Tanjug

11:57 Politika 64

informer.rs | 31. 01. 2017.

VUČIĆ: Grčka i Srbija su prijateljske zemlje, ali moramo još bolje i više da sarađujemo!

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa grčkim kolegom Aleksisom Ciprasom da su odnosi Beograda i Atine više nego prijateljski, ali da treba raditi na povećanju trgovinske razmene i razvoja železničke infrastrukture koja će dodatno približiti dve zemlje

- Gospodin Cipras i ja imali smo duge i iscrpne razgovore u kojima je istaknuto prijateljstvo Srbije i Grčke. Ipak, nismo govorili mnogo o prošlosti, već o budućnosti dve zemlje. Trgovinska razmena iznosi 390 miliona evra i mora da bude mnogo bolja nego što je sada. Ono što mi možemo da uradimo je da povećamo izvoz naših poljoprivrednih proizvoda, jer smo tu zatajili. Turizam je takođe bio tema. Poznato je da je Grčka našim turistima omiljena destinacija, a prvi put imamo ogroman rast grčkih turista u 2016. – 52.070. Moramo da izgradimo bolju prugu od Beograda do Soluna jer je transport robe sada nedopustivo spor. Ubrzanje železničkog transporta doneo bi stotine miliona evra zarade i Grčkoj i Srbiji - rekao je Vučić i dodao da se nada da će uskoro od Beograda do Soluna automobilom moći da se stigne za samo šest sati.

Premijer je istakao da se već na proleće očekuje zajednička sednica dve vlade, na kojoj bi trebalo da budu predložene konkretne mere u svrhu razvoja međusobnih odnosa.

- Stručni timovi obe vlade radiće predano na tome i verujem da ćemo imati spremne projekte - naglasio je Vučić.

Vučić: Rast u 2016. veći od 2,8 odsto, u januaru suficit

Premijer Alerksandar Vučić kaže da je privredni rast u 2016. godini bio veći od 2,8 odsto, a da će januar biti završen sa rekordnim suficitom u budžetu.

Vučić je posle razgovora sa grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da postoji velika korist za obe zemlje da se one povezuju i da je Srbije počela da radi deo pruge prema Nišu.

- Naravno to se ne radi onom brzinom kojom bismo hteli, ali smo potpuno spremni za to, jer je situacija u našem budžetu sve bolja - rekao je Vučić, dodajući da će za završetak tog posla biti potrebno više godina.

Povezivanje Beograda i Soluna, dodaje premijer, ima poseban značaj za Srbe i Grke, navodeći da se očekuje i unapređenju trgovinske razmene.

- U relativno kratkom roku smo spremni da napravimo dobre rezultate - rekao je Vučić.

Grčki premijer Cipras kaže da bi Srbija mogla da bude most između istočne i zapadne Evrope, te da saradnja između dve zemlje kada je reč o transportu može da bude važna za ovaj deo regiona.

Kaže da nije dovoljno da se pozivamo samo na istorijske veze već da se fokusiramo na konkretne korake.

- Odlučili smo da nastavimo sa nasim značajnim i velikim idejama vizionarskog karaketara - rekao je Cipras, dodajući da će sednici Visokog saveta prethoditi konkretni koraci između ministarstava kako bi se realizovali infrastrukturni projekti.

Premijer je zahvalio Ciprasu što Grčka nije priznala nezavisnost Kosova i što poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije.

Cipras: Ne menjamo stav o Kosovu, podrška Srbiji za EU

Spremni smo da doprinesemo cilju Srbije da postane članica Evropske unije, rekao je danas grčki premijer Aleksis Cipras, te poručio da njegova zemlja neće promeniti stav po pitanju nezavisnoti Kosova.

Tanjug

Cipras, koji je sa srpskim premijerom održao pres konferenciju nakon njihovog susreta, preneo je novinarima da je u razgovoru sa svojim domaćinom izneo uverenje da je Srbija ključna zemlja za mir u regionu, te da veruje da je današnjim susretom učinjen značajan korak koji će unaprediti odnose dve zemlje.

Aleksis Cipras kaže da su on i srpski premijer danas zaključili da budućnost Balkana može biti izgrađena samo na osnovama međunarodnog prava, a ne na nerazumnim radnjama i nepoštovanju međunarodnih ugovora.

- Zajednički smo istakli da budućnost Balkana može biti izgrađena samo na osnovama međunarodnog prava, obostranog poštovanja, dijaloga i saradnje, a ne kršenjem pravila, ne intervencijama, ne izazivanjima i nepoštovanjem međunarodng prava i nerazumnim radnjama vezanim za nepoštovanje međunarodnih ugovora - rekao je Cipras na pres konfernciji u Palati Srbija dodajući da na Balkanu nema mesta za takve stavri i to ne pomaže njegovom evropskom putu.

S tim u vezi, kako je naveo, Srbija ima ključnu ulogu za mir i stabilnost između ostalog kroz kontinuitet teškog ali neophodnog dijaloga sa Prištinom.

Mir i stabilnost se u regionu, prema njegovim rečima, mogu obezbediti samo zajedničkim prihvatljivim rešenjima za pitanje Kosova.

- Imajte u vidu da će Grčka ostati pri svom stavu koji je vezan za poštovanje međunarodnih principa u rešavanju tog pitanja - naglasio je Cipras.

Takođe je podvukao da je od strateškog značaja uključivanje Srbije u EU, zbog čega, dodao je, Grčka podržava aktivno put Srbije u EU i zna da postoje velike teškoće i žrtva koju narod mora da pretrpi kako bi ostvarila svoj cilj.

Tanjug

Grčki premijer pozvao je na jačanje dijaloga veza u rešavanju migrantskog pitanja.

- Treba da izbegnemo pojave koje smo videli prošle godine. Prošle godine su neke sile imale jednostrane radnje i na sopstvenu ruku pokušavale da rešavaju to pitanje - rekao je Cipras.

Premijeru Srbije zahvalio je na stavu naše zemlje prema kiparskom pitanju i poštovanju međunarodnog prava.

Grčka je, kako je objasnio, posvećena pronalaženju pravednog rešenja u interesu celog naroda, kako bi vojska napustila okupiranu teritoriju.

Cipras je podsetio da su grčki i srpski narod povezani značajnim istorisjkim, kulturnim i duhovnim vezama, koje su zasnovane na obostranom poštovanju i iskrenom prijateljstvu, ali i solidarnosti u teškim trenucima.

- Postoje zajedničke duhovne, crkvene tradicije, a posebno zajednički put u teškim istorijskim trenucima, kada su se nalazili na istoj strani boreći se za ideale i vrednosti. Tokom trajanja Drugog svetskog rata našli smo se na istoj strani istorije, a kasnije zadržali bliske veze i saradnju. Niko ne može zaboraviti solidarnost Grčke tokom NATO bombardovanja, kada je stala uz srpski narod - naveo je Cipras.

Naglasivši da Srbija i Grčka imaju i danas zajednički put i ciljeve, da pokušavaju da obezbede mir i stabilnost na trusnom području Balkana.

Ove godine, kako je podsetio, beležimo 150 godina od sklapanja diplomatskih odnosa dve zemlje, što je veoma značajan povod kako bismo još više ojačali odnose.

Treba i na diplomatskom nivou da iskoristimo naše mogućnosti i kapacitete, poručio je Cipras.

Ukazao je na ekonomsku saradnju, podsećajući da je Grčka treći investitor u Srbiji, a da je vrlo značajna turistička destinacija za srpske turiste, te je dogovoreno da se učine konkretni koraci kako bi dalje unapredili saradnju, kako bi ona bila strateška.

- Dogovorili smo da u narednom periodu uspostavimo vrhovni savet za saradnju koji će zasedati narednog proleća u Solunu - najavio je Cipras dodajući da je to grad koji je povezivao dva naroda u prošlosti, a treba da bude i ključna tačka za budućnost.

Pomenuo je značaj poboljšanja železničkih veza između Beogarda i Soluna, navodeći da je razmatrana mogućnost zbližavanja dve zemlje kroz savremeniju železničku mrežu.

Današnja poseta Beogradu može dati podstrek za oživljavanje istorijskih odnosa dve zemlje, uveren je Cipras, koji je prvi grčki premijer koji je posle sedam godina posetio Srbiju.

- Saradnja za nas ima strateški značaj i uvereni smo da će doprineti razvoju i miru namučenog Balkan - poručio je grčki premijer.Jovan

31.01.2017. 12:40

Grcka je tradicionalno na nasoj strani i nas narod je zbog toga zahvalan.


mikica

31.01.2017. 12:56

Srbija i Grcka su dobri prijatelji i "poslovni" partneri. Svaka prosirena i pojacana saradnja je dobro dosla.


Sladjana

31.01.2017. 12:52

Cipras uvek kaze ono sto misli, i radujem se sto prica samo dobro o Srbiji.Vaxa

31.01.2017. 12:55

Grci su naša braća. I oni imaju iste probleme kao i Srbija. Nose breme kredita i porobljeni su u dužničko robstvo. Ali uskoro stiže svitanje za obe nacije, kako za Grčku, tako i za Srbiju. Ono što narod zna je to da moramo biti ujedinjeni i složni. Samo ako svi stanemo iza jake stranke i pokažemo punu podršku Srbiji, mi sebi obezbeđujemo bolju budućnost gde ćemo zajedno raditi na razvitku naše zemlje, odbrani nacionalnih interesa i celokupnog prosperiteta društva.


dejan

31.01.2017. 12:41

Svaka saradnja donosi boljitak za Srbiju, nove investicije jacanje drzavemisko

31.01.2017. 12:44

zanimljivo je kako najviše para zarađujemo od država "neprijatelja", a praktične koristi ili podrške najmanje imamo od država prijatelja imamo veću robnu razmenu sa neprijateljskom malom hrvatskom nego sa prijateljskom, bratskom velikom Grčkom


Tomislav

31.01.2017. 12:51

Sa prijateljima trebamo sardnju dići na maksimalni nivo na svim poljima


mrki

31.01.2017. 12:51

dobro došao brate dva premijera dva brata dve bratske države ništa lepše,cilj što jača ekonomija i razvoj privrede obe zemlje je jedini uspeh


majoranka

31.01.2017. 12:53

Slažem se sa tim ,ovim ćemo ojačati nase prijateljske odnose..


Meri

31.01.2017. 13:06

Sa Grckom treba da gradimo jos bolje odnose jer u njoj imamo perspektivu.


Rosssia

31.01.2017. 13:14

Хвала Грчкој на подршци у вези Косова и Метохије, требамо се удружити и помоћи несретним Македонцима и спречити стварање Велике Албаније на простору Балкана.


Gabi

31.01.2017. 13:23

Naše prijateljstvo moramo iskoristiti da bude lepo i nama i Grcima.
koja

31.01.2017. 16:12

Samo napred, na opšte zadovoljstvo i boljitak oba naroda,


Nemanja

31.01.2017. 12:37

Akcenat na boljoj saradnji , sto da ne , nasa zemlja zasluzuje najbolje.


paramonte

31.01.2017. 13:01

Stara prijateljista se jacaju zahvaljujuci sadasnjoj vladi koja Srbiji obecava blistavu buducnost i jacanje odnosa sa celim svetom.Milica

31.01.2017. 13:13

Naravno, uvek može i bolje i više da se sarađuje.


Milan

31.01.2017. 13:37

Naravno da moramo da saradjujemo. Samo saradnja i medjusobna podrska mogu da nam donesu napredak i razvoj. Grci su drzava kojoa moze mnogo da nam pomogne. Moramo da odrzimo bratske veze na visokom nivou.
nightwolf7

31.01.2017. 14:02

Nije mi bitno da stignem do Soluna za 6h., ali bismo svi voleli da vidimo kako se poboljšava ekonomska i politička saradnja izmedju dve države i ovo je svakako jedan korak ka tome. Uvek smo imali korektan odnos prema Grčkoj, kao i oni prema nama tako da je dobro što održavamo prijateljske odnose sa njima. Pogotovo cenim što nas Grčka podržava oko statusa Kosova i mislim da je to jako bitno!jacika

31.01.2017. 14:10

Da,Srbija i Grčaka prijteljuju već 150 godina,moramo to negovati...obostrano.


vb

31.01.2017. 15:13

Dve bratske zemlje, mogu da podignu svoju ekonomsku saradnju, na mnogo viši nivo. što će biti na obostranu korist.


Hitman

31.01.2017. 15:26

Grcka je zemlja koja se uspešno suprotstavlja svetkoj bankarskoj agendi koja je nebrojena puta pokušala da porobi tu državu. Svakako treba sarađivati na svim planovima. Oni su naša braća i zajedno ujedinjeno nas čeka prosperitet i razvoj obe države.


Dusko

31.01.2017. 15:30

Prijatelji oduvek i zauvek. Kosovo nisu priznali,uz nas 1999 kada su nas bombardovali.


TheRiddler

31.01.2017. 16:44

Grcka i Srbija su drzave koje treba da saradjuju sto vise. Bratski narod mora da se medjusobno podrzava i pomaze. Veliko im hvala sto veruju u Srbiju i nas put reformi i put ka EU.


Ceca

31.01.2017. 16:49

Moram da primetim intenzivan Vucicev rad na jacanju odnosa sa prijateljskim zemljama, kao i uspostavljanje boljih odnosa sa onim koje nisu bas bile blagonaklone prema nama... Neka kaze ko sta hoce, ali vidim u tome pravi put Srbije!


Lana

31.01.2017. 17:01

Dobrodosao prijatelju i brate! Grcka je bratska zemlja i pruza nam pozitivnu podrsku kao i mi njima.


vojvodjanin

31.01.2017. 17:07

Prosto je neverovatno da dve bratske zemlje nisu u prošlosti više i bolje sarađivale. Nadam se da je taj sušni period iza nas.


Nedja

31.01.2017. 17:08

Naravno, samo rad daje rezultate. Verujem da ce premijer naici na razumevanje i veliku saradnju sa Grckom na obostrano zadovoljstvo.


mala

31.01.2017. 17:20

Grcka podrska Srbiji, omugucava brze evrointegracije nase zemlje.
Dragan

31.01.2017. 17:32

Sama cinjenica da nikada nismo izneverili jedni druge i da smo imali punu podrsku jedni drugih, obavezuje nas da nsu saradnju podizemo na jos bolji i jaci nivo.


lici

31.01.2017. 18:04

Nase dve drzave su pokazale humanost,prema izbeglicama,ne zaleci se ni na sta,za razliku od drugih,koji su pored zidova,maltretirali migrante svakojako.


lici

31.01.2017. 18:08

Premijer Cipras ima iskrenog prijatelja u nasem premijeru,ovde nema lazi,glumatanja ni muljaze,drago mi je zbog izgradnje pruge.


moma

31.01.2017. 12:48

Ova poseta je toliko znacajna da u Grckim medijima(ali u nijednom) nije ni pomenuta ??????


Dragan

31.01.2017. 13:15

Kad vidim kako premijer Vučić predano radi onda nema sumnje da će se saradnja sa Grčkom podići na još veći nivo.


Ilija

31.01.2017. 13:24

Tačno je, potreban je novi pristup saradnji Srbije i Grčke u skladu sa promenama na Balkanu, Evropi i svetu.


Denis

31.01.2017. 13:24

Pravi i iskreni prijatelji jedni drugima pomažu kad im je teško da prebrode svoje probleme.


milica2

31.01.2017. 13:37

zajedničkim dogovorom o izgradnji tako vazne saobraćajnice dolazi do jačanja ekonomije obe zemlje poverenjem u vladu republike srbije grčka dokazuje da smo brastski narod


Mica

31.01.2017. 13:40

Kljuc je u inteziviranju i sto jacoj saradnji, kako bi obe ekonomije izasle iz krize.


milevaasndric1389

31.01.2017. 13:58

Jos vise saradnje izmedju prijateljskih zemalja dovesce do poboljsanja stanja.


milevaasndric1389

31.01.2017. 14:16

Grcka I srbija vode ozbiljnu politiku koja vodi ka uspehu.


KATARINA

31.01.2017. 14:21

Svakim diplomatskim susretom Aleksandar Vucic nam saopstava odlicne vesti prstizu nam nove investicije svakog dana, Aleksandar Vucic i dalje radi dok su ostali, pogotovu iz opozicije vec uveliko poveli predizbornu kampanju i po njima vec su pobedili na istim.


sale

31.01.2017. 14:23

Sto bolja saradnja i prijateljski odnosi koristice i Grckoj i Srbiji.


Bole

31.01.2017. 15:04

Svaka čast. Grci su divan, srdačan narod, sličan nama. Ekonomska saradnja sa njima je veoma značajna za Srbiju i svakako treba raditi na njenom unapređenju u svakom pogledu. samo napred!


Dalibor

31.01.2017. 15:08

Potpuno se slažem sa Gospodinom Vučićem, mislim da ima još mnogo prostora za napredak između ove 2 zemlje pošto se ipak radi o dugogodišnjim prijateljima i poznanicima i da bi trebali češće da se sastaju!Ivana

31.01.2017. 19:23

Uspesan nastavak saradnje dva premijera! Zajedno do uspesnije privrede dve zemlje!


Jelena

31.01.2017. 22:16

Pravoslavna religija kao i mi, slican narod nasem i treba da se udruzimo.


Darko

31.01.2017. 23:06

Cim postoji obostrana volja za jos bolju saradnju, onda ce se to sigurno i ostvariti


Jasmina

01.02.2017. 00:44

Uz prijateljske odnose se mnogo toga dobrog moze postici. Samo napred


BORIS

31.01.2017. 13:27

Premijer radi,obezbedjuje investicije,sklapa dogovore,sporazume..svaka cast,zato ovi spavaci koji se bude samo pred izbore mogu samo da zatvore usta i da se zavuku u misiju rupu.


Bojan

31.01.2017. 14:49

U potpunosti se slažem sa premijerom i vidim da radi pravu stvar za Srbiju.Miki

01.02.2017. 08:23

Ljudi de vole rečima a poštuju ćutanjem. Život je napiso to pravilo.


Jelena

01.02.2017. 08:25

Naša zemlja je odavno zaradila pravo da bude ponosna i samopouzdana.


Miki

01.02.2017. 08:31

Ekonomija, saobraćaj, trgovina... neograničene su mogućnosti i povoljnosti dobre bilateralne saradnje Srbije i Grčke


Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na [email protected]