručenje Srbiji bivšeg haškog optuženika i lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja

Ministarstvo pravde Srbije poslalo je zahtev za ekstradiciju sa novim dokazima protiv Haradinaja, dok poslanici kosovskog parlamenta, iako nesložni oko teksta rezolucije kojom bi se tražilo njegovo oslobađanje, tvrde da je u pitanju montirani politički proces, prenosi RTK 2 i dodaje da su nakon protesta u Prištini, Tirani i Njujorku, oslobađanje Haradinaja juče zatraženo i na protestima u Prizrenu, Gnjilanu, Peći, Mitrovici, Ðakovici i Uroševcu.

Dopuna zahteva za izručenje Ramuša Haradinaja Francuskoj će biti poslata u toku današnjeg dana, rekla je ministarka pravde Nela Kuburović ističući da Srbija Haradinaja traži za zločine nad civilnim stanovništvom u toku 1999. godine za koje mu se nije sudilo u Hagu.

U molbi za izručenje Haradinaja koja je u utorak poslata Francuskoj najavljeno da će biti dostavljeni dodatni dokazi koji se pre svega tiču naredbe za proširenje istrage protiv Haradinaja sa dokazima koji je potkrepljuju, precizirala je Kuburovih na RTV.

Naredbu o proširenju istrage protiv Haradinaja, Tužilaštvo za ratne zločine dostavilo je u sredu Ministarstvu pravde i u toku je prevod dokumentacije, napomenula je Kuburović.

Upitana zašto istraga koja je protiv Haradinaja pokrenuta 2004. godine još nije završena, Kuburović je rekla da istraga nije mogla da se okonča, jer Haradinaj kao ni drugi okrivljeni u tom predmetu nisu bili dostupni srpskim prosudnim organima i nisu mogli da budu saslušani.

- To je razlog zašto postupak tako dugo traje i zašto je na snazi poternica za njim od 2005. godine - rekla je ministarka pravde.

Komentarišući oslobađajuće presude Haškog tribunala prema Haradinaju, Kuburović je navela da će francuski sud morati da uporedi dokumenta srpskog tužilaštva za ratne zločine i ona za šta ga je teretilo haško tužilaštvo.

- Potpuno su različiti događaji, vremenski okviri, kao i ostećeni. Haradinaj se pred Haškim tribunalom teretio za događaje koji su se dešavali od marta do septembra 1998. godine, a postupak pred tužilaštvom za ratne zločine Srbije se vodi za događaje iz 1999. godine i uglavnom su vezani za jun - rekla je Kuburović.

Upitana da li veruje da će Francuska izručiti Haradinaja i da će se on naći u sudnici u Beogradu, ministarka pravde je rekla da ne treba da govori o tome da li veruje ili ne.

- Francuska treba da poštuje Evropsku konvenciju o ekstradiciji kao i sve države EU. Francuska je postupila po poternici, što znači da mora da postupi i po molbi za izručenje i da utvrdi da li je Srbija dostavila dovoljno dokaza da Haradinaj bude izručen - navela je Kuburović.

Što se tiče hapšenja Haradinaja 2015. godine u Sloveniji, Kuburović je rekla da tada slovenački organi nisu na adekvatan način obavestili Srbiju o hapšenju te da Ministarsto pravde nije ni imalo mogućnost da pošalje molbu za izručenje.

- Sada je na neki način drugačija procedura, mi smo već uputili jedan deo dokumentacije sa dokazima. Tokom dana ići će i dopuna molbe za izručenje i smatram da će Francuska da postupi u skladu sa onim što je dostavljeno s obizrom da će imati i te kako dovoljno dokaza da neko ko se se tereti za ratne zločine nad civilnim stanovništvom bude izručen - rekla je Kuburović.

Govoreći o proceduri pred francuskim sudom, Kuburović je navela da on mora da održi ročište na kojem će biti saslušan Haradinaj, nakon čega će dati svoju procenu i mišljenje koje će biti dostavljeno Ministarstvu pravde Francuske koje će proceniti da li su ispunjeni uslovi za izručenje Haradianja Srbiji ili ne.

Kada bi Haradinaj bio izručen bi bio smešten u pritvor kao i sva lica koja čekaju suđenje.

Ona je istakla da hapšenjem Haradinaja dijalog između Beograd i Prištine ne može da bude doveden u pitanje, jer poternica za njim postoji od 2005. godine.

- To je bilo poznato tokom pregovora, a Srbija nije bila uslovljena time da se poternica povuče - precizirala je ministarka.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
u magnovenju

pre 7 godina

Dopuna će biti poslata danas a oni danas odlučuju? Sve što nam se dešava smo zaslužili.

zoran miljkovic

pre 7 godina

Koje smo mi pravosudje koje danas salje dokaze,a danas se donosi odluka,mislim da opet pravimo cirkus,a onda to boze sve su nam drugi krivi.VRLO NEOZBILJNO I NEODGOVORNO. Naprosto to sam napisao prvog dana kada je uhapsen.Nema sistema, a i da nam ga izruce, sta bi bilo, proterali bi sve srbe sa Kosova,pa je gora varijanta.

darko

pre 7 godina

Nema ništa od toga.Sva ta hvala naših političara kako imamo neke kao prijatelje i kako nas poštuju ponovo po ko zna koji put pada u vodu.Haradinaj izlazi a naše žrtve neka se prevrću u grobovima.Ovako se ne vodi ni kafana a ne ozbiljna država.

draza

pre 7 godina

AKO FRANCUSKA IZRUCI EVROSRBIJI HARDINAJA TO JE ZNAK DA TAMO LE PEN I FAZIZAM VEC VLADAJU I DA NECE PROCI DUGO DA CE TRAZITI I REABILITACIJU ADOLFA HITLERA A SRBIJA CE DA REABILITUJE DRAZU MIAJLOVICA SVOG JUNAKA NESUDJENOG

Sasa

pre 7 godina

I sta ako ne izruce tog kriminalca?ja predlazem protest u BG pa u celoj slSrbiji za ukidanje izrucenja nasih bilo kojoj zemlji EU...od sitni kriminalaca do krupnih riba...neka ponovo ovde mogu da se sakriju i stite da ih stiti nas zakon...nek plackaju kradu i dosu pare ovde trose u Srbiji da im niko nista ne moze...a za sliovanje eli nesto tako da im se ovde sudi

dragan

pre 7 godina

Sjetite se navijaca Tuluza, Brisa Tantona. Sve ce nam biti jasno sta misle Francuzi o nasem pravosudju.I ako izruce stradace Srbi na KiM. Lako je nama pisati kad ne zivimo na Kim-u.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija