• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

01.02.2017

11:13

LJAJIĆ: Dobri razgovori s grčkim privrednicima, uspešna poseta Arabiji

Politika

LJAJIĆ: Dobri razgovori s grčkim privrednicima, uspešna poseta Arabiji

Podeli vest

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izrazio je zadovoljstvo razgovorima sa privrednom delegacijom Grčke, koju u Beogradu predvodi premijer Aleksandar Cipras, istakavši da je interes Srbije bio fokusiran na privlačenje što više grčkih investicija, turista, ali izvoz naših proizvoda

Podsetivši da je prošle godine Srbiju posetilo 52.000 grčkih turista, Ljajić je istakao da je 2016, inače, bila jedna od najuspešnijih kada je reč o srpskom turizmu jer je broj turista u našoj zemlji povećan za čak 49 odsto, a broj noćenja gotov udvostručen.

Istakao je da je devizni priliv Srbije, zaključno sa decembrom prošle godine, bio blizu milijardu evra, što nikada do sada nismo imali.

Ističe, međutim, da su to još uvek male brojke sa kojima ne možemo i ne treba da budemo zadovoljni.

Ljajić očekuje da će ova godina biti značajno uspešnija.

Osvrnuvši se na prošlonedeljnu posetu Saudijskoj Arabiji, Ljajić kaže da je ona bila značajna sa političkog i ekonomskog stanovišta.

Gostujući u Jutarnjem programu Pink tv, Ljajić je rekao da Srbija ima odlične političke i ekonomske odnose sa Saudijskom Arabijom, Iranom i Turskom. Čak, kako je rekao, mnogo bolje nego što te države imaju između sebe.

Tokom boravka u Rijadu, ministar kaže da se srpsko-bosanska delegacija srela praktično sa polovinom tamošnje vlade, što je, prema njegovoj oceni, nezamislivo, a razgovaralo se o finansiranju zajedničkih infrastrukturnih projekta.

- Na nama je da dogovorimo šta će to biti. Predaćemo više projekata, pa neka oni odaberu, a ono što je bez sumnje njihova najveća potreba je hrana i briga kako da u tom smislu zadovolje domaće potrebe i izvoz na treća tržista - rekao je Ljajić.

Dodao je da je dogovoreno održavanje sajma poljoprivrednih proizvoda u Rijadu, gde će biti prezentovani naši prehrambeni proizvodi, kao i turistički potencijali naše zemlje.

Kada je turizam u pitanju, Ljajić je istakao da je Srbija tu u prednosti u odnosu na BiH jer turisti iz Saudijske Arabije, a reč je, kaže, o turistima visoke platežne moći, u našu zemlju mogu da dođu bez viza.

- Mislim da smo otvorili vrata za privredu i naše poslovne ljude koji su takođe boravili u Rijadu - rekao je Ljajić, koji je na pitanje o mogućnostima da naši građevinari rade u toj zemlji rekao da bi to bilo idealno, ali da je naša građevinska operativa "tu gde jeste".

U Saudijskoj Arabiji je u planu, kaže, izgradnja miliona stambenih jedinica u narednih pet do sedam godina, vrednih milijarde evra, ali su to tržište već osvojili Nemci, Italijani, Kinezi...

- Mi ćemo da uradimo sve što možemo, ali za sada nemamo nikakvo obećanje. Prvo pitanje koje nam je postavljeno je bilo pitanje šta je to što vi nama nudite, a da je bolje od onog što nam nude drugi - rekao je Ljajić i dodao da je to svojevrsna poruka pre svega onim tzv. stručnjacima koji imaju primedbe na to što Srbija nudi strancima određene podsticaje i subvencije.

Srbija, kaže, mora da se bori da privuče te strane investicije, kako oni ne bi otišli u susedne države, na primer, Bugarsku, Rumuniju ili Mađarsku samo zato što im te zemlje daju povoljnije uslove.

- Mi smo na tržištu, a sve to je utakmica kao i svaka druga. Suština je da otvaramo vrata za strane investicije, ali i da stvaramo ambijent privlačan za strana ulaganja - istakao je Ljajić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17