• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. Vukčević - N. Anđelković

22.01.2017

18:27

TRAMP BALKAN DAJE RUSIJI I UKIDA SANKCIJE DODIKU?! Novi lider SAD iz korena menja odnos prema Srbima!

Politika

TRAMP BALKAN DAJE RUSIJI I UKIDA SANKCIJE DODIKU?! Novi lider SAD iz korena menja odnos prema Srbima!

Podeli vest

Svi se slažu da novi predsednik SAD neće biti preterano zainteresovan za Srbiju i naš region... Stručnjaci veruju da će Tramp Zapadni Balkan prepustiti Putinovoj interesnoj sferi, a verovatno će ubrzo ukinuti i sankcije lideru RS Miloradu Dodiku i smanjiti podršku Kosovu

Donald Tramp, i zvanično novi predsednik SAD, najverovatnije će iz korena promeniti višedecenijski srbomrziteljski kurs zvanične američke spoljne politike, procenjuju stručnjaci, sagovornici Informera!

Oni kažu da Tramp nije preterano zainteresovan za Srbiju i Balkan i da će zato u novoj "podeli geopolitičkih karata" naš region prepustiti predsedniku Rusije Vladimiru Vladimiroviču Putinu.

Velika stvar za nas

U skladu s tim, smatraju analitičari, Sjedinjene Države bi uskoro mogle da ukinu i ove nedelje uvedene sankcije predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, ali i da zauzmu daleko umereniji stav po pitanju nezavisnosti Kosova.

Cvijanović: Dolazi naše vreme

Urednik "Novog standarda" Željko Cvijanović smatra da će Balkan biti u Trampovom fokusu samo onoliko koliko bude obuhvaćen zajedničkom rusko-američkom borbom protiv islamskog terorizma.
- Ceo niz balkanskih država ostaće bez američkog političkog sponzorstva, što je za Srbiju veoma dobro. Pritisci će se smanjiti, a razvoj Srbije neće biti ometan kao za poslednjih 25 godina. Zbog toga su stvari, posle dugo vremena, suštinski u našim rukama. Moći ćemo da se oporavljamo, podižemo i realizujemo srpske državne i nacionalne interese - podvlači Cvijanović.

Analitičar Dragomir Anđelković tvrdi da već danas počinje bolji period u odnosima Srbije i SAD.

- Danom inauguracije prestaje "automatski pilot" američke administracije, koji je decenijama unazad bio podešen da vodi antisrpsku politiku. Tako su već 25 godina funkcionisali i predsednici, ali i niži činovnici SAD... Već samo to je veliki korak za Srbiju i Balkan, a imamo i osnova da se nadamo ozbiljnom preokretu nabolje. Ne verujem da će Tramp ikada više dozvoliti da američki ambasador u Prištini podrži dolazak šiptarskih specijalaca na sever Kosova, verujem da će ukinuti i sankcije Dodiku - kaže Anđelković, uz opasku da je za Srbiju jako važno da se najpre poboljšaju odnosi Amerike i Rusije.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu Obrad Kesić tvrdi da su Tramp i njegovi saradnici odlučni da promene temelj i pravac američke spoljne politike.

- To bitno otvara prostor za Banjaluku i Beograd da unaprede odnose sa Vašingtonom. Očekujem promenu političkog stava o uvođenju sankcija Dodiku, kako bi te sankcije i praktično bile ukinute. Verujem i da po pitanju Kosova SAD prvi put neće biti advokati albanske strane, već da će iskreno sarađivati s obe strane i zaštititi interese Srba - naglašava Kesić za Informer. 

Dosta lobiranja za Šiptare
SAD po prvi put neće biti advokati albanske strane na Kosovu, već će iskreno sarađivati s obe strane i zaštititi interese Srba
Obrad Kesić
Predstavništvo RS u SAD

Sa njim se slaže i nemački politikolog Zibo Jansen, koji veruje da će promenom u Beloj kući na Zapadnom Balkanu jačati uloga Rusije, jer će se Tramp potpuno povući sa Balkana.

- S obzirom na to da Evropljani nisu jedinstveni, jer Kosovo nisu priznale sve članice EU, to će vrlo jasno ići u pravcu da će ubuduće Rusija na Zapadnom Balkanu igrati faktički vrlo jaku ulogu ili imati značajan uticaj. Uveren sam da narednih godina neće biti proširenja NATO u regionu, jer Tramp za to neće imati interesa - poručio je Jansen, koji je predavač na Institutu za Anglo-američku istoriju na Univerzitetu u Kelnu.

Podela sfere uticaja

Na drugoj strani, spoljnopolitički analitičar Boško Jakšić smatra da se odnos SAD prema Srbiji i Balkanu neće bitnije menjati u dogledno vreme.

- Balkan Trampu zasad nije prioritet, kao ni mnogi drugi delovi sveta. On želi da sklapa sporazume sa svojim rivalima, pre svega sa Rusijom. Želi saradnju sa najjačima, a "slabi" ga ne zanimaju. Ni Evropi ne daje neki značaj, a kamoli Srbiji. Ipak, Balkan bi mogao biti predmet dogovora o novoj podeli sfere uticaja između Amerike i Rusije, a eventualno i Kine - zaključuje Jakšić.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Andjelo

pre 7 godina

Albanci i ostali krvozednici , vidimo se uskoro na Kosovo. Vraticemo nasu dedovinu !!\n

LESA

pre 7 godina

Kako ti to mislis . vidimo se na Kosovu.Takvi kao ti ni pusku ne znaju da drze a pricaju mnogo. Ako nisi sa kosova ili nemas nekog tamo siuran sam da nikada nisi ni krocio na Kosovo.

Milan

pre 7 godina

Kako da vratimo kada su Srbi veliki deo dedovine prodali siptarima.Evo ih sada u Beogradu sede u kaficima ne rade nista jer zive od rente na stanove koje su pokupovali po Zarkovu,Banovom brdu,Vidikovcu a verujem i po ostalim naseljima u Beogradu.

Zivko

pre 7 godina

Novi Predsednik Amerike Donald .J Trump je najveci svetski mirotvorac i on ce realizovati za narod Amerike sve sto je govorio posle polaganja zakletve-To pravi Tramp svetski mirotvorac za ceo svet a ponajvise za Ameriku.Bravo Tramp. a bice predobro i Srbiji zahvaljujuci Vucicu mirotvorcu i to ce biti zapisano u Iatoriju Srbije za blagobit buducih mladjih narastaja ali ne za prodane duse iz opozicionih stranaka i njihovih domacih i stranih tajkuna.

Milutin

pre 7 godina

Kako smo samo jadni. Pa Ameri nisu menjali spoljnu politiku zadnjih 100 godina.

cica draza

pre 7 godina

znaci pocela je primopredaja srbije rusiji, a sta kazemo mi na to?

Car

pre 7 godina

Ko pita pevca hoce li u supu" Ipak bolje je biti u Putinovoj supi nego ziv u Hilarinom kokosinjcu.

Zivko

pre 7 godina

Kada dodju Rusi bice nase srpsko carstvo. Nasoj sreci nece biti kraja.Pevacemo kao Bugari,Rumuni i Poljaci do 1990.godine.

milorad

pre 7 godina

dace Gospod Bog da tako i bude,jos da se resimo Sorosevih placenika u Srbiji pa da nam svane,da se priblizimo Rusiji jedinom nasem zastitniku i prijatelju

SlobodaNarodu

pre 7 godina

Svi nesto smatraju, ali Tramp nista ne govori, znamo samo da on sigurno nece ici protiv americkih interesa.

Rossia

pre 7 godina

Балкан и треба природно да припадне Русији, барем овај православни део. Најбоље је да Путин убаци тај део у Евроазијску унију и ОДКБ, као и пост-совјетске земље и делове Блиског Истока попут Сирије и Турске и где ћеш јачи савез и у економском и у безбедоносном смислу, наравно све је ово реално ако Трамп има добре намере према Русији.

Bambi

pre 7 godina

Не желим да прпадам никоме, осим Србији!

Momo

pre 7 godina

Tramp menja svijet. Okreće se Americi, vraća boga u američke domove, ukida bolesne globaliste,

vlada

pre 7 godina

Tramp je izgleda jedini shvatio, da se protiv Rusije može samo sa - ispruženom rukom!

Vlajkousa

pre 7 godina

Nekad mi vas je toliko zao. Koliko ste lakoverni i naivni.... I onda je mrmot zavio cokoladu u foliju ......

Andja

pre 7 godina

'Ajde skratite malo dozivljaj , mudrost je vrlina ali prava retkost .. nemojte na kraju biti neprijatno iznenadjeni ... Covek treba da reaguje oprezno na svaku ovakvu vest ..

Miroslav

pre 7 godina

A vi kao znate šta će biti ,molim vas????

Lukas

pre 7 godina

Videtćemo uskoro kako mu je bitna Srbija...ameri 5x više vole hrvate od nas i pokazali su to puno puta

Deni

pre 7 godina

Da i sto se dogodilo kada si se probudio ahhahaah.ja smatram da ce mi trump dati 1 m evra do sljedecega tjedna

Dragan

pre 7 godina

arijevci se domogli nuklearki sto im je i bio san to jest njihovom vodji--ovo je samo sarena laza a kaka tek dolazi--ne zaboravite da je on nemackog-arijevskog porekla a o ostatku razmislite sami

marko

pre 7 godina

Slicno sam citao i kad je Bus mladji dosao na vlast, toboze njega ne interesuje balkan a siptari proglasili drzavu. Kosovo je projekat eu i oni ga nece tek tako napustiti. Odlaskom amera sa scene nista se ne menja. Kosovo cemo ili sami dati ili sami povratiti. Svasta moze da bude a narod ne treba lagati. Platforma oko kosova se mora promeniti. To je prvi korak ako srbija iskreno hoce da povrati kosovo.

krmak

pre 7 godina

sve sam vam poverovao ali kad sam video da citirate tog Kesica sve mi je nesto sumnjivo

Dragan

pre 7 godina

Pa jel ste Vi niormalnio??? Radujete se sto nas neko daje Rusiji.

Marko

pre 7 godina

Molićemo boga da nas ostave na miru i daju nam pravo da budemo neutralni!

MILAN

pre 7 godina

Vracajte se u Albaniju odakle ste dosli jer ce posle biti kasno.Topli pozdravi iz Srbije. Mi se spremamo.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)
Partizan

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)

Košarkaši Partizana trijumfalno su krenuli u odbranu titule u ABA ligi, pošto su sinoć u Beogradskoj areni prilično glatko i ubedljivo savladali Igokeu sa 94:85 u prvom meču četvrtfinalne serije regionalnog takmičenja. Navijači crno-belih, osim zbog trijumfa, imaju razlog za zadovoljstvo i zbog uspona forme igrača koji je do pre nekoliko nedelja praktično bio zaboravljen i potpuno otpisan, a reč je o Amerikancu sa pasošem Hrvatske, Džejlinu Smitu (29)!

18.04.2024

10:28

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija