• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

26.01.2017

23:36

TIBOR VARADI O BAKIROVOJ TUŽBI PROTIV SRBIJE: Ne verujem da će biti revizije spora sa BiH!

Politika

TIBOR VARADI O BAKIROVOJ TUŽBI PROTIV SRBIJE: Ne verujem da će biti revizije spora sa BiH!

Podeli vest

Da bi se obnovio postupak po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije, morala bi da postoji nova činjenica koja bi ukazivala na to da je Srbija imala genocidnu nameru u Srebrenici, rekao je za Politiku Tibor Varadi, nekadasni zastupnik Srbije u sporu sa BiH

Povodom najava iz Sarajeva da se razmišlja o podnošenju zahteva za reviziju spora, Varadi kaže da nije dovoljno da postoji neka nova činjenica u vezi sa tim, da bi Međunarodni sud prihvatio zahtev BiH za reviziju spora sa Srbijom, već da to bude bitna činjenica takva da može da utiče na drugačiju odluku od one kojom je Srbiju 2007. godine oslobodio odgovornosti za genocid u Srebrenici.

Sud će odmah na početku da oceni da li je činjenica takve težine, dodaje Varadi, danas profesor međunarodnog prava.

Povodom tvrdnji Džefrija Najsa, bivšeg tužioca Haškog tribunala da postoje novi dokazi nađeni nakon 2007. godine i da je to temelj za podnošenje novog zahteva, Varadi kaže da bi morala da postoji zaista krupna činjenica koja povezuje Srbiju sa genocidom u Srebrenici.

Beznačajno je da se dokazuje da li je Srbija podržavala vojsku RS, jer je nadležnost suda ograničena na genocid. Mora se dokazati genocidna namera države Srbije, kaže on.

Varadi dodaje da je "lestvica" na Medunarodnom sudu pravde jako visoka i da bi moralo da se dokaže da je Srbija inspirator Srebrenice.

- Teško mi je da zamislim takvu činjenicu, ali naravno ne znam šta zna Džefri Najs. Jedino što je relevantno za sud jeste genocid. Lesvica je vrlo visoka- istakao je on.

Upitan da li misli da je to nedostižno za BiH, Varadi kaže: "Da. Ne smatram verovatnim da će biti revizije, ali bi ipak trebalo da čujem šta je ta činjenica koju podnose, ako je podnose".




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Sudija

pre 7 godina

Cudi mene sto Srbi ne pokrecu tuzbu protiv ustasa i islamista koji su u BiH i Hrvatsjoj za vrijeme II svjetskig rata i ovog poslednjeg ubili preko milion Srba. Cega se to Srbija plasi?

Lala iz Banata

pre 7 godina

"Бесан" пас, кад не зна шта ће...Врти се око бандере, да ухвати свој... - реп...!!

englezii

pre 7 godina

Ja mislim a mislim i da znam da je za pokusaj insceniranja genocida postoje i akteri kao i idejni tvorci koje treba zaista osuditi a ako zele to da prikace Srbima bez dokaza onda uz dokaze prikaciti pobornicima Bakirove politike a i Klintonu i onima koji podrzavaju tu i takvu politiku ! jedina zemlja na svetu koja je upotrebila A bombu i zagovarala zrtvovanje minimum 5000 ljudi kao povod za agresiju nato-zlikovaca ! sve je to u tome sakriveno i zasto bi neko drugi bio kriv za klintonove prevare i insceniranje razloga za bombardovanje R Srpske ! Pa zar drzava koja je mozda i jedina na svetu nastala na genocidu treba da drugome spocitava sta je to genocid

Nikola

pre 7 godina

Možda novi krunski svjedok bude njegov rahmetli babo Alija!

PETAR 1

pre 7 godina

kakav Bakir i njegova podrska pa on nije uspeo da sacuva vlast u Srebrenici, pa sada ovo radi iz ocaja, besa, udruzili se gubitnici u magli i eto.......\n

vladbgd

pre 7 godina

Izmetbegovicu, sve ti je badava. Bolje se, vi srbi muslimanske veroispovesti vratite, svojim korenima, dok jos imate vremena

radaše

pre 7 godina

kakve veze ima Srbija sa građanskim ratom u bih i kroaciji. Mozda bi trebalo uraditi tzv.reviziju srebrenice .Sve su to mediji napravili.n

najs

pre 7 godina

Lepom izgleda ponestalo para pa bi da ojadi "ovcice" muslimane,

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija