• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

19.01.2017

13:24

VUČIĆ ZA "REPUBLIKU": Potreban je dijalog, a ne sukob u srcu Evrope!

Politika

VUČIĆ ZA "REPUBLIKU": Potreban je dijalog, a ne sukob u srcu Evrope!

Podeli vest

Premijer Srbije Aleksandar Vučić ocenio je za italijanski list Republika da je slanje naoružanih odreda zbog srpskog voza na relaciji Beograd Mitrovica bilo neodgovorno i istakao da je Beogadu i Prištini potreban dijalog o budućnosti pod pokroviteljstvom EU a ne sukob u srcu Evrope

- Mi želimo dijalog i saradnju. Nisam bio u toku s planom za putovanje tog voza ali ako se na jedan voz reaguje slanjem jedinica naoružanih mitraljezima rizikuje se izazivanje požara koji je opasan za čitavu Evropu - rekao je Vučić u intervjuu italijanskom dnevniku.

On je ponovio da je zapanjen slanjem specijalnih jedinica na sever Kosova, gde žive samo Srbi, i to "protiv jednog voza".

- Možemo da se svađamo, ali raspoređivati naoružane jedinice je neodgovorno - istakao je on.

Na konstataciju novinara Republike da su parole "Kosovo je Srbija" i patriotski simboli na vozu ocenjeni kao provokativni, Vučć je rekao da su te dve stvari neuporedive.

- Ne može se porediti jedan voz sa natpisima sa naoružanim odredima na teritoriji čiji stanovnici ne žele da ih vide. Izbegli smo ozbiljan fizički sukob koji bi zapalio čita region - rekao je on.

Vučić je objasnio da što se tiče natpisa na vozu, oni ne evociaraju nacionalističke mitove.

- Da je ''Kosovo Srbija'' stoji u našem Ustavu. Šta je trebalo da uradimo kada je na stadionu njihov dron nosio kartu ''Velike Albanije''? Da pošaljemo tenkove" - upitao je Vučić.

- Veoma strahujemo za budućnost - dodao je Vučić, podsećajući da albanski premijer Edi Rama kaže da će Srbi moći da dođu na Kosovo samo kao turisti, da predsednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji najavljuje rušenje zida u Mitrovici, da je na KiM uhapšen mladić koji je nosio jaknu sa srpskim obeležjima, a za sve to vreme se ruše pravoslavne crkve.

Na pitanje da li traži podršku zapadnih lidera u ovom slučaju, Vučić je napomenuo da je zahvalan visokoj predsavnici EU Federiki Mogerini koja ga je saslušala više puta.

- Moj prioritet je da obnovim poverenje i održim dijalog. Uzdam se u Angelu Merkel, nadam se da će EU izvršiti pritisak - rekao je Vučić.

Upitan kako komentariše otpužbe kosovskog predsednika Hašima Tačija da Beograd želi da "anektira" deo Kosova kao što je Rusija učinila sa Krimom, on je ocenio da je to "nešto najgluplje što je ikada čuo".

- Prema našem Ustavu Kosovo je deo Srbije. Anektiranjem jednog dela mi bismo podelili našu sopstvenu teritoriju. Mi nismo neka ''mala Rusija'', niti imamo vojne planove, te planove je imala Priština.

Upitan koliko je realna izjava predsednika Nikolića da će u slučaju nasilja nad Srbima na Kosovu Beograd reagovati slanjem vojske, Vučić je rekao da će Srbija učiniti sve da se to izbegne i da će ulagati u mir.

- Srbija sad beleži solidan ekonomski rast, inflacija je 1,1 odsto. Moja poruka je da se oružjem ne rešava ništa i da se vratimo dijalogu. Predsednik je govorio o reakcijama ukoliko dođe do ubistava, ali ukazujući pri tome da je rešenje mir. Ne želim da dolivam ulje na vatru - istakao je on.

Vučić je napomenuo da Srbija ima dobru saradnju sa Kforom, a da je italijanski kontingent mnogo učinio, posebno na zaštiti srpskih manastira.

- Potrebno je da na međunarodnom planu neko jasno razgovoara sa Prištinom - napomenuo je on.

Upitan na kom je nivou doneta odluka o slanju tako dekorisanog voza, on je rekao da nije bio u toku sa tim, ali da je slučaj preuveličan "kao da smo bacilli atomsku bombu."

Na pitanje šta očekuje od EU, on je rekao, da su mnoge zemlje u prošlosti optuživale samo srpsku stranu i da se nada da sada vide da oružje koriste neki drugi.

- Potreban je dijalog o budućnosti pod pokroviteljstvom EU, a ne sukob u srcu Evrope - zaključio je Vučić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
ugljesa

pre 7 godina

ne mozes ti da zagovaras mir na silu sa nekim ko mir ne zeli jos vise ga izazivas moras da pokazes i ti silu da bi oni ustuknuli posle napravis srebrenicu i budes ti kriv za njihovu glupost jer su krenuli misleci da smo slabi

TheBloom

pre 7 godina

Upravo tako. Samo dijalogom mogu da se rese problemi koji su nastali izmedju nas i Albanaca. To moraju i oni da shvate ako zele da im bude bolje.

Igor

pre 7 godina

Tako je dijalogom se sve moze resiti,ratovi nam nisu potrebni.!

Nesa

pre 7 godina

Skroz je bespotreban sukob u srcu Evrope,pogotovo na nasoj teritoriji.

Obsidian

pre 7 godina

Samo dogovor i saradnja mogu da donesu bolju buducnost za ceo region. Vucic je covek koji se makismlano trudi da do toga i dodje. Problem je u Albancima i njihovom nacinu razmisljanja koji izgleda nikada nece da se promeni.

Dragan

pre 7 godina

Premijer pokazuje odgovornost, za razliku od kosovskih Albanaca koji svakodnevno provociraju Srbiju.

Vladimir

pre 7 godina

Odličan intervju premijera Srbije i pravi stav po svim pitanjima. Posle ovo dešavanja sa vozom, pored EU i međunarodna zajednica treba da shvate da Srbija nije remetilac mira i stablinosti regiona, Balkana već oni koji su minirali prugu

Gagi

pre 7 godina

Konacno neko normalan. Naravno da nam trebaju mir i stabilnost.

Zivodar

pre 7 godina

Srbija i jeste uvek bila za dijalog, samo sto je Pristina pocela malo da vrda.

maja

pre 7 godina

Jedini čovek koji pokušava da smiri tenzije, ovi ostali opterećeni kampanjom samo izazivaju i provociraju sukobe.

senjorita

pre 7 godina

Ne razumem kako Evropa nikako da ukapira da Srbija hoće mir, a da su šiptari spremni na sve samo mira da ne bude!???

Era

pre 7 godina

Sve se može lepo dogovorom postići,uvek bilo i biće,samo još da ih ponos ne radi.

Draga

pre 7 godina

Dijalog,obnova poverenja,bezbednost su preduslovi za dalje reforme i premijer je toga svestan.

Aco

pre 7 godina

Verujem u razum i snagu Evrope bez obzira što kroz veliku krizu prolazi i nadam se da neće nikad dozvoliti da zavlada zlo nad dobrim i kulturnim vrednostima starog kontinenta.

Denis

pre 7 godina

Rat u srcu Evrope nijednoj zemlji u Evropi ne bi ništa dobro doneo, jer bi opet prema zemljama članicama EU krenuo veliki egzodus izbeglica.

Hana

pre 7 godina

I vise nego ikad je potreban mir, sigurnost i stabilnost.

kolo

pre 7 godina

"Ratovanje" za stolom je mnogo bezbolnije od onog sa oruzjem .

Toma

pre 7 godina

U Demokratskim društvima problemi se rešavaju dialogom, a samo divljaci svaki problem rešavaju odružijem.

Sasa

pre 7 godina

Komunikacija je majka svih uspeha tako da podrzavam ovu izjavu i ovaj vid razmisljanja.

Danko

pre 7 godina

Civilizovano i kulturno pre svega. Dobra komunikacija kao i ambicija je pola posla. Dobra poruka mira svakako.

lici

pre 7 godina

Mozda nekome i odgovara sukob,ali ne na njihovoj teritoriji,Srbija nikada vise nece biti zrtveni jarac!

lici

pre 7 godina

Uglobili su nas sa migrantima,pozvali ih onda ostavili na cedilu,rovare nam po Kosovu i Metohiji,ko ovde zeli mir,a ko rat i nemire!?

ilija

pre 7 godina

Ako do sada Vučić nije dokazao da želi dijalog sa Albancima onda stvarno neznam sta covek mora još da uradi.Mislim da se Albanci neće promeniti i treba im pokazati oštriji stav.

Mladen

pre 7 godina

Rama i mnogi drugi predstavnici KiM-a žele da budu tenzije među dva naroda kao u prošlosti ali Vučić se bori da to ne bude tako i radi sve kako bi bili mir i stabilnost u regionu!

nata

pre 7 godina

Tesko je objasniti nekome ko ne zeli da prihvati saradnju.

Mirjana

pre 7 godina

Sukobi nam nisu potrebni,nadam se da ce naci resenje,i postici dogovor!

vojvodjanin

pre 7 godina

Albanci su pokušali da isceniraju sukob da bi za isti okrivili Srbiju.

ana

pre 7 godina

to nikome ne donosi dobro a posebno buducem zivotu srba na kosovu

BeliOrao

pre 7 godina

Problemi mora da se resavaju dijalogom mirnim putem ali je ocigledno da takvo ponasanje ne prihvata druga strana.

Bahatost

pre 7 godina

U našoj zemlji možemo da imamo vozove kakve hoćemo i ne može neko ko je po svaku cenu spreman da osvaja naše teritorije i uništava naše svetinje da nam sudi i pravi reda šta ćemo i kako ćemo...Zaboravili su da su oni u Srbiji, a ne mi u Albaniji!

PrakticnaZena

pre 7 godina

Prema našem Ustavu Kosovo je deo Srbije. Anektiranjem jednog dela mi bismo podelili našu sopstvenu teritoriju. Mi nismo neka ''mala Rusija'', niti imamo vojne planove, te planove je imala Priština.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija