• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

18.01.2017

11:26

(FOTO) DITMAN: U odnosima EU i Srbije postoji veliki potencijal!

Politika

(FOTO) DITMAN: U odnosima EU i Srbije postoji veliki potencijal!

Podeli vest

Izazak Velike Britanije iz Evropske unije, čija bi procedura trebalo da počne u martu ove godine, veliki je izazov za Uniju, ali i EU je veliki projekat koji je neophodan za sve nas, izjavio je danas ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman

Ditman je na konferenciji “Evropska unija i Zapadni Balkan posle Bregzita”, koju su organizovali Institut za evropske studije i fondacija Hans Zajdel, rekao da postoje brojni razlozi zašto bi država postala članica, poput projekta mira i slobode. 

Nemački ambasador je u tom kontekstu podsetio na šest već otvorenih poglavlja Srbije na putu ka članstvu u EU, i istakao da postoji veliki potencijal u odnosima između Srbije i Evropske unije. 

Tanjug

On je ponovio i da Brisel podržava odluku Srbije da postane članica Unije i ukazao na činjenicu da je Evropska unija najveći ekonomski partner naše zemlje. 

Članstvo u EU evropskim državama omogućilo je ekonomski uspeh, razvoj industrije, ali i mobilnost usluga, dobara i radne snage, dodao je Ditman. 

- Verujemo da je EU apsolutno neophodna za nas. Imamo velike izazove, poput pitanja ekonomske i finansijske krize koja je počela 2008, izazove populizma i migracione krize. Ali i Bregzit je veoma važan i s tim ćemo morati da se suočimo na konstruktivan način, i verujem da će to biti u martu, kada bude pokrenuta procedura - rekao je Ditman. 

Tanjug

On je ukazao na činjenicu da države članice paralelno rade i na oblikovanju budućnosti unutar EU, kako da je učine jačom i kako da pojačaju saradnju među državama članicama. 

- Verujemo da ćemo, ako radimo zajedno, da se izborimo sa svim velikim izazovima koji su pred nama - rekao je Ditman. 

Ambasador Velike Britanije u Srbiji Denis Kif poručio je da će ta država, bez obzira na Bregzit, nastaviti da podržava evropski put Srbije i sve korake koje čini na putu modernizacije. 

- Buduće proširenje EU imaće još veći fokus na zajedničkim vrednostima. Do trenutka izlaska iz EU Britanija će odgovorno ispunjavati sve svoje obaveze i ostaće angažovana u praćenju pregovora o pristupanju novih članica - rekao je Kif. 

On je naglasio da je čvrsta opredeljenost Velike Britanije da podrži stabilnost regiona zapadnog Balkana i podsetio da su ta država i Srbija “stari prijatelji” čiji diplomatski odnosi traju 180 godina. 

Kif je dodao i da će Velika Britanija nastaviti tesno da sarađuje sa EU i kada bude napustila njeno članstvo, pre svega u oblasti spoljne i bezbednosne politike, u borbi protiv organizovanog kriminala i terorizma... 

Kif je ukazao na neke od 12 ključnih tačaka buduće politike te države, koje je juče predstavila premijerka te države Tereza Mej, poput predvidivosti procesa Bregzita, omogućavanja zajedničke putničke zone unutar Britanije, obezbeđivanja jednakih prava Britanaca u EU i građana EU u Britaniji. . . 

- Izlazak Britanije iz EU značiće da moramo da usvajamo nove zakone i da Evropski sud pravde više neće imati jurisdikciju u našoj zemlji. Želimo i da unapredimo prava radnika, da budu poput onih koje garantuje evropsko zakonodavstvo. U planu nam je i sporazum o slobodnoj trgovini sa EU, kao i nov trgovinski aranžman za državama izvan nje... - rekao je Kif. 

Šefica pregovaračkog tima za pristupanje Srbije Evropskoj uniji Tanja Miščević stavila je izlazak Velike Britanije u širi kontekst i ukazala na četiri pitanja s kojim će se suočiti Evropa u 2017 - migraciona kriza i kriza u Sriji, promene na čelu Sjedinjenih Američkih Država, a time i novi odnosi između SAD i EU, izbori u ključnim državama EU poput Nemačke i Francuske, kao i šta će biti u Velikoj Britaniji nakon što se pokrene procedura izlaska. 

Ona je istakla da je to okvir u kojem zemlje zapadnog Balkana teže da postanu članice EU. 

- Potrebni smo jedni drugima zbog potvrde evropskih vrednosti. Neke od ključnih vrednosti žele države zapadnog Balkana, poput vladavine prava, tržišne privrede zasnovane na konkurenciji, stabilnosti, demokratiji, zabrani diskriminacije... - rekla je Miščević. 

Miščević je naglasila da Srbija želi da učestvuje u raspravi o EU, a ne da bude tema. 

- Želimo da ravnopravno kažemo svoje mišljenje šta će se dešavati nakon pokretanja procedure oko člana 50 - rekla je Miščević. 
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)
Partizan

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)

Košarkaši Partizana trijumfalno su krenuli u odbranu titule u ABA ligi, pošto su sinoć u Beogradskoj areni prilično glatko i ubedljivo savladali Igokeu sa 94:85 u prvom meču četvrtfinalne serije regionalnog takmičenja. Navijači crno-belih, osim zbog trijumfa, imaju razlog za zadovoljstvo i zbog uspona forme igrača koji je do pre nekoliko nedelja praktično bio zaboravljen i potpuno otpisan, a reč je o Amerikancu sa pasošem Hrvatske, Džejlinu Smitu (29)!

18.04.2024

10:28

Odlične vesti za Pešića! "Drim tim" Srbija putuje u Pariz!
Košarka

Odlične vesti za Pešića! "Drim tim" Srbija putuje u Pariz!

Navijači košarkaške reprezentacije Srbije sa nestrpljenjem iščekuju Olimpijske igre, koje će narednog leta biti održane u Parizu! Svi se nadamo da će selektor Svetislav Pešić moći da računa na najbolje igrače kojima Srbija raspolaže, a tu se pre svih misli naravno na Nikolu Jokića. Dok čekamo rasplet NBA plej-ofa kako bismo dobili odgovor na pitanje da li će jedan od najboljih košarkaša današnjice predvoditi ekipu u glavnom gradu Francuske, želja kod pojedinih igrača se ne dovodi u pitanje! Jedan od onih koji će se staviti na raspolaganje Pešiću jeste Aleksej Pokuševski!

18.04.2024

10:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija