• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N. Anđelković - B. Babić

23.01.2017

21:06

PUTIN SPREMAN DA RATUJE ZA SRBIJU! Blumberg tvrdi da Rusija neće oklevati da vojno pomogne Srbima!

Politika

PUTIN SPREMAN DA RATUJE ZA SRBIJU! Blumberg tvrdi da Rusija neće oklevati da vojno pomogne Srbima!

Podeli vest

Ugledna američka agencija "Blumberg" upozorava da je ruski predsednik Vladimir Vladimirovič Putin spreman i na vojnu intervenciju na Balkanu ako Srbi budu ugroženi

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Vladimirovič Putin spreman je i na vojnu intervenciju na Balkanu ukoliko 'ruski saveznici Srbi' budu ugroženi, piše američka novinska agencija "Blumberg", koja važi za jedan od najuglednijih i najuticajnijih medija u SAD.

Nema više Jeljcina
Za razliku od Borisa Jeljcina, Putin ne smatra da je podela zona uticaja zastareo koncept
Blumberg

U analizi kolumniste Leonida Beršidskog navodi se da Putin vidi Srbiju i Balkan kao legitimnu zonu ruskog uticaja, za koju je spreman da se bori čak i oružjem.

Moskva testira granice

Moskva na ovim prostorima, kako ističe Beršidski, trenutno testira dokle može da ide i da pomera granice.

 

 

Rusija je srećna što ima saveznike među Srbima, kako u samoj Srbiji, tako i u ostalim zemljama bivše Jugoslavije. Rusija je na ovaj ili onaj način umešala prste u sve balkanske zemlje, a njen uticaj tamo raste iz dana u dan. Uticaj se postiže propagandom na srpskom jeziku i kroz mrežu prijateljskih NVO i medijskih izdanja. Rusija pokušava da Balkan ponovo postavi na globalnu pozornicu jer ga smatra svojom istorijskom zonom uticaja. I ako se stvari zakomplikuju, politička i vojna intervencija nisu isključene jer, za razliku od svog prethodnika Borisa Jeljcina, Putin ne smatra da je podela zona uticaja zastareo koncept, navodi kolumnista "Blumberga" i dodaje da je Moskva bila "izuzetno zainteresovani posmatrač" tokom nedavnog incidenta sa vozom koji je trebalo da saobraća na liniji Beograd - Kosovska Mitrovica.

printscreen

Leonid Beršidski, koji u SAD uživa čuvenje jednog od najboljih poznavalaca ruske politike, kaže da bi u slučaju šireg napada Albanaca na Srbe na Kosovu vojna intervencija Moskve bila "sasvim očekivana i realna opcija".

 

 

Bivši šef diplomatije SRJ Živadin Jovanović smatra, međutim, da su ovi navodi američke agencije samo dokaz da su "u strahu velike oči".

- Ove ocene su preterane i nema na Balkanu nikakve opasnosti od Rusije, jer oni nikada nisu vodili ekspazionističku politiku. NATO je poslao 40.000 vojnika na Baltik, na 80 kilometara od Sankt Peterburga, oni prete, a ne Moskva. Putin danas samo ispravlja Jeljcinove greške i dosledno brani nacionalne interese, što je dobro i za Srbiju. Nema potrebe da Rusi ratuju za Srbiju, jer za razliku od Amerikanaca, nikad nisu tako demonstrirali silu... - podvlači Jovanović i dodaje da svi moraju prihvatiti činjenicu da je Putin na čelu jedne od najmoćnijih svetskih sila.

Potez očajnika

S njim je saglasan i profesor Fakulteta bezbednosti Milan Mijalkovski, koji kaže da su "Blumbergove" analize samo poslednji očajnički potezi odlazeće američke administracije.

 

 

- Amerikanci izmišljaju "rusku opasnost" kako bi prikrili sopstvene neuspehe i nemoć. Ne mire se sa činjenicom da su im propale sve takozvane humanitarne intervencije po svetu. U Siriji su "dobili po nosu", izgubili su u Ukrajini, ali i dalje žele da zadrže nestabilnost. Tako je Obama pred sam kraj mandata napravio smejuriju od uvođenja sankcija Dodiku. Svesni su da će Tramp u okviru borbe protiv terorizma preispitati i američku podršku albanskim teroristima, pa sad podlo poturaju priče o širenju ruskog uticaja na Balkanu - zaključuje Mijalkovski.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Car Putin

pre 7 godina

"Не треба гледати на Запад, ми за њих никада нећемо бити добри јер смо православци! Одавно би нас истребили када би знали да неће добити по зубима" - В.В.Путин

Lala iz Banata

pre 7 godina

Не треба Путин да "ратује"...!? Само му дамо "КООРДИНАТЕ" , а он "пошаље" ону своју "теле-дириговану", ... - као Меси, ... - под пречку ! .. И крај... приче...!

DJ Kramp

pre 7 godina

Ne da je Putin spreman da ratuje, nego ce i licno doci da bude komandir jedne dobrovoljacke cete. A ponece i 267 aviona, 3 nosaca aviona i sistem Babuska, Kubjotka i Informerovsk. Znam da ovo necete objaviti al verujem da je i vama smesno dok piste ove gluposti...\n

Lala iz Banata

pre 7 godina

И замисли, ... све то на један,... - "миг" Путина...!?

miloš

pre 7 godina

On je spreman za rat samo za interes svoje zemlje, kao i svi predsednici i carevi Rusije.

srox

pre 7 godina

1. dosta smo pokazali dobrotu i bolju nameru da sa dijalogom i medjusobnom razumevanjem promenimo nesto na bolje!\n2. dosta su serbi poginuli za pravdu, cast i otadzbinu u pismenim ratovima kao i u onim nepismenim na skadru i u omisu kada je slavni ilijansko serbski narod na jadran izasao i branio ovo podrucije od invazora sve do poslednih ratova devedestih!\n3. kako su nam se siptari, braca slovenci i hrvati za to zahvalili znamo dobro.. od jedinih decijih logora na planeti do terroristickih-akcija planirani u australiji a kasnije u berlinu i vasingtonu...\n\nDOSTA VISE BREEE!!!! AJDE DA UZMEMO SADA NAS INTERES U OBZIR I DA ISKORISTIMO OVE OKOLNOSTI... NE ZA NAS I NAS DJEP... NEGO ZA NASU SRPSKU DECU I ONO STO OSTAJE IZA NAS!!!

Vule

pre 7 godina

P a da li covek koji nam naplacuje najskuplji gas na svetu ,podrzava politicare krimose ,vraca lopova Karica hoce da nam pomogne ,NECE

nenad

pre 7 godina

jesi ti prirodno glup ili jutros nisi uzeo terapiju

mosa parezanin

pre 7 godina

Vrlo lako zbog sankcija nasem predsedniku moze trecu svjetski rat da izbije.Americka odlazeca klika mnogo se za....la i ako danas g.preds.Trump nesto ne preduzme eto novog pucnja pokojnog Gavrila jer nas voljeni Putin ce da skine sankcije nasem predsedniku ili ce biti kao u Siriji spzena zemlja.

Čiča Avalski

pre 7 godina

Kako beše ona - 'teško onom koga Rus brani a Grk hrani...', istorijska je i potvrđena više puta, 'ajde da prestanemo da se zanosimo o sopstveoj važnosti .. ili nemate šta da pišete ??

srex

pre 7 godina

hvala ti putine al mi nebi vise da ratujemo,ali ako bas zatreba neka se nadjes....\n

Mile

pre 7 godina

SRBI I OSTALI NA BALKANU TREBA DA S E SMIRE I NE RATUJU . TREBA DA POSTAVE NOVE GRANICE RACIONALNIM DOGOVOROM . RATOM CE IZGUBITI SVI , NEKI CE IZGUBITI , LJUDE , NEKI LJUDE I TERITORIJU A NEKI SVE ? SRBI , HRVATI , MUSLIMANI I ALNBANCI TREBA DA FORMIRAJU STRUCNE GRUPE I ISPREGOVARAJU NOVE GRANICE UVAZAVAJUCI STO VISE REALNIH ELEMENATA , I POTISKUJUCI OSVAJACKE AMBICIJE PROIZVEDENE NA BAZI SAVEZNIKA , JER SU TO PROMENLJIVE KATEGORIJE.... UVAZITE SVOJE I TUDJE INTRERSE I STVORITE MIR ZA NAREDNIH 100 GOD . TO S E MOZE PPOSTICI SAMO UTVRDJIVANJEM NOVIH GRANICA IZMEDJU SRBA I ALBANACA, SRBA I MUSLIMANA , SRBA I HRVATA , HRVATA I MUSLIMANA . , I TO NE RATNIM OSVAJANJIMA VEC DOGOVOROM , UVAZAVAJUCI SEBE I DRUGE ?

milos nedeljkovic

pre 7 godina

naravno da ce putin da pomogne srbija i rusija su braca

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija