• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beta

24.01.2017

12:24

SKUPŠTINA! Rističević najaktivniji poslanik!

Politika

SKUPŠTINA! Rističević najaktivniji poslanik!

Podeli vest

Najaktivniji poslanik po ukupnom broju obraćanja u Skupštini Srbije od 3. juna prošle godine, kada je konstituisan novi skupštinsi saziv, bio je Marijan Rističević iz Narodne seljačke stranke, a zatim poslanik Socijaldemokratske stranke Marko Đurišić, pa poslanik Dveri Boško Obradović

Rističević se u plenumu za reč javio 232 puta, Đurišić 195 puta, a Obradović je imao 179, pokazala je godišnja analiza aktivnosti poslanika koju je pripremila inicijativa Otvoreni parlament.

Po Poslovniku najčešće se za reč javljao poslanik SNS Aleksandar Martinović - 48 puta, koji je ujedno i najviše replicirao - 71 put.

Najviše poslaničkih pitanja, svakog utorka i četvrtka na početku sednice, kao i poslednjeg četvrtka u mesecu, postavio je poslanik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj - 18 pitanja.

Od poslanica su se u plenumu najčešće mogle čuti Gordana Čomić iz Demokratske stranke i Vjerica Radeta iz Srpske radikalne stranke koje su se javile za reč po 121 put.

Od 3. juna prošle godine kada je konstituisan jedanaesti saziv Skupštine Srbije, do 31. decembra poslanici su proveli u plenumu 50 dana i obratili se, ne računajući govore predsedavajućih, ukupno 4.489 puta.

Polovinu ukupnog broja čine obraćanja 16 poslanika, dok se 20 procenata poslanika, odnosno ukupno 52, nijednom nisu javila za reč.

U tom periodu usvojeno je 47 zakona, od čega 81 odsto, odnosno 38 zakona, po hitnom postupku.

Poslanici su podneli ukupno 2.931 amandman, a usvojen je tek svaki trinaesti.

U podnošenju amandmana najaktivniji su, kao i u prethodnim sazivima, bili poslanici opozicije, piše u saopštenju.

U podnošenju najvećeg broja amandmana, samostalno ili u grupi sa drugim poslanicima, učestvovali su poslanici grupe Demokratske stranke - Gordana Čomić sa 507 podnetih amandmana (četiri usvojena), Aleksandra Jerkov sa 465 amandmana (sedam usvojenih), Balša Božović i Veroljub Stevanović sa 463 amandmana (sedam usvojenih).

Sledi ih Goran Ćirić sa 460 podnetih amandmana (osam usvojenih).

Od 267 poslanika koji su makar jedan dan bili u poslaničkim klupama, 126 nijedan put nije učestvovalo u podnošenju amandmana.

Poslovnikom je predviđeno da tokom redovnog zasedanja svakog poslednjeg četvrtak u mesecu poslanici postavljaju pitanja članovima Vlade.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
isnogood

pre 7 godina

Marjijan Rističević najaktivniji poslanik, možda. Samo kada bi imao još nešto i pametno da kaže.

Lala iz Banata

pre 7 godina

Да он живи од "мотике"... - не би имо* ни... - *леба да једе...!! Живи доказ... - Да се у Србији, од "демагогије", и те како може, фино... .. - живети...!!

Izbori 2024

TV

Svet se već nalazi u svetskom ratu? Vašington hoće da destabilizuje Iran!
Live TV

Svet se već nalazi u svetskom ratu? Vašington hoće da destabilizuje Iran!

Situacija na Bliskom istoku se, naizgled, barem malo primirila nakon sukoba između Izraela i Irana. Kako će tok spomenutog konflikta teći i da li postoji mogućnost da on eskalira na čitav svet? Na ova pitanja odgovarao je profesor dr Milan Petirčković sa Fakulteta političkih nauka za Informer TV u emisiji "Info jutro".

18.04.2024

13:00

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija