• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Večernje Novosti

16.01.2017

23:54

ŠLJIVANČANIN O ZATVORSKIM DANIMA SA HARADINAJEM: Bio je siguran da mu je to Tači namestio!

Politika

ŠLJIVANČANIN O ZATVORSKIM DANIMA SA HARADINAJEM: Bio je siguran da mu je to Tači namestio!

Podeli vest

Nekadašnji vođa OVK Ramuš Haradinaj imao je poseban tretman u pritvoru Haškog suda, kaže za “Večernje novosti” nekadašnji oficir JNA Veselin Šljivančanin

Kako navodi, dok su Idriz Baljnjaj i Ljahiju Brahimaj 2005. godine u Hag doputovali "redovnom linijom", Haradinaja je iz Prištine prebacio avion tadašnjeg nemačkog kancelara Gerharda Šredera.

Osim toga, pre nego što je počelo suđenje, svi pritvorenici u Sheveningenu su bili uvereni da će biti oslobođen, tvrdi Šljivančanin, čovek koji je boravio u istom paviljonu haškog pritvora sa okrivljenim Albanicima, te 2005. godine. 

Pukovnik u penziji, u razgovoru za "Novosti", ne želi da prejudicira šta će se dogoditi u vezi sa eventualnim izručenjem bivšeg premijera Kosova i lidera Alijanse za Kosovo. 

Takođe, kako kaže, ne može da "ruži" Haradinaja za dane provedene u Hagu, ali ukazuje na to da je ovom Albancu u Hagu bilo dozvoljeno mnogo toga što drugima nije, i da se to nije krilo 
 

- Kada je došao u pritvor, ponašao se civilizovano. Drugim Albanicima koji su se zatekli u pritvoru (Idrizu Baljaju, Ljahiju Brahimiju, Fatmiru Limaju, Isaku Musliju), odmah je stavio do znanja da je gazda i naredio im da u komunikaciji u zajedničkim prostorijama moraju da govore srpski. Do tada, oni su se ponašali kao sekta koja je kvarila ionako mučnu atmosferu iza rešetaka- navodi Šljivančanin. 

Šljivančanin dodaje da Haradinaj nije bio previše zabrinut za svoju sudbinu na suđenju. Znao je da ima podršku Zapada, a to se vrlo brzo i videlo. 

- Tokom dana, u vreme posete, svaki pritvorenik imao je pravo da ugosti najviše četiri osobe, uključujući i decu. Brzo po dolasku u Hag, Ramušu je s kapije najavljena poseta 12 ljudi. Sticajem okolnosti, našli smo se u zajedničkim prostorijama, i sećam se da sam ga pitao ‘Ramuše, šta ćeš sad’. Otpio je gutljaj piva i rekao mi da ne brinem- kaže Šljivančanin. 

EVROPSKA RASPRODAJA BLAMA: Haradinaj prvo priveden u Nemačkoj, pa pušten u Francusku!

On dalje priča kako se ubrzo u pritvorskoj jedinici stvorio upravnik Mekfaden, a za njim je ušlo svih 12 gostiju. 

- Ramuš me je posle nekog vremena pozvao da sa njima popijem kafu. Kada sam seo, ti ljudi su mi se predstavili, rekavši da su iz Amerike i da su svom lideru doneli osam miliona dolara za odbranu- ističe Šljivančanin. 

Tanjug

Albanac u Sheveningenu nije izbegavao Srbe. Pričao je s generalom Pavkovićem bez ustezanja. Emocije je pokazivao, kako tvrdi sagovornik “Novosti”, samo kada je drugim pritvorenicima pokazivao fotografije o tome kako napreduje izgradnja njegove velelepne kuće između Dečana i Đakovice. 

- Sećam se da su mu se dok je bio u pritvoru dogodile dve porodične tragedije. Na Kosmetu su mu ubili brata, a nešto kasnije i bratanca. Oba puta kada sam prišao da izjavim saučešće, on je rekao: ‘Znao sam da će se to dogoditi’- kaže Šljivančanin. 

FRANCUSKA BRUKA! Sud pustio Ramuša Haradinaja na slobodu uz kauciju!

Kako navode, Haradinaj tokom pritvoreničkih dana nije krio da je u velikom sukobu s Hašimom Tačijem - obojica su "završila škole u inostranstvu" i izašla iz istog "šinjela" Zapada, ali izgleda da su se sa obojicom "mentori" igrali svojih igara. Haradinaj je, prenosi Šljivančanin, bio ubeđen da je za njegov boravak u Hagu odgovoran Tači. 

Kako navodi Šljivančanin, Haradinaj je po oslobađajućoj presudi iz 2008. bio ubeđen da će se vratiti na neko visoko političko mesto na Kosovu, verovao je da će brzo doći u prestonicu Srbije kao politički lider. 

- Kada je izlazio, pola u šali pola u zbilji pitao sam ga kada ćemo se ponovo videti. Odgovorio je: ‘Šljivo, čim uskoro dođem u Beograd, tebe ću prvog pozvati,  On je bio ubeđen da se vraća kao politički lider- kaže Šljivančanin.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
OMG

pre 7 godina

Он пије кафу са њим уместо главу да му откине...Ој Србијо међу шљивама.

Vladimir

pre 7 godina

O cemu ti pricas? Tako isto Haradinaju mogu prigovoriti sta on ima da prica sa covjekom koji je organizovao masakr na Ovcari i jednim dijelom Vukovara. Mi sad nakon toliko vremena vadimo nekakva dokumenta kako je ovaj klao i sve ostalo. Ako je toliki zlocinac zasto ga nasi nisu likvidirali.... Sve su to novinarske patke kako bi se narod samo "palio".

Sofija

pre 7 godina

Kakav masakr covece? Da li znate sta je Haradinaj radio sa nasim ljudima? Kako ih je monstruozno i danima mucio? Kako ih je terao da jedu odsecene usi (isto nasih ljudi)? A ovaj nas caska sa njim tamo...

bh

pre 7 godina

To o ušima saznala si od nekog Albanca ili nekog našeg koji je prežive (malo je takvih). Ako nisi novinarka promašila si profesiju.

Sargarepac

pre 7 godina

Pa zar nisi mogao da zadavis pseto golim rukama umesto da razgovaras sa zivotinjom!\n

VLAJS

pre 7 godina

TITOISTA JE ZA BRATSTVO I JEDINSTVO.NJEMU JE IDOL SAVA KOVACEVIC I OSTALI KOMUNISTICKI BANDITI.

anonimus

pre 7 godina

Mi Srbi smo glup narod on klso Srbe sekao im glave a on ga pita kad će se videti pa šta bi bilo da je jedan Srbin koji je ubijao diptare pa rastrgli bi ga a mi pihemo kafu pa tako nam i trebann

ivan

pre 7 godina

sve njih ceka neiyvesna sudbina takav je zivot svi ce ono biti odbaeni od svoih mentora taci , od amerike a haradunaj od nemacke samo polako i svi ce se jednog dana debelo kajati jer ce reci sami sebi reci , sta nam je to trebalo !_.

Major crni

pre 7 godina

Kao prvo veseline ti nisi nikakav oficir gledao san par tvojih emisija ti ne znaš pričati objasniti neke stvari, ono što ste napravili u vukovaru da ste bili prava vojska resili bi u par dana, ti kao oficir sektora sever pojma nisi imao imao sta se dešava u sektoru jug koji je udaljen par km i još milion stvari koje je vojska gluposti radila, nula ste od vojske bili

Insajder

pre 7 godina

Crni, nešto si se gad no naoštrio. Veselin jeste bio oficir, i to dobar oficir. Ocena dobar 2,51. Kada bi znao bolje, sažetije i "pismenije" da komunicira, mogao bi dogurati, bez "podrške", do ocene vrlo dobar3,51. Međutim, pošto je imao jaku "podršku službe" i drugih "mutivoda", imao je odlične ocene. Ove "ocene" rezultat su višegodišnjeg poznanstav Šljive i njegove, dobrim delom, "hibridne" karijere, a ne ozlojeđenog čitaoca.

marko

pre 7 godina

Za ova dva davitelja.A izvinite za koga da ga zadavi? Za Srbiju koja ga je otpremila u Hag? E pa ne dave se tako neprijatelji ili prijatelji po muci. Muka koju im je drzava pripremila. Umesto da davite, pitajte se odakle on tamo i cijom zaslugom.

Vlah alija

pre 7 godina

Jel to onaj psihopata što je pogubio ranjene i zarobljene na ovčari kod vukovara šta on radi na slobodi

Javor

pre 7 godina

Znam Šljivančanina iz pitomackih dana. Uvijek je bio kukavica, lako mu je u Vukovaru bilo biti "heroj", kada je iza sebe imao tri najelitnije brigade JNA.

fark

pre 7 godina

umrelo vreme kada sa ovim pricama od strane srbije i oficirima i spijunima od stane srbije su imali efekat sada e druga prica zaboravite to sada albanci su jeda i nema sile ko moze i pokarati medusobno te price mozete samo kod vas kuki da pricate decu pred da legnu

Ništa bez podrške

pre 7 godina

Verujem Šljivančaninu kada kaže kako je Haradinaj imao imao "podršku Zapada", tokom boravka u zatvoru. Šta ćeš Šljivo, ti si imao podršku "istoka i zapada" u miru na slobodi, a on u zatvoru. Pitanje je ko je "bolje" prošao!?

mišel

pre 7 godina

Veseline dosta si pričao i "radio". Dobio si svoje i sada ćuti.

Pauk

pre 7 godina

Nikakav ti oficir nisi pokazali ste se u vukovaru, ruke ti se tresu dok na Motorola pričaš s jastrebom, niste imali ni organizaciju ni ništa, katastrofa od staresina,

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija