• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

25.01.2017

23:17

TOMISLAV NIKOLIĆ O DIJALOGU U BRISELU: Vreme radi za Srbiju i srpski narod na KiM!

Politika

TOMISLAV NIKOLIĆ O DIJALOGU U BRISELU: Vreme radi za Srbiju i srpski narod na KiM!

Podeli vest

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da su se delegacije Beograda i Prištine razišle posle razgovora u Briselu uz obećanje da će učiniti sve da bude mir na Kosovu i Metohiji i da se "ne postavlja pitanje hoće li biti rata ili ne"

On je, međutim, ocenio da administracija u Prištini pokušava da ubrza rešavanje situacije svesna da se odnosi u svetu menjaju, "da vreme radi za Srbiju, za srpski narod na KiM i da sad Srbi mogu da očekuju pozitivne signale iz mnogih svetskih prestonica".

- Prošlo je vreme kada su pojedini, za života, iz stranih država obezbeđivali sebi spomenike i nazive ulica u okviru prištinske administracije. To očigledno više neće biti svetski trend- smatra Nikolić.

Predsednik Srbije ocenio je da je sinoćnji sastanak u Briselu bio težak i istakao da je postojao dogovor, na kojem je insistirala visoka predstavnica EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Federika Mogerini, da se učesnici uzdrže od izjava, i da se pronađu načini da se spuste tenzije i vidi šta nije ispunjeno i šta može da se ispuni brže, a šta sporije.

- I naravno Albanci su prevarili i od toga napravili čitavu predstavu u kojoj tvrde da su konačno suočili srpsku delegaciju sa nezavisnim Kosovom- rekao je Nikolić novinarima u Lisabonu.

On je, međutim, istakao da je to bio razgovoru kome je delegaciji Prištine sve otvoreno rečeno, u kojem je Srbija, kako je istakao, jasno i pred Mogerinijevom rekla da neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova makar to bio uslov za ulazak u Evropsku uniju.

Glavni oslonac diskusije kosovskog predsednika Hašima Tačija, kako je rekao, bio je "evo tu je EU, nikada nećete ući ako ne priznate nezavisno Kosovo".

- To Mogerini nije potvrdila, a mi smo to odbacili kao uslov koji bi uopšte mogao da bude postavljen- naglasio je Nikolić.

printscreen

On je naglasio da sada može da priča o sasatanku jer su predstavnici Prištine prekršili dogovor, za razliku od srpskog premijera Aleksandra Vučića koji ga je, kako je naglasio, poštovao i nije o tome govorio.

- Rekli su da su oni svoj cilj ostvarili, teritoriju zaokružili, suverenitet obezbedili i da njih ne interesuje više nijedan deo teritorije koji bi uzeli od Srbije kad imaju svoju državu i naravno to mora da vas izazove da im sve kažete.

Mnogo toga smo im rekli i u vezi sa ponašenjem i u vezi sa zidom i neispunjavanjem obaveza, kao i u vezi sa budućnošću koju su namenili građanima KiM time što su doveli specijalne jedinice tamo gde ne smeju da budu", rekao je Nikolić.

On je dodao da je predstavnike Prištine pitao šta bi bilo da je Beograd doveo svoje jedinice.

- Vi ste doveli i doterali sve što imate i od oružja i od oruđa, šta bi bilo da smo i mi doterali samo deo onoga što imamo? Da započnemo rat? Je l'' to bila želja?- upitao je Nikolić.

Tanjug

Dodao je i da je postavio pitanje čime bi Priština zaustavila voz, koji je krenuo direktnom linijom iz Beograda ka Kosovskoj Mitrovici posle 18 godina, kao i kakvo je naređenje imao njihov komandant.

- Oni su rekli da nije imao nikakvo naređenje, nego da odluči na terenu. Šta da odluči? Da li je veliki mašinovođa, da li je mali, da li ima 50 putnika ili 100, koliko će da pobiju, šta će da rade?- rekao je Nikolić.

On je dodao i da su predstavnici Beograda upozorili Prištinu da je dogovoreno da zid u Kosovskoj Mitrovici bude visok 80 centimentara, a da je Priština "izigrala" taj dogovor i sada traži da se on potpuno sruši.

"Pitao sam Tačija koliki je zid oko tvoje kuće, tri metra? Što ti onda smeta zid od 80 centimetara, tako nizak zid nisi video u životu?", rekao je Nikolić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Srb

pre 7 godina

Браво за председника, искрено и јасно, цео свет увиђа какву су глупост направили са признавањем те терористичке творевине, време је да се то исправи, а за почетак, Тачија и остале главосече у затвор.

ANTE BAN

pre 7 godina

BRAVO- za izjavu, ali- NE ZA PONAŠANJE! Odgovorite nama iz EU; tko je koga provocirao sa "aferom voz?" Dakle; Nikolić i Vučić jedno pričaju, a drugo rade u praksi! Puna su im usta mira i pomirenja, a sve čine da spoje ostatak "srpskih zemalja"; sjever Kosova i RS! Srbija otvoreno igra na kartu podjele Kosova, i zato ne očekujte skoro otvaranje poglavlja,koje ste- da vas podsjetim- bili najavili već početkom godine!

perica

pre 7 godina

Ovako je trebalo od samog pocetka a ne ko zuta banda samo po dnvnice , soping i bahacenja u taj Brisel !

marko

pre 7 godina

Srpski celnici uporno vec godinama blokiraju udarce siptara i eu. Da Ja njih pitam, kada cete vi gospodo da zadate neki udarac, tj da pocnete da vucete neke korisne poteze? Koliko vidim stalno vam masu nekom sargarepom ispred nosa. Sve je jasno, nema u eu bez priznanja kosova. Sto eu misli taci govori. Aj sad, zar vam treba vise od toga.

Velibor Idvorski

pre 7 godina

Muka me hvata kada vidim da predsednik svuda vodi i svoju ženu. Deluje degutantno da ona mora da bude svuda prisutna a nema nikakvu ulogu osim što mu je supruga. Neznam da li je to način da gospođa proputuje što više sveta i obnovi svoju garderobu, dok traje mandat njenom suprugu a kada se taj mandat završi onda će naseliti bespravno sagrađenu vikendicu njihovog sina koja se neće rušiti jer ima ko da ga čuva od delovanja usvojenog zakona. To su razlozi zbog kojih neću glasati za izbor Tomislava Nikolića za predsednika što ne znači da trenutno postoji neki kandidat koji je prešao nivo lopova. Vučić je po mom mišljenu jedini koji može da vodi Srbiju ali mislim da je, obzirom na ovlašćenja koje ima predsednik države, bolje da on bude predsednik vlade

Izbori 2024

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!
Realna opasnost

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!

Rasprava o legitimnosti Vladimira Zelenskog posle 20. maja ove godine "možda neće biti neophodna", poručio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Podsetimo, predsednička ovlašćenja Zelenskog ističu u noći 21. maja. Brojni politički i vojni analitičari smatraju kako bi to moglo da znači da Ukrajina neće postojati?!

28.03.2024

20:04

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!
Najzad su ukapirali

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!

Veliki zapadni mediji jedan za drugim prognoziraju neuspeh Ukrajine. Publikacije upozoravaju Kijev na beskorisnost kontraofanzivnih planova i važnost obnavljanja odbrane. U međuvremenu, ukrajinske oružane snage pomeraju sve više zapadne opreme u Harkov u iščekivanju ruske ofanzive. Štaviše, pojedini mediji upozoravaju kako je došlo vreme da se priča i o padu Kijeva!

28.03.2024

19:38

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija