• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Dobromirović

01.02.2017

21:42

USTAŠE OTIMAJU SRPSKU! Opasna provokacija iz Zagreba, Hrvati svojataju Modriču, Derventu i Bosanski Brod!

Politika

USTAŠE OTIMAJU SRPSKU! Opasna provokacija iz Zagreba, Hrvati svojataju Modriču, Derventu i Bosanski Brod!

Podeli vest

Hrvatski poslanici u Evropskom parlamentu podneli zahtev za formiranje hrvatskog entiteta u BiH, u čiji sastav bi ušli i srpski gradovi Modriča, Derventa i Bosanski Brod

Hrvatski poslanici u Evropskom parlamentu po direktivi ustaškog režima u Zagrebu podneli su zahtev za formiranje hrvatskog entiteta u BiH, u čiji bi sastav ušli i srpski gradovi Modriča, Derventa i Bosanski Brod!

Hrvati su podneli amandman na rezoluciju izvestioca za BiH, koji su podržali poslanici iz Poljske i Slovačke, a u kojem traže da međunarodna zajednica pokrene razgovore o ustavnim reformama u BiH.

Izvestilac za BiH: Brisel ne traži ustavne promene

Kristijan Dan Preda, izvestilac za BiH u EP, kaže da Brisel neće tražiti ustavne promene u BiH:
- Mi od BiH ne tražimo ustavne promene. Kao što je pomenuto u prethodnoj rezoluciji, mi samo govorimo o vrednosti koje delimo u EU, kao što su decentralizacija, pa i princip federalizma koji važi u nekim zemljama...

Konačni cilj promena bilo bi stvaranje federalne jedinice sa hrvatskom većinom, u čijem bi sastavu bio i veći deo Posavine, koji je sada deo Republike Srpske!

Prekrajanje granica

Skandaloznu ideju o otimačini srpske teritorije izneo je Josip Jerković, potpredsednik RS iz redova Hrvata.

- Nadam se da će Hrvati sa novim federalnim uređenjem BiH, što sam i ranije zagovarao, naći svoj kutak. Ta reorganizacija je najvažnija za Hrvate jer bi u tom slučaju hrvatska federalna jedinica mogla snažnije pomoći sunarodnicima koji ne bi bili u njenom sastavu. Nadam se i da će veći deo Posavine i Republike Srpske biti uključen u novu federalnu jedinicu i da će ostati manji broj ljudi izvan nje... - rekao je Jerković.

Prethodno je i hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović krajem decembra izjavila da će vlastima u Zagrebu "uz podršku SAD, mnogo više koristiti članstvo u EU i NATO kako bi rešili hrvatsko pitanje unutar BiH".

Tanjug

Predsednik RS Milorad Dodik odlučno odbacuje svaku mogućnost prekrajanja granica.

Dodik: Ne dam Republiku Srpsku
Ono što traže Hrvati je apsolutno neprihvatljivo i neizvodljivo
Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske

- Moja politička borba godinama unazad nije ništa drugo do očuvanje Srpske i nadležnosti koje su joj dodeljene Dejtonskim sporazumom! Ono što traži Jerković je apsolutno neprihvatljivo i neizvodljivo! - ističe Dodik, dodajući da je zabrinjavajuće to što se pojedini političari iz Republike Srpske obrušavaju na Jerkovića, a ćute na daleko teže postupke i izjave člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića.

- Njegova neskrivena politička platforma je urušavanje i gašenje Republike Srpske! - podvlači Dodik.

Jako opasna ideja

Profesor FPN u Banjaluci Aleksandar Vranješ kaže da su Hrvati u BiH sa pravom nezadovoljni, ali...

- Oni su konstitutivni narod, a često se dešava da su preglasani u parlamentu BiH. Očekivano je da će tražiti način da poprave poziciju. Razumem da treba rešiti hrvatsko pitanje u BiH, ali to ne može na štetu Srpske. A to što žele Posavinu kao deo RS je samo njihova želja, a nikako realnost - naglašava Vranješ.

Bezbednosni stručnjak Darko Trifunović ocenjuje da je ova inicijativa jako opasna.

- Utoliko je više opasno jer Hrvati traže Posavinu, sve oko Bosanskog Broda, Modriče, Dervente... Reč je o najbogatijem delu Srpske, a da ne pričamo o tome što tu postoji i rafinerija nafte - zaključuje Trifunović.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Lala iz Banata

pre 7 godina

Павелић је "сањао" да му ГЛАВНИ ГРАД... - Велике Хрватске, буде управо... Бања Лука, као некакав природни и стратешки "епицентар" "његове" НДХ-азије...?! Па ме сада чуди...Како то Усташе, напрасно "ревидирају" ту ... -фашистичку Павелићеву "Науку " ...? Очигледно су нешто овог пута "суздржани"...?! Не би баш сасвим да..."иритирају" Додика, од кад су чули да је "требовао" на "реверс".... - Руске "пушке"...!!

Sargarepac

pre 7 godina

Dobro....ajde da mi malo prekrojimo granice, uznemo tamo do Zagreba...moze i deo Zagreba...a bilo bi lepo i deo primorja...\n

zemun

pre 7 godina

pa to ste već jednom htjeli ali niste uspjeli nemojte se brukati ponovo

stevo

pre 7 godina

Ovaj put imamo Ruse na našoj strani ,a vi ste ostali bez NATO.

Nino

pre 7 godina

Možete imati i Ruse i Amere na svojoj strani,kad Hrvat Dom svoj brani,Bog je na njegovoj strani!

nada

pre 7 godina

I ja vec godinama trazim vecu penziju ali mi niko neda !!!!!!!!! Snovi su cudo !

Brta

pre 7 godina

Ja bi im dao tu posavinu ali bi im odsekao primorje od Neuma do Prevlake.\n

ATOMSKA SPARTA

pre 7 godina

Tako nesto bi bilo moguce da ostvare jedino putem sile, pa se onda vi moji pojedini neki ovde pitajte za kad ili za sta ce nam nova lovacka aviacija, epa eto, ako ste bar malo pametni, mislim da ste sada konacno i dobili odgovor zbog cega nam trebaju ti avioni i vojska uopste, uzgred nije se za dzaba u Zagrebu digla onolika panika zbog novih aviona koje bi Srbija trebalo da dobije da nisu oni tamo jos od ranije imali ideju za svoje ovakve krvolocne planove, znaju oni vrlo dobro da, ako bez podrska Amerike, krenu na Srbe vrlo lako mogu da ostanu bez pola hrvatske.

keko

pre 7 godina

Kao prvo mi necemo napasti srbiju( jer ste nam nebitni),i nikad je i nismo za razliku od vas koji ste napali hrvatsku i polomili zube,a nato nam netreba jer smo malo veća sila na ovim prostorima nego što ti misliš. a onaj iz kremlja samo će da i gleda i ništa više .boli njega uvo za vas i pogotovo kosovo .pokazali su vam se pravi prijatelji kad su tamo došli prvi i prvi otišli

pejanović

pre 7 godina

Iz Posavine je protijerano 200000 Hrvata !

Rossia

pre 7 godina

Ове Усташе почеле ко Шиптари, краду нам земљу, историју, културу па им је мало сад хоће Српску, сутра Србију, ако имају папу и маму Меркел, нисмо ни ми сирочићи и ми тату имамо, седи у Кремљу и само вас посматра а ви само крените.

Kosta

pre 7 godina

Sjećam se 1993-94,godine,kada su Muslimani napali Hrvate u srednjoj Bosni i u tim borbama imali znatnog uspjeha.Bilo je žalosno,tužno slušati vapaj Hrvata za pomoć"BRAĆO SRBI SPAŠAVAJTE KRST ČASNI,pomozite nam".Pomogli smo im.Izvukli nejač,žene i djecu preko posavine u Hrvatsku..Naše jedinice su zaustavile napade Muslimanske vojske.Zaštitili smo Hrvate.Stabilizovali odbranu.Nije prošlo dva-tri mjeseca Hrvati su nam "zabili nož u leđa".Jedva smo izvukli borbenu tehniku i ljudstvo.Udružili su snege sa Muslimanima te uz pomoć NATO snagama napadali su na svim frontovima.A mi smo bili "sirak suvi međ vihorove"sa jednim jedinim osloncem u srcu,našom SRBIJOM I Rusijom u mislima.Neka Hrvati rade svoj posao a mi znamo šta nam valja činiti...

Sale je

pre 7 godina

Pa da smo pomagali zelenima sada bi bilo Srba u Mostaru...a ti se seti od koga ste usimsli artiljeriju i tenkove za borbu protiv ljiljana

Kosta

pre 7 godina

NEsećam se,jer u tom nisam učestvovao.Znam one Srbe-vojnike koji su učestvovali u tim borbama.Da,ne volim rat jer rat vole samo budale ali bilo je mnogo slučajeva kada smo pomagali svoje neprijatelje jer to je veličina srpskog naroda.Izuzetaka ima svagdje.Da,kad reče zeleni...pa njih mi je iskreno žao jer ih koristite za vaše potrebe,kao cveće ali pre bih rekao kao topovsko meso istureno ispred vaših jurišnika.Nadam se da će oni jednom nešto korisno raditi isključivo za sebe poštujući tuđe i drugačije.

STEVO

pre 7 godina

To je dokaz da su Srbi bili nahumaniji tokom rat ,pomagali smo i hrvataku i muslimansku nejač: zato nam je CIA MI6 izmislila Srebrenic kako svedoči ratni predsednik? Srebrenice "Majke Srebrenice su pantljičare, a sve priče o Srebrenici su laži i prevara", rekao je Ibran Mustafić svedok Tužilaštva BiH u procesu protiv Nasera Orića, nakon što je isteran iz sudnice i pre početka svedočenja

Ja BL

pre 7 godina

Sve si u pravu, u Banjaluci dok su prolazili pod vojnom pratnjom bio uveden policijski čas. Da smo tada pustili da ih muslimani pobiju sad bi se medjusobno mrzili više nego što mrze nas zajedno. Al nije lako ostati čovjek, nekad je cijena skupa.

ivica

pre 7 godina

Zašto lažete, da nije bilo nas muslimani bi vas pojeli.To je prava srpska zahvalnost i laganje samog sebe.A i vama smo poklonili Mrkonjić i Šipovo.Bio i vidio.

caruga

pre 7 godina

Igraju se hrvati sa svojom drzavom, zaboravili su oni gde je granica Srbije

TODOR

pre 7 godina

Ej, rvati, ne dirajte SRBE sada, jako smo poučeni i OPASNI !

vlada

pre 7 godina

Ustaše, ako nastavite tako, popećete se svi na Sljeme!

007Bond

pre 7 godina

Нека им Херцег Босна која се некад звала Хрватска Република Херцег Босна. И то је онај део од око Мостара, па уз хрватску границу, па све до око Ливног... А за узврат да се ману посавине,и да врате Србима Р.С.Крајину, тј.: Лику, Банију, северну Далмацију, Кордун, западну Славонију и Барању... А Републици Српској да се врате: Дрвар, Гламоч, Петровац и Грахово.

marko

pre 7 godina

dokle cete vi novinari sijati mržnju između dva naroda sa takvim naslovima tipa ustaški režim.da li ste ikad pročitali naslov u hr novinama da su vašu vlast prozvali četničkim režimom.nema dana da nespomenete ustaše.kako je jedan gore naveo ustaše su bile prije 70 godina .toga više nema i boli me briga za ustaše i četnike .a vi sebe smatrate ozbiljnim novinama a riječnik vam je strahovito prizeman .i nebi vam škodilo malo novinarske kulture.

Aco

pre 7 godina

Pa Dodik se satra trazeci treci hrvatski entitet.Čitate li vi novine.On izjavi da ce Srbe u BiH predstavljati Covic.predsjednik HDZa

Zastava im se vec vijori u Gor

pre 7 godina

....pa, idu "polako" prema - Zemunu!?

Zoran

pre 7 godina

Kako vidim, neparni svetski ratovi polaze iz Bosne

sapnijci

pre 7 godina

Hrvatsku treba zaokruziti vodama da budu kao ostrvo.

Nepristrasan

pre 7 godina

Zašto vaš medij stalno podgrijava novi sukob u regionu i sijanje mržnje ?! Zar nam nije dosta toga ?! Zar nije dosta što je Srbija izgubila Kosovo zauvijek ?!

SRBIJA

pre 7 godina

ovi nasi treba odma da predloze da se vrate 350.000 izbeglica u Hrvatsku I da se trazi Autonomija Srpske krajine. oni proterali Srbe i Sad traze u Bosnu a oteli Srpsku zemlju.\n

diki

pre 7 godina

nije mi jasno kako oni to misle prvo u Brodu i Modrici dvije najjace firme u RS u vlasnistvu Ruske kompanije drugo po popisu iz 91 ni u jednoj od tih opstina nisu u vecini na podrucju opstine Modrice na Trebavi nisu ni Turci mogli das uspostave vlast ni AU ni zlocinacka NDH .Trece po popisu iz 2013 koje vlada iz Sarajeva blokira nema ih ni 5 posto jer su drzavljni Hrvtske i ispisanisu su iz svih lista.Tako da su to samo ustaski snovi jer su jos 1945 imali veliki otpor u susjednoj opstini Odzak kada su bjezali iz citave Bosne pa su borbe trajale posle pada Berlina

Ljuti

pre 7 godina

U gradovima Derventi i B.Brodu i krugu od 20 km oko tih gradova uključujući i gradove su Hrvati bili većina, a na izborima '91-e je HDZ pobijedio, gradonačenici obaju gradova kao i načelnici policija su 1991-e bili Hrvati. U samom gradu Derventi je Srba bilo 20.4%, Hrvata 32% i Bošnkaka 30% i 18% ostalih, u B.Brodu je postotak Hrvata bio još i veći , a Srba manji, zato ne laži!!!!!

miki delija

pre 7 godina

dobice oni to sto traze polako a to znaci u prevodu jedna stanga sa dve loptice sa strane

SSSS

pre 7 godina

USTASE NE OTIMAJU USTASE VRACAJU ONO STA CETNIK OTE 1995 MENE SAMO JEDNO ZANIMA STA JE TO RUDJMAN DOBIO OD SLOBODANA KADA MU JE POKLONIO POSAVINU I ISELIO HRVATE IZ TE PLODNE ORANICE GLEDAM DANAS KADA PRODJEM POSAVINOM KAKO HRVATSKE KUCE IZVIRUJU IZ KOROVA KOROVA KOJEG TUDJMAN USTASA POSIJA

golas

pre 7 godina

Hrvatima je pametnije da ne slusaje ovakve huskace na rat i zauzimanje tudje teritorije,da ne izgube i ono sto sada imaju!!!

kliman

pre 7 godina

Mi srbi smo najvece budale.Stalno se nedto pravdamo i branimo.Napad je najbolja odbrana.PONUDIMO Italiji ono sto je njihovo, a koje je srbija osvojila ZA crvatiju.A to je ISTRA I DALMACIJA.Italija ce se obradovati, a i mi cemo nesto zaraditi.Koruska takodje da se vrati AUSTRIJI.Onda bi nas vise cenile crvatija i janezi.Hitan sastanak sa ITALIJOM i AUSTRIJOM po tom pitanju.Teritorije koje danas ima crvatija su jedan deo srpski, deo austrijski, deo talijanski.J..o ih ko im je dao drzavu a to je austrougar BROZ.

ANTE BAN

pre 7 godina

Onima koji ne znaju, a ima vas puno; i Derventa, i Bosanski Brod, i Modriča, i Brčko su hrvatski gradovi! Zato ih je knez Pavle još 1938.godine ubacio u Banovinu Hrvatsku! Uostalom; popisi stanovništva dostupni su i pred 2.svj.rat, i 1991.g. pa provjerite! Nego- radi čega ste vi- komšije- smatrali da je vaše sve do linije Virovitica-Karlovac-Karlobag? Da tu niste malo zastranili?

sinisa

pre 7 godina

Dobice oni po njofru pa ce izgubiti i ono sto su u oluji okupiorali.Nije sada vise 1999god.Mnogo se sta u svetu promenijo a menjace se jos....

moze moze

pre 7 godina

Ma moze ali srbi ce onda do Splita i Zadra

Tereza

pre 7 godina

Prvi dio plana je ispunjen, sad ide slijedeći, trajat će brat bratu 50-100 godina kao i ovaj prvi ali na kraju će granica Hrvatske biti na Drini . Polako, mic po mic kao i od 1900. do 1991.

buco

pre 7 godina

o dali će u glavama građana bivših republika prestati postojati rječ "RAT, UBIJANJE, PREKRAJANJE" dajte da narod živi i stvara da budu slobodni i da se osjećaju slobodnim ma gdje bili i kud god išli. MIR I SLOBODA

sumadinac

pre 7 godina

najebali ste svi.... topola ce odrediti ujama granice ... smirite strasti bice za vas bolje ... ali stvarno ....

nati

pre 7 godina

Cokolinda se u americi sastala sa ustaskim emigrantima kojih ima na hiljade i u Americi i u Australiji a koji aktivno rade na nacisticko-fasistickim ciljevima, jos od zavrsetka drugog svetskog rata.Ti ljudi su svi bolesnici kao sto su i svi teroristi.Hrvatska je teroristicka zemlja, samo sto se za to jos ne zna u svetu,vreme ce pokazati.\n

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Nina osvojila Evroligu, pa presekla! Srpska košarkašica za Informer: Pauza!
Košarka

Nina osvojila Evroligu, pa presekla! Srpska košarkašica za Informer: Pauza!

Bilo je fenomenalno. Trebaće još par dana da mi se slegnu utisci. I dalje sam preplavljena emocijama, sjajno je ovako krunisati sezonu. Presrećna sam i preponosna, ostvarila sam san koji sam imala kao devojčica, priča za Informer srpska košarkašica Nikolina Milić, koja je sa Fenerbahčeom odbranila titulu prvakinja Evrope.

16.04.2024

06:40

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija