• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Dobromirović

19.01.2017

22:10

DODIK OŠTRO O 'CRNOJ LISTI': Sankcije su Obamina odmazda, Tramp bi trebalo DA UHAPSI ambasadorku u BIH!

Politika

DODIK OŠTRO O 'CRNOJ LISTI': Sankcije su Obamina odmazda, Tramp bi trebalo DA UHAPSI ambasadorku u BIH!

Podeli vest

Kažnjavaju me jer nisam hteo da prodam Republiku Srpsku. Očekujem da Donald Tramp poništi odluku gubitnika Baraka Obame i krivično goni ambasadorku u Sarajevu Morin Kormak, koja otvoreno mrzi Srbe

Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske koga su vlasti SAD prekjuče stavile na "crnu listu" - zabranile mu ulazak u Ameriku i zamrzle imovinu - tvrdi da to nisu sankcije, već odmazda gubitničke administracije Baraka Obame. Kao razlog za ovaj potez navodi to što nije pristao da proda RS i Srbe.

Da li je bilo "domaćih šaptača"
Sankcije su potez onih koji politiku shvataju kao silu. Brzo će izaći na videlo i da li je bilo domaćih šaptača
Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske

Dodik kaže da od novog američkog predsednika Donalda Trampa očekuje da po preuzimanju funkcije poništi ovu odluku i krivično goni ambasadorku u Sarajevu Morin Kormak! Predsednik RS tvrdi da Kormakova otvoreno mrzi Srbe i podnosi lažne izveštaje Vašingtonu!

'Ostajem pri svome'

Lider Srpske objasnio je da je srpski entitet u BiH na udaru "bahate politike odlazeće administracije Baraka Obame".

- Ovo nisu sankcije SAD, već onih koji su poraženi na izborima. Nisam iznenađen jer sam u poslednjih deset godina čuo mnogo pretnji. Odmazda je usledila dva dana pre isteka Obaminog mandata, a verovatno je ne bi ni bilo da nisam pozvan na inauguraciju novoizabranog predsednika Donalda Trampa. Prosto nisu mogli podneti da me vide tamo! Sankcije su lični potez onih koji politiku shvataju kao silu! Ali vrlo brzo će izaći na videlo da li je u kreiranju te odluke bilo i domaćih šaptača. Na funkciju sam izabran voljom naroda, a ne odlazeće američke administracije. Ako je neko mislio da će ovako uticati na moje stavove, taj se grdno vara! - naglašava Dodik, koji kaže da ga američke sankcije ne pogađaju jer nema nikakvu imovinu na Zapadu.

RUSIJA OSUDILA SANKCIJE DODIKU: Obamina administracija namerno komplikuje odnose na Balkanu!

Srna

čekajtebre!

MORIN KORMAK
AMBASADA SAD U BIH

Vašington je ozbiljno shvatio Dodikove pretnje o referendumu o secesiji. Osim toga, sankcije su mu uvedene i zbog kršenja odluke Ustavnog suda BiH.

- Nemam nikakvu imovinu u Americi. Imam imovinu u Srbiji, ali to za mene nije inostranstvo... Sankcije su došle kao pritisak jer nisam bio spreman da trgujem Srpskom i ukinem je, što su od mene očekivali razni ambasadori, pogotovo američka ambasadorka u Sarajevu Morin Kormak. Ona je najodgovornija za ovaj potez. To je njena lična osveta, jer je lažno informisala Stejt department, a visokog predstavnika Valentina Incka pretvorila u svog poltrona i potrčka. Kormakova je dokazani neprijatelj Srba i RS!

Rusija: Osuđujemo, Obama pravi haos!

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da najoštrije osuđuje sankcije predsedniku RS Miloradu Dodiku.
- Snažno osuđujemo taj tendenciozni korak. Razmatramo ga kao još jedan dokaz grozničavih pokušaja odlazeće administracije Baraka Obame da veštački komplikuje međunarodne napore u postkonfliktnom rešenju na Balkanu - navodi se u saopštenju.

Zahtevam od američkog Senata da je povuče iz BiH i krivično goni zbog mešanja u unutrašnja pitanja BiH i kršenje Dejtonskog sporazuma. Srpska ju je već proglasila za personu non grata. Od nove američke administracije očekujem potpuno drugačiju politiku prema Srpskoj i BiH.

Politički pritisak

Aleksandar Vranješ, Dodikov savetnik, ističe da su razlozi za stavljanje šefa RS na "crnu listu" neuverljivi.

- Dodik je posvećen sprovođenju Dejtonskog sporazuma, a sada ga kažnjavaju upravo oni koji prekrajaju Dejton. Ovaj potez će dodatno usporiti BiH na evropskom putu... - poručuje Vranješ.

DODIK OBJASNIO: To nisu sankcije SAD, već odmazda odlazeće administracije u Vašingtonu!

Predsednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović naglašava da su sankcije neprihvatljive.

- Želimo komunikaciju, a ne izolaciju. Kažnjavati legalno izabrane predstavnike vlasti RS je udar na najviše organe i pritisak na državu. Vreme sankcija je prošlo, odnose treba graditi dijalogom uz poštovanje vladavine prava i osnovna načela međunarodnog prava - zaključuje Čubrilović.

Drugi put na "crnoj listi"

Milorad Dodik je već bio na američkoj "crnoj listi" 1995. godine kao potpredsednik Narodne skupštine RS. Tada se odlukom Kancelarije za kontrolu stranih sredstava (OFAC) njegovo ime našlo rame uz rame iz stotine drugih osoba koje "predstavljaju pretnju za nacionalnu bezbednost".

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Realnost

pre 7 godina

Manje više za Obamu, ali pola Srba ne zna ko je Dodik. Taj dezerter do unazad 10 godina nije se izjašnjavao kao Srbin, pa je skontao da na kartu srpstva može da se profitira, pa je tako i uradio. Glup smo mi narod.

Srb

pre 7 godina

Е да је Србији један Милорад Додик не би нам се возови враћали са Космета а да нису ни стигли до њега, то је човек који је сачувао Српску и никад ништа није урадио или потписао против ње, не кажу џабе људи да су сви Срби који живе ван Србије највеће србенде и патриоте, а ови одавде би све продали за доларе, зато нам тако и иде.

Putko Vladimirovič

pre 7 godina

Ne lupetaj i ne pljuj na rod svoj, čovek si, i majmun brani svoga a ti ko da si Turčin

Srbin iz R Srpske

pre 7 godina

Vidjeli smo 90-ih kakav je Srbin Dodik, vodite ga i nikad ga ne vraćajte. Ojadio bi vas za godinu dana. Budite srećni jer imate Vučića, čovjeka koji je posvetio svo svoje vrijeme da Srbiju digne na noge.

vlah alija

pre 7 godina

zivio ti nama milorade 100 godina a bio na vlasti jos 10 ,to sto ti svojom politikom dobrinosis muslimanima nisu u stanju svi bosanski politicari zajedno .izolovao si rs od vecine civilizovanog sveta evropa poredi rs sa ndh a zadnji 10 godina od kad si na vlasti rs je napustilo 250 hiljada srba sto je vise nego usred rata ,alal ti vera domacine

Sudija

pre 7 godina

I koji ces qrac u Americi. Da ti daju domace zadatke. Budi srecan sto te nece. Vazno je da mozes u Moskvu kad hoces.

SARA

pre 7 godina

TA AMBASADORKA NIKE NISTA DRUGO NEGO PRODUZENO TELO AZDAJE  OBAME.\nSADA SE KONACNO VRATIO U DJUNGLU I GOSPODINE DODIKE VASA UPORNOST I ODLUKA KAKO VODITE SVOJ NAROD ZA BUDUCNOST OD MENE SAMO JEDNO VELIKO BRAVOOOOOOOOOOO.\n

aco

pre 7 godina

Dođi ti Saro u RS,pa da vidiš jada i bjede.I zaštitnika srpstva koji sve pokradoše,pa i u rat nas hoće.Boga mi ja ne.

Feniks1

pre 7 godina

Nije samo on na crnoj listi , vec i njegov drug Vojo . Provjerio sam . Kako neko moze biti na crnoj listi a kandidovati se za precednika ? Takvi ste vi Srbi . Ako neko na Kosovu , Hrvatskoj ili Bosni pogleda nekog od vas poprijeko , vi kmecite i zovete ruskog ambasadora . Ali ujedno sanjate sta bi radili od ovih u regionu da imate oruzje . Znaci, vama nije do teritorija vec zlocina , koji ce biti amnestirani ponovo i ponovo . Nema nista od kaznjavanja Amerikanke ili velike Srbije . Slobo je bio precednik pa su ga u Hag , jos ce neki ici za njim ubrzo .Putin i Mr Trump ne mogu dati srpskoj drzavnost , ne zivimo u doba Dzingis Kana . Ko je donio odluku da su Izraelska naselja nelegalna ? UN a ne Putin . On da moze nesto , ne bi mu stavljali sankcije . Slijedecu godinu pocinje opet trka za predsjednika . Kad vidis Putina, kazi mu da ja Feniks kazem da nece biti velike srbije i da je on kloniran .

Mile

pre 7 godina

BEZ OBZIRA NA NEPRAVDU I GLUPOST ODLAZECE ADMINISTRACIJE , GRESKA JE UCINJENA STO TIME STO JE P.DODIK UTRCAO U TU NJIHOVU IGRU I NAMESTIO S EZA UDARAC KOJI SU ONI POCINILI.NIJE SMEO TU DA BUDE. TO JE IZLAGANEJ RIZIKU /VELIKOM/BEZ IKAKVE POTREBE. PROCI CE VREMENA DA SE OVE GRESKE ISPRAVE.

hrkljus

pre 7 godina

"... Tramp bi trebalo DA UHAPSI ambasadorku u BIH!" Ma nek si mu reko sta bi trebao!

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija