• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: slobodnimediji.com

16.01.2017

21:09

ČOMSKI nikada nije rekao da su Albanci “kao divlje pleme”

Politika

ČOMSKI nikada nije rekao da su Albanci “kao divlje pleme”

Podeli vest

Agencija “SRNA” nedavno je objavila da je Noam Chomsky napisao tekst za “Foreign Affairs” u kom je nazvao Albance “divljim plemenom” i “najvećom brukom moderne Evrope”. Ništa od toga nije tačno.

U tekstu se tvrdi da je američki filozof Noam Chomsky objavio članak objavljen u američkom magazinu “Foreign Affairs” u kome je “oštro napao Albance, rekavši da su oni kao divlje pleme.”

Tekst prenosimo u cjelosti:

Američki filozof Noam Čomski tvrdi da su Albanci najveća bruka moderne Evrope jer su dozvolili da uklone domaćina koji ih je primio i da od većine naprave manjinu.
Čomski je za časopis Forin afers napisao, između ostalog, da nakon rušenja berlinskog zida u Evropi postoji želja malih nacija da se odvoje od većih matičnih republika.
On je kao primjer naveo raspad SSSR-a, Јugoslavije, ali i jačanje separatizma u Španiji i Ukrajini.
Čomski je u jednom dijelu teksta oštro napao Albance, rekavši da su oni kao divlje pleme, prihvaćeni od Srba na Kosovu, a da je to divlje pleme potom nasiljem protjeralo domaćina i proglasilo svoje, što je sramotno.
On ovaj potez upoređuje sa borbom Izraelaca i Palestinaca za teritoriju.

 

Kao izvor “vijesti” navedena je agencija SRNA, koja ju je objavila 18. januara. Tekst na sajtu ove agencije više nije dostupan, ali se još uvijek može vidjeti verzija sačuvana u Google Cache-u:

 

Raskrinkavanje je istražilo ovaj članak i ustanovilo da je riječ o potpuno lažnoj vijesti, odnosno da Chomsky nikada nije napisao takav članak, niti je bilo koji njegov članak ikada objavljen u „Foreign Affairs“.

Za početak, članak se ne nalazi na zvaničnoj internet prezentaciji Noama Chomskog, koji ima dvije arhive sa svim člancima koje je objavio u periodu od 1953. do januara 2107. godine, odnosno od oktobra 2016. do jula 2017.

Pretraga za pojam “Chomsky” na stranici časopisa “Foreign Affairs” takođe ne daje nijedan rezultat za Chomskog kao autora bilo kakvog članka u ovom časopisu.

Foreign Affairs?

Nakon pretrage, kontaktirali smo uredništvo “Foreign Affairs”, kao i Noama Chomskog, sa upitom o navodima objavljenim u tekstu agencije “SRNA”. Do trenutka objave ove analize, nismo dobili odgovore.

Članak su prenijele desetine medija, uglavnom iz Srbije i RS, pri čemu su svi kao izvor naveli agenciju “SRNA”. Istu smo kontaktirali sa upitom o tome koji je izvor ove vijesti, te smo dobili odgovor da su izvor za vijest bili „beogradski mediji“. U mailu nam je, međutim, proslijeđen link na članak koji vodi na stranicu BIG portal, web-stranicu BIG Radija koji je registrovan u Banja Luci, a ne u Beogradu. Pored toga, članak je na ovom portalu objavljen 19. januara, dan nakon što je SRNA objavila svoju vijest. Dodatno, u tekstu koji je objavljen na “SRNI” kao vrijeme i lokacija stoji “Vašington, 18. januara”, a kao izvor vijesti navedena je sama “SRNA”.

Uredništvo SRNA-e nije odgovorilo na naš ponovni upit o originalnom izvoru ove vijesti, u kom smo ukazali na gore navedene nelogičnosti. Pitanje o tome da li su izvršili ikakvu provjeru vijesti prije nego što su je objavili takođe je ostalo neodgovoreno.

Dodatnom pretragom ustanovili smo da je najstariji članak sa ovim tvrdnjama objavljen još u decembru 2016. godine na portalu “Balkanspress”. Identičan članak je tokom 2017. objavljen i na portalima srbin.info, informer.rs i dnevnizurnal.com.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Lala iz Banata

pre 7 godina

Све државе, које су признале Независно Косово... Фактички су ПРИЗНАЛЕ ТЕРОРИЗАМ, као легитимни облик политичке борбе... То је требало Чомски да каже...! Признавањем Косова - признат је и ТЕРОРИЗАМ којим се, као методом - може остварити политички циљ.....!! Зато се Европи све то сада "лупа о главу"....Јер су .... - ПРИЗНАЛИ ТЕРОРИЗАМ, који им је "закуцао на врата"....!! Сами сте криви...На Косову и у Хрватској је извршен ГЕНОЦИД над Србима....Протеривањем и убијањем српског становништва...!! Тако је и Геноцид постао такође... - легално политичко средство...!!

MilosObilic1389

pre 7 godina

Postavlja se sada logično pitanje, ima li pravo Srbija i Srbi da se koriste istom metodom političke borbe...Ako su Šiptari ostvarili svoj politički cilj : ubijanjem srpskih političara i policajaca na Kosovu...Ima li pravo srpski NAROD... istom tom metodom da se koristi danas , - da bi ostvario SVOJ POLITIČKI INTERES...Zašto da ne...? Ako su mogli oni, ....Možemo i mi na isti način da postupamo....?! Evropa i svet - su to faktički priznali... kao nešto sasvim LEGITIMNO, i podržali takve metode - priznavanjem nezavisnosti Kosova. Znači imamo pravo - i na terorizam...! Kulturna Evropa je to priznala, da je legalno, i čak poželjno.

sasA

pre 7 godina

Naravno da nema "pravo"! Sve sto je neispravno i nemoralno nemoze biti osnova za sticanje "prava" da se postupi na isti nacin niti moze biti opravdanje za jednako nemoralan cin i oko toga nebi trebalo da ima dileme.

prosveta26

pre 7 godina

Obiliću,crni sine, šta nam to naprića,jado ?

Lala iz Banata

pre 7 godina

Đetiću - izdajniče...Seti se Lazareve kletve...Jado, da jadniji ne možeš biti.

Miroslav

pre 7 godina

E moj Dragoslave, ništa ti ne znaš! Srbi su ispevali najlepše pesme dragom Titi, a izronili za njim najviše suza nakon njegove smrti. Dragoslave ti pojma nemaš a puno pričaš!

ratko

pre 7 godina

gospodine comski, nazalost nobelovu nagradu dobijaju ne cenjeni filozofi,pisci nego gamad kakav je obama.... vama kapa dole i dubok naklon zbog borbe za istinu....

miro

pre 7 godina

Kasno,Kasno,Kasno.Da ste vi pravi intelektualac digli bi svoj glas u trenutku kada se to desavalao.Sta je proradila vam savest ili vas tera vas licemerni nagon za naknadnom istinom.Znate li vi koliko je zrtava palo zbog vase cutnje i pogresne "dijagnoze".Zar vam Albanci i Hrvati nisu bili mera za slobodu i demokratiju ali onu vasu "americku".Kako je moguce da dopustite da toliko godina prodje da biste ovo napisali.

lilit

pre 7 godina

A zašto stranci da dižu galamu zbog našeg problema, kada su "naši intelektualci" ćutali u to vreme i dobijali poklone od tih Albanaca. Setite se koje u to vreme vladao Kosovom a gde su im porodice sada.....

Dragan

pre 7 godina

Hrvat nemoj da se smejes ko nezdrav vec se dohvati udzbenika za 7/8 Razred psnovne Skole i citaj Modernu Evropsku Istoriju i to pasus o Albaniji posle drugog svetskog rata i koliko je Albanaca prihvatila zadasnja SFRJ i Srbija koji su begali od Envera Hodze u SRBIJU. i eto opet se ispostavlja tacnom poslovica "ko tebe HLEBOM ti njega KAMENOM" ovo sa kamenom tvoja crotska nacija najbolje zna... i vi ste tako ubijali u 2 WW Srbe Jevreje i Rome .... hahahaha

Sasa

pre 7 godina

Sada ce vi da ih primite kad ih budemo proterali...pa ces manje da se smesjes verum uataso

Lala iz Banata

pre 7 godina

Прво их је примио СРПСКИ КРАЉ МИЛУТИН, када су дошли са Кавказа, једно "Шћиптарско племе" ( које је број један - изговарало као "фрн"...без самогласника..Што је доказ..да су са Кавказа, јер једино код кавказких народа у бројевима нема.... - САМОГЛАСНИКА...!!) А онда у периоду 1945-1948. на стотине хиљада Албанаца је ушло из Албаније на Косово, добијајући од Броза... ПОЛИТИЧКИ АЗИЛ.... јер су били "противници" Хоџиног режима у Тирани...Ни они а ни њихови потомци фактички НИКАДА НИСУ ДОБИЛИ СРПСКО (Југословенско) ДРЖАВЉАНТВО и они су "политички уљези"... на српској земљи... !!

Kosta

pre 7 godina

Na KiM, sve do 1691.g.nije bilo Albanaca.(turski popisi iz 15.i 16.veka)Posle pada opsade Beča 1691.g.austrougarska i srpska vojska,su krenule protiv Turaka i kod Kačanika je došlo do kraha tog pohoda.Turska je pobedila.Za nagradu Albanci,Arnauti ili Arbanasi iz ILIRSKOG plemena Dardni koji su u turskoj vojsci primili islamsku veru,dobili da nasele ravne i tople krajeve KiM,,,,,,Car Dušan..."Car Srba, Bugara,Grka i Arbanasa"....

vlada

pre 7 godina

Tu je i suštinski problem, što Srbija ima sa Kosmetom, a to je što to drugi, i nažalost moćni, tako hoće! Kad god se uspostavi mir i pravna država profunkcioniše, dodju novi "fašisti" i naprave zlo! Samo zato, što je krajem 1998. /uglavnom/ pobedjen terorizam u pokrajini, izmislili su Račak, da bi nas bombardovali i proterali! To je i odgovor onim izrodima, koji kažu - šta će nam problematično Kosovo!

sergej

pre 7 godina

Prvo Borislav Jović taj je čovek je zaustavi o sve operacije sa izgovorom zašto da ginu naša deca u Sloveniji.NISAM ZA TO da pogine ničije dete ali tad se radilo o opstanku Sbskog naroda da se to rešavalo tad ne bi sad dogorilo do nokata. I sad se može puno uraditi samo je puno izdajnika kako to da Čeda Jovanović isposluje oslobađanje Tačija i ekipe sam vrh vlasti se treba rasčistiti. Nema Sbima biološkog opstanka dok se ne ujedinimo sa Rusijom. Ponovo treba uraditi kao Broz pobiti intelektualnu elitu koja koketira se zapadom.

Anarhista

pre 7 godina

Stolecima Srbi traze krivca i pravdu po belom svetu, dok pravi i jedini uzrok srpske nesrece je na srpskoj zemlji: peta kolona. Apsolutno fizickim unistenjem pete kolone/anti-Hrista, sve srpske nevolje nestaju, kao jutarnja magla. Sve drugo je parazitski zivot i sistematsko unistenje srpskog drustva. Na nasu srecu, imamo jos oko 5 milijardi godina za evoluciju srpske inteligencije.

Sargarepac

pre 7 godina

Dzaba jedan pametan kad su ostali bolesni kao nacija...\n

života

pre 7 godina

Sve se plaća, sve se vraća! "Demokratski zapad" bi morao da se zamisli- ako je Nemčka sa satelitima dozvolila šiptarima i pokatoličenim (hrvatima uglavnom srpskog porekla) da razbiju Jugoslaviju to će isto doživeti i od miliona neselektivno primljenih izbeglica.Naselili su se diljem EU (i tek će) a onda sledi "demokratska borba za samostalnost". Živi bili pa videli!

Chaki

pre 7 godina

Naknadna pamet nije pamet vec glupost. To vazi za sve ljude odvajkada pa tako i za Comskog a i za ove na vlasti koji sada ispravljaju ili pokusavaju da isprave ono sto su nekad pogresili.

Dragomir

pre 7 godina

Ми фосили знамо време када је аустроугарски каплар Јозеф Броз Тита окупирао нашу Србију са шаком црногораца и босанских срба.Одмах су кренули са отимачином хране,стоке,кућа,радњи станова и премештањем најбољих српских фабрика ван Србије?Ко није мислио као та мафија знало се - робија или метак у чело!ИСТОВРЕМЕНО ТИТА ЈЕ НАМЕРНО ПУСТАО ,,ЈАДНЕ,, ИЗБЕГЛЕ АЛБАНЦЕ?Долазиле су преко ,,најчуваније границе,, целе породице са стоком.Добијали наводно напуштене српске куће са имањем плус на поклон пољо уређаје.ТАКО ЈЕ СТРОГО СПРЕЧАВАН ДА СЕ ШИПТАРИ СРПСКОГА РОДА ВРАТЕ СВОЈОЈ ПРАВОСЛАВНОЈ ВЕРИ!За то време ми србијанци смо кукавички ћутали!А само је требало моткама на Дрини сачекати Титину булументу?

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija