• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

18.01.2017

09:25

VUČIĆ U DAVOSU: Premijer danas na Forumu, sa medijima, kompanijama...

Politika

VUČIĆ U DAVOSU: Premijer danas na Forumu, sa medijima, kompanijama...

Podeli vest

Premijer Srbije Aleksandar Vučić nastavlja danas učešće na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu kao i seriju susreta sa vodećim svetskim državnicima i prvim ljudima najznačajnijih ekonomskih institucija na marginama foruma

Današnji dan će, prema rečima premijera, biti rezervisan za ekonomske i medijske sastanke i teme.

- Među njima su sastanci s predstavnicima Blumberga, Rojtersa, koji bi da naprave neke nove stvari u Srbiji, ali i s predstavnicima arapaskih i azijskih kompanija koje žele ulazak na tražišta poljoprivrednih proizvoda, s predstavnicima kineskih kompanija koji su zaitneresovane za namensku industriju, ali i s onima koji već rade u Srbiji, poput Tarketa, Lukoila - naveo je Vučić.

Premijer je juče razgovarao sa kineskim predsednikom Si Ðinpingom, odlazećim američkim potpredsednikom Džozefom Bajdenom, predsednicom Švajcarske Doris Lojtard, predsednikom Svetske banke Džimom Kimom kao i bivšim britanskim premijerom Gordonom Braunom, koji je na Forumu u svojstvu specijalnog uzaslanika UN za obrazovanje.

On je kao posebno značajne izdvojio razgovore sa predsednikom Si Ðipingom i Bajdenom, ukazujući da sastanci sa njima predstavljaju veliku čast za Srbiju.

Premijer je naveo da je tom prilikom zahvalio predsedniku Kine rekavši da je kineska kompanija Hestil uradila mnogo za železaru u Smederevu, navodeći da je zamolio i za ubrzanje drugih projekata.

- Zamolio sam da ubrzano nastavimo sa našim projektima pre svega otvaranjem avio linije Beograd - Peking, ili Beograd - neki drugi centar u Kini. Za nas nije previše važno koji će to centar biti, ali je vazno da privučemo kineske biznismene, investitore i ljude da dođu u našu zemlju - rekao je Vučić.

Premijer je naveo da je sa kineskim predsednikom razgovarao i o pruzi Budimpešta - Beograd, te da ga je zamolio za pomoć i podršku kada je u pitanju RTB Bor.

Kada je reč o sastanku sa Bajdenom, Vučić je nakon tog susreta izrazio uverenje da će odlazeći potpredsednik SAD Džozef Bajden lično preduzeti korake kada je u pitanju novonastala situacija između Beograda i Prištine, ali je napomenuo i da mu je preneo da je razočaran reakcijom ambasade SAD u Prištini.

- Ja sam mu (Bajdenu) rekao da ni najmanje nisam srećan reakcijom američke ambasade u Prištini. Ja s njim imam otvoren odnos i mislim da sam na fer način zastupao interese Srbije, kao što je i on zastupao američke interese - rekao je Vučić za RTS.

Sa direktorom Svetske banke Džimom Kimom, Vučić je razgovarao o ekonomskim reformama koje je Srbija sprovela, a premijer je prvog čoveka Svetske banke pozvao da poseti Srbiju.

Vučić je razgovarao i sa osnivačem Foruma, nemačkim ekonomistom Klausom Švabom i premijerom Šri Lanke Ranilom Vikremensingeom, kao i direktorom kompanije Ahold Delhaize Dikom Boerom.

Do kraja boravka u Davosu predviđeni su i susreti sa s premijerom Gruzije Giorgijem Kvirikašvilijem, Martinom Šulcom, Sebastijanom Kurcom, Federikom Mogerini, Johanesom Hanom...

Sve te susrete bi, kako je ranije naglasio Vučić trebalo iskoristiti za jačanje pozicije Srbije i da je Srbija pouzdan partner koji će sačuvati mir.

Na Forumu će se, pored toga, dosta čuti o ekonomskim planovima za ovu i narednu godinu, što je za našu zemlju od ključnog značaja jer će se videti koje su to nove strategije rasta.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Evica

pre 7 godina

Budućnost pripada onima koji se najdalje i najduže sećaju prošlosti.

Miki

pre 7 godina

Ovo ce svakako pozitivno uticati na nasu ekonomiju.

Lana

pre 7 godina

Premijer Vučić Srbiju predstavlja na najbolji mogući način i verujem da će to znatno doprineti jačanju, kako političkog tako i ekonomskog položaja Srbije u svetu.

Jaca

pre 7 godina

Forum u Davosu ja prilika da se predstavi ne samo privredni potencijal Srbije vec i da se ukaze na rastuci problem stabilnosti Balkana usled dvostrukih standarda EU prema ekstremizmu samozvanih pristinskih vlasti, te grubom nepostovanju i krsenju svega dogovorenog u Briselu koje iste cine.

Marija

pre 7 godina

Bravo za premijera! Nove investicije su na pomolu!

Pioneer

pre 7 godina

Jos jedan veliki dan i prilika za Srbiju. Prilika da se stvore novi kontakti da se naprave novi sporazumi i saradnje. Siguran sam da ce Vucic to pametno da iskoristi.

Tanja

pre 7 godina

Valjda ce nam doneti nesto dobro sa ovog foruma. Moramo iskoristiti svaki detalj i svaki momenat.

Filip

pre 7 godina

Sada je svima jasno zašto je jako značajno da naš premijer učestvuje na ovom forumu.

Rade

pre 7 godina

Učestvovanjem na ovom forumu svakoj zemlji mnogo donosi, a našoj zemlji će ipak najviše doneti jer će naš preijer svima da predstavi koliko smo napredovali za kratko vreme.

Sanja S

pre 7 godina

Vučić želi dobre odnose i saradnju sa svima, zarad boljitka Srbije.

Fiko Halimić

pre 7 godina

Vučić će iskoristiti priliku da se sastane sa što više stranih zvaničnika.

Hamza Šaljić

pre 7 godina

Ovakvi skupovi su za nas od izuzetne važnosti jer naša delegacija maksimalno iskoristi priliku da se sastane sa što više stranih državnika.

Ivana

pre 7 godina

Svaka prilika gde Srbija moze da se predstavi kao dobro mesto za investiranje bice iskoriscena.

drag i odan

pre 7 godina

Lepo za gledati i čuti, a samo jedan veliki plus za čitavu Srbiju.

milan

pre 7 godina

Divim se ovom coveku, svaka cast gospodine Vucicu.

Jvica

pre 7 godina

Sve mi se čini da će Davos za nas biti izuzetno uspešan, praktično zalaganjem jednog čoveka.

Ivan

pre 7 godina

Očekujem sjajne rezultate i odlične aranžmane za našu privredu kao i političke poene za našu zemlju.

mala

pre 7 godina

Nadam se da ce sreca biti na stran naseg premijera.

Nenad

pre 7 godina

Biće ovo izuzetna poseta Davosu upamćena po dobrim privrednim a i političkim dogovorima i ugovorima.

Zivodar

pre 7 godina

Siguran se da ce i danasnji dan na Forumu biti uspesan i da ce Vucic razgovarati sa mnogim uticajnim ljudima.

Stanko

pre 7 godina

Srbija ce iz ovog dogadja sigurno dobiti jos ivestitora.

Sima

pre 7 godina

Svaki novi investitor je dobrodosao. Nema sumnje da ce premijer ubediti neke velike kompanije da dodju kod nas.

caca

pre 7 godina

Srbija ocekuje nove investicije i nova radna mesta.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija