• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

17.01.2017

08:15

PREMIJER O DAVOSU: Učiniću sve da ojačam pozicuju Srbije u svetu!

Politika

PREMIJER O DAVOSU: Učiniću sve da ojačam pozicuju Srbije u svetu!

Podeli vest

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je izjavio danas da je ovo najvažnija godina za našu zemlju na Svetskom ekonomskoj forumu, kao i da će u Davosu razgovarati sa predsednikom Kine Si Ðinpingom o uspostavljanju direktne linije između Beograda i Pekinga, otpočinjanju radova na modernizaciji pruge Beograd - Budimpešta i da će "moliti za RTB Bor"

On je kazao da će takođe, na 47. godišnjem sastanku Svetskog ekonomskog foruma u Davosu, razgovarati sa potpredsednikom SAD Džozefom Bajdenom o situaciji u regionu.

Srbija će ove godine imati "najdinamičniju i najvažniju godinu u Davosu", imajući u vidu politicku situaciju u regionu, Evropi i svetu, rekao je Vučić.

- Gotovo svi lideri će imati svoje najviše predstavnike, a u utorak ćemo imati ogromnu čast da s predstavnicima Šri Lanke budemo jedina zemlja koja će imati bilateralni susret s predsednikom Kine. Planiram da pokrenem nekoliko važnih pitanja uz ogromnu zahvalnost za Železaru i činjenicu da će sledeće godine između 40 i 70 odsto biti uvećani njeni kapaciteti, a pre svega pitanje uvođenja direktne linije između Beograda i Pekinga ili nekog drugog velikog grada, kako bismo iskoristili bezvizni režim - naveo je Vučić.

On kaže da su sve te teme koje je pomenuo od izuzetnog značaja i dobra priprema za posetu predsednika Srbije Tomislava Nikolića Kini u martu.

Posle ovoga, kako naglašava premijer, sledi susret s potpredsednikom SAD Bajdenom, s kojim će biti reči o problemima s kojima se Srbija susreće.

- Mislim da će teme biti region, naši odnosi s Prištinom, ali i svi drugi problemi s kojima se Srbija suočava. Mi smo u hendikepu kada moramo da objašnjavamo stvari, jer se naši pogledi razlikuju od pogleda najvećeg broja zapadnih sila, ali je veoma važno da se naši stavovi čuju kao i da saslušamo njihove stavove - ističe premijer.

On dodaje i da će sutrašnji dan biti rezervisan za ekonomske i medijske sastanke i teme.

- Među njima su sastanci s predstavnicima Blumberga, Rotjersa koji bi da naprave neke nove stvari u Srbiji, ali i s predstavnicima arapaskih i azijskih kompanija koje žele ulazak na tražišta poljoprivrednih proizvoda, s predstanvicima kineskih kompanija koji su zainteresovani za namensku industriju, ali i s onima koji već rade Srbiji, poput Tarketa, Lukoila - naveo je Vučić.

On nagalašava da će danas prisustvovati važnom nefomalnom okupljanju INGVEL na kome će prisustvovati Entoni Skaramuči, jedan od savetnika predsednika SAD Donalda Trampa.

- Biće diskusija na temu priorieta sledeće američke administracije, a kojoj će prisustvovati jedan od savetnika Trampa. Tu sam posebno pozvan da prisustvujem, ne sme da se iznosi u medije, ali je to svakako prilika da se napravi kontakt s novom administracijom i da se čuje kakav je to svet koji žele i kako mi možemo u to sve da se uklopimo - rekao je premijer.

Naravno tu su susreti i s kraljem i kraljicom i premijerom Belgije, pozvan sam na njihov svečani prijem, otkriva premijer.

- Sve ove susrete bi, kako naglašava, trebalo da iskoristimo da ojačamo poziciju Srbije i da pokažemo da znamo da ne moramo da smo sa svim saglasni, ali da je Srbija pouzdan partner i da će sačuvati mir. Mir i stabilnost su reči koje su od ključnog značaja za nas. Ponekad nam je teško da sve to ostvarimo zbog toga što neki drugi čine, ali mi o njima ne smemo i ne možemo da govorimo loše, moramo da pronalazimo izlaz - istakao je Vučić.

On je rekao da će se dosta čuti o ekonomskim planovima za ovu i narednu godinu, što je za našu zemlju od ključnog značaja i da će videti koje su to nove strategije rasta.

- Želimo da imamo više od četiri odsto rasta BDP, pa bismo mogli da kažemo da smo ostvarili odličan rezultat - zaključio je on.

Premijer će se susresti i predsednikom Švajcarske Šnajderom Amanom, s premijerom Gruzije Giorgijem Kvirikašvilijem, Martinom Šulcom, Sebastijanom Kurcom, Federikom Mogerinio, Johanesom Hanom...


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Mara58

pre 7 godina

Svaka cast, dokaz da je jedini koji se istinski bori za Srbiju i bolje sutra. Odusevljena sam zaista!

Dusan

pre 7 godina

Ne sumnjam u zelju i volju premijera da unapredi Srbiju sto bolje.

Pedro

pre 7 godina

Premijer se maksimalno zalaže za poziciju i ugled Srbije u svetu.

kIMI

pre 7 godina

Ovo je odlična prilika da se poboljša pozicija Srbije na svetskoj sceni.

Sanja S

pre 7 godina

Vučić će uraditi sve da popravi utisak Srbije u svetu.

Petar

pre 7 godina

Vi ste jedini koji se iskreno zalaze za ekonomski oporavak Srbije i njen prosperitet u svetu.

Cune

pre 7 godina

Naš premijer kad nešto obeća to i ispuni, tako da niko ne treba da sumnja da će premijer sve da uradi što je u njegovoj moći dase ojača pozicija naše zemlje u svetu.

Tea

pre 7 godina

Premijer će uraditi sve što je u njegovoj moći da naša zemlja nastavi svoj put ekonomskog uspeha i smanjenja nezaposlenosti.

Goran

pre 7 godina

Ova godina je pocela dobro sto se tice spoljasnje politike, samo tako nastavite i bice nam sve bolje.

lepotica

pre 7 godina

Sigurna sam da ce nam premijer doneti pozitivne vesti iz Davosa!

mrki

pre 7 godina

Premijer cini najbolje za svoj narod i svoju zemlju, svaka cast

sasa

pre 7 godina

Zbog vase ispravne politike ugled nase zemlje sve vise raste u svetu.

Jelena

pre 7 godina

Što se mora - mora se. Vučić to na sreću shvata.

srba

pre 7 godina

svaka cast na odluci I treba da nas ceo svet voli i postuje

TEREZA

pre 7 godina

Pored svih tema na ekonomskom forumu u Davosu, Aleksandar Vucic ce se maksimalno zaloziti za Kosovo. Nadam se podrsci po tom pitanju vecine zemalja. Naravno da imamo odlicne odnose sa Kinom vec nekoliko godina, tako da se nadam da ce Aleksandar Vucic uspeti da resi i pitanja RTB Bora koja nam je u ovom trenutku najveci problem kada je ekonomija u pitanju.

Boko

pre 7 godina

Kina nas je odlicno razumela i zeli dobru saradnju sa Srbijom.

mala

pre 7 godina

Zahvaljujući premijeru Srbija postaje sve uglednija zemlja u svetu.

mala

pre 7 godina

Zbog postignutih rezultata i ostvarenog uspeha i drugi sve vise postuju Srbiju.

Darko

pre 6 godina

Dobra stvar za srpsku privredu, radnike i ugled zemlje.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija