• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

02.02.2017

09:16

POPOVIĆ PISAO VUČIĆU: Zahtevajte od vlade Crne Gore da nasilje nad Srbima prestane!

Politika

POPOVIĆ PISAO VUČIĆU: Zahtevajte od vlade Crne Gore da nasilje nad Srbima prestane!

Podeli vest

Predsednik Srpske narodne partije Nenad Popović uputio je otvoreno pismo premijeru Aleksandru Vučiću u kojem ga poziva da prilikom razgovora sa predsednikom Vlade Crne Gore iznese činjenice o teškom položaju srpskog naroda toj zemlji, identitetskom genocidu i diskriminaciji kojoj je izložen i da zahteva od Vlade CG da nasilje nad Srbima u toj državi prestane

- Kao što dobro znate, srpski narod, koji živi van svoje matice, države Srbije, posebno u našem regionu, nebrojeno puta se kroz istoriju nalazio izložen raznim pritiscima i pretnjama pojedinih država i njihovih režima. Sopstvenom snagom, svešću o nacionalnom i duhovnom identitetu, hrabrošću i mudrošću ali i snagom matične države, odoleo je svim pokušajima da bude izbrisan iz knjige postojanja. Na žalost, i današnje ni malo jednostavno vreme izložilo je Srbe pritiscima i u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i u našoj južnoj pokrajini Kosovu i Metohiji - napisao je Popović.

Lider SNP u pismu premijeru ističe da sav naš narod na prostoru čitavog Balkana, prirodno, kao što je to uvek i bilo, podršku i pomoć očekuje od Srbije.

Popović dodaje da  se u okolnostima velikih pritisaka na Republiku Srpsku i pokušaja da se ona ukine, kao i neviđenog progona Srba u poustašenoj Hrvatskoj i šiptarskih pretnji na KiM, malo pažnje posvetilo teškom i sve težem položaju Srba u Crnoj Gori.

- Prethodnih meseci sam više puta kroz svoje javno delovanje ukazivao na svojevrsni identitetski genocid koji nad našim narodom u Crnoj Gori sprovodi tamošnji režim. Verujem da Vam je poznato, a to sam neprestano isticao u svojim izjavama, da su izmenama nastavnog programa srpski pisci odstranjeni iz udžbenika u osnovnim školama, da se zabranjuje proslava Svetog Save, da je ćirilica izbačena iz zvanične upotrebe, da se SPC proglašava za antidržavnu ustanovu a njeni sveštenici proteruju iz Crne Gore. Studenti koji studiraju na katedri za srpski jezik na crnogorskom univerzitetu, otvoreno su diskriminisani u odnosu na one koji studiraju na katedri za novoustanovljeni crnogorski jezik po pitanju kasnijeg zaposlenja. Srbi su najbrojnija nacija na birou rada u Crnoj Gori, jer im se ne dozvoljava da zasnuju radni odnos u javnoj upravi, dok oni koji se odluče za privatni biznis ne mogu da dobiju subvencije države. Pripadnici srpskog naroda u Crnoj Gori jedini ne mogu da imaju dvojno državljanstvo, dok je ta mogućnost dozvoljena Hrvatima, Bošnjacima i Albancima - navodi se u Popovićevom pismu premijeru.

Popović posebno naglašava da su politički predstavnici srpskog naroda u Crnoj Gori na meti svakodnevnih pritisaka, javnog linča i hapšenja.

- Ovakav težak položaj, kakav imaju Srbi u Crnoj Gori koju su stvarali, i u kojoj čine trećinu stanovništva, nema ni jedan narod u Evropi. Iako Crna Gora navodno ispunjava jedan po jedan standard za priključenje Evropskoj Uniji, po pitanju odnosa prema Srbima pogaženo je svako slovo Evropske konvencije o ljudskim pravima. Pravi izraz za ove postupke crnogorskog režima prema Srbima je identitetski genocid. Posebnu bol za Srbe u Crnoj Gori predstavlja priznavanje nezavisnosti lažne države Kosovo od strane tamošnjeg režima. Srpski narod to nikada neće prihvatiti. Na kosovskom mitu Crna Gora je nastala, svoju slavu sticala i izgradila nadaleko čuvenu etiku čojstva i junaštva. Kosovo je urezano i u srca naroda i u himnu države - podseća Popović, uz opasku da srpski narod u Crnoj Gori očekuje da država Srbija učini sve što je potrebno da se on zaštiti, njegova prava ostvare a tradicija, pismo i ime sačuvaju.

Predsednik SNP u pismu poziva premijera Vučića da prilikom razgovora sa predsednikom Vlade Crne Gore Duškom Markovićem, koji u petak dolazi u zvaničnu posetu Republici Srbiji, iznese sve ove činjenice o teškom položaju srpskog naroda u Crnoj Gori, identitetskom genocidu i diskriminaciji kojoj je izložen od strane crnogorske Vlade.

- Pozivam vas, poštovani predsedniče Vlade, i da zahtevate od Vlade Crne Gore da nasilje nad Srbima u ovoj državi prestane. Srbija želi najbolje odnose sa Crnom Gorom. To žele i narodi naše dve države. Ali po pitanju zaštite Srba i njihovih prava ne sme niti može biti kompromisa. Mi imamo ustavnu obavezu da uvek stanemo uz svoj narod u svakoj državi u kojoj on živi, pa makar time ugrozili prijateljstvo i dobre odnose sa tom državom. Jer nikome ne smemo da dozvolimo da ponižava Srbiju i Srbe i da ukida njihova osnovna ljudska prava i slobode, kao što to danas čini zvanična Podgorica - poručio je Popović u pismu premijeru.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Predrag

pre 7 godina

Srbija ama baš nikada neće napustiti naše ljude gde god se oni nalazili.

knele

pre 7 godina

ako je ova zaista slucaj,mi se ovde prema njima ophodimo kao da su nasi,normalno je da ce Vucic to traziti ako je to slucaj...

Lela

pre 7 godina

Mislim da nema nikakve dileme da će permijer stati u odbranu našeg naroda.

boki

pre 7 godina

ukoliko postoji maltretiranje Srba Vucic ce sigurno reagovati i bez pisma na tako nesto.

magdalena

pre 7 godina

Naravno da se nesme dozvoliti nasilje nad Srbima ma gde se oni nalazili,sigurna sam da ce premijer i Vlada uraditi sve sto je u njihovoj moci da se ovome stane na put.

Nele

pre 7 godina

Ovde Srbija mora da stane u zastitu svog naroda.

Ana

pre 7 godina

Nema veceg Turka od poturcenog... Tako i ovi Crnogorci.

Zeljko

pre 7 godina

Treba na svaki nacin zastiti Srbe u Crnoj Gori.

Viktorija

pre 7 godina

Premijer nikada nije i nikada nece ostaviti svoj narod da ga drugi tretira kako mu je volja, ucinice sve da postoji ravnopravnost.

Tijana

pre 7 godina

Nisam znala za ta dešavanja u Crnoj Gori. Ako je tako onda premijer Vučić stvarno treba da reaguje!

dragorad

pre 7 godina

Dolazak predstavnika Srba iz CG i javno obraćanje za pomoć premijeru, je znak da stvarno ponašanje prema Srbima u CG je ravno diskriminaciji na KiM. A svi znamo koliko Crnogoraca živi i lepo rado u Srbiji. Tako da samo ako se uradi reciprocitet, glava će da boli Crnogorce.

Sanja

pre 7 godina

Činjenica je da se samo u Srbiji poštuju prava svih nacionalnih manjina. I najviše se pažnje pridaje ljudima iz tih grupacija jer svako ima pravo Ustavom zagarantovano. Naš premijer mora uticati na to da se uslovi za Srbe u Crnoj Gori poprave

Milica

pre 7 godina

Premijer Srbije ce kao i uvek zastiti svoj narod u to mozemo biti sigurni.

belinda234

pre 7 godina

Naravno da moramo da pomazemo nasim sunarodnicima u okruzenju,a i sire,ali ujedno mislim i siguran sam da premijer vec radi na tome.

Nemanja

pre 7 godina

Srbi se moraju zastiti gde god se oni nalazili i za to ce se premijer sigurno pobrinuti.

Vasa

pre 7 godina

Vlada Srbije mora ali je i u obavezi da zaštiti srpski narod ma gde se on u dijaspori nalazio,mora da upotrebi sva raspoloživa politička i diplomatska sredstva da se obezbedi stabilan i miran život srba u tim državama.

dragos

pre 7 godina

Saradnja dve zemlje mora postojati da bi se ovakvi i slicni problemi resavali. Pismo je upuceno na pravu adresu Premijer ce sigurno dati svoj maksimum za resenje ovog problema.

Mile

pre 7 godina

Nasilje nad nasim ljudima mora da prestane sto pre. Nadam se da ce tako i biti. Crnogorci moraju malo da smanje dozivljaj. Preterali su.

jovo

pre 7 godina

Treba se zalagati za bolji život Srba u Crnoj Gori.

mihajlo

pre 7 godina

Svuda gde je potrebna pomoć za Srpski narod tu je Vučić da pomogne!!

bKIKI kiki kiki

pre 7 godina

Ima logike u tome, neka se napravi analiza odnosa vlasti CG prema Srbima u CG i svemu srpskom, da vidimo koliko se tamo krše ljudska prava i slobode Srba .

Ivan

pre 7 godina

Srbi u Crnoj Gori, pa i u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, i Kosovu žive u jako teškim uslovima i u nepovoljnom su položaju u odnosu na ''domaće'' stanovništvo tamo. Treba se zalagati za njih i uraditi sve što je u našoj moći da im pomognemo.

Vili

pre 7 godina

Treba se pomoci,bilo da su u Srbiji ili van nje,Srbi su Srbi.

sa

pre 7 godina

Srbija je mnogo puta do sada pokazala da zeli dobre odnose sa svim susednim zemljama u regionu.

Makarona

pre 7 godina

Nema nasilja. Srpski narod koji zivi u Crnoj Gori sasvim lepo zivi i tu nema diskriminacije. Ne nasedajte na provokacije koje su usmerene na raspirivanje sukoba.

Sreta

pre 7 godina

Siguran sam da ce Vucic imati razumevanja za nase ljude koji su u jako teskom polozaju u C.Gori. Stvarno ne znam sta je Crnogorcima.

mire balkanac

pre 7 godina

Zna premijer sta i kako treba da uradi.I ko sta radi isto tako.Puna podrska i poverenje premijeru Vucicu

Petar

pre 7 godina

Jedini koji moze da pomogne Srbima van nasih granica jeste premijer

Gandalf

pre 7 godina

Predsednik Vlade se svim mirnodopskim sredstvima bori za statu Srba van matice.

Milos

pre 7 godina

Ljudski je podrzati svoj narod i braniti ga. Ne znam zasto uopste dolazi do toga da mora da se preduzimaju mere da se neko brani. A o crkvi ne bi pricala.

Avokado

pre 7 godina

Sve očekujete od premijera, a ništa sami da se potrudite. Pa pokrenite nešto.

vera

pre 7 godina

Nenad je neko ko se zalaze sa srpski narod i drago mi je da je u koaliciji sa SNS jer imaju isti cilj

nina

pre 7 godina

Sta mi docekasmo od brace crnogoraca, do juce su se izjasnjavali kao srbi.

Beba

pre 7 godina

Ovi drugaciji arsini nece moci da prodju tek tako lako, ima srpski narod svog premijera koji to nece dozvoliti i koji ce se svi silama boriti za njih.

reni

pre 7 godina

Srbi u Crnoj Gori zasluzuju aprolutno veca prava nego sto imaju do sada.

tvigi

pre 7 godina

A jesi li pisao i komisiji za ljudska prava u EU ?

petar

pre 7 godina

U svim ovakvim dogadjajima, premijer je pokusao da resi probleme na njemu svojstven nacin, politika mira, ali suprotna strana uvek nadje nepostojeci problem i ne desi se da pregovori budu zavrseni.

relix

pre 7 godina

Jedini koji je javno i bez dlake na jeziku opleo po našoj "braći",a prava naši u CG nisu ništa bolja nego u Hrvatskoj,Albaniji...!

mala

pre 7 godina

Sve sto se moze resiti Vucic je tu da resi, Uvk se brinuo o svom naraod, tako ce i sada.

Nikola

pre 7 godina

Resice oni to , kao i sve bez tenzije i nasilja.

Idi Begaj

pre 7 godina

Ponašanje crnogorske vlade prema Srbima, isto je kao ponašanje šiptara na Kosovu i Metohiji.

petar

pre 7 godina

Premijer Vucic je pokusao da resi probleme na njemu svojstven nacin, politika mira, ali suprotna strana uvek nadje nepostojeci problem i ne desi se da pregovori budu zavrseni.

Jelica

pre 7 godina

Verujem u premijerovu podršku, uvek je za dobrobit naroda.

dejan

pre 7 godina

da je u pitanju nasilje vec bi neko reagovao, premijer zna sta radi!

Dalibor

pre 7 godina

Srbi su ugrožena nacija na neki način u Cg i treba na sve načine pomoći ljudima, što u zasnivanju radnog odnosa, što u nekim drugim stvarima!

Bole

pre 7 godina

Premijer će svakako proveriti ove navode. Pitanje je da li je sve baš tako. U svakom slučaju, nije u redu širiti nacionalnu mržnju, posebno među bratskim narodima.

milan

pre 7 godina

Siguran sam da ce se Vucic postarati da se polozaj Srba u Crnoj Gori popravi.

CrniMare

pre 7 godina

Mi smo isti narod, samo nas politika razdvaja!

Peđa

pre 7 godina

Premijer će preuzeti sve neophodne korake i skrenuće pažnju vlastima u CG i bez ovog pisma Popovića.

Grozda

pre 7 godina

Svi mormo da verujemo našem premijeru da će da uradi sve da se stanje našeg naroda u regionu popravi.

Mateja

pre 7 godina

Svaka čast jedini koji je ostao dosledan svojoj politici..Đukanović nad Srbima vrši genocid i država mora da stane u zaštitu naroda koji tamo živi

venus

pre 7 godina

Ovakav težak položaj, kakav imaju Srbi u Crnoj Gori koju su stvarali, i u kojoj čine trećinu stanovništva, nema ni jedan narod u Evropi.Realna istina nas narod gde god bio uvek nadrlja

Marija

pre 7 godina

Premijer će dati sve od sebe da zaštiti svoj narod u Crnoj Gori.

Pavle Ilić

pre 7 godina

Režimi Đukanovića i Tačija se zasnivaju na istrebljenju Srba koji tamo živi samo je žalosno što to sve odobrava EU.. Lepo rečeno Vučić mora da zna u kakvoj je situaciji Srpski narod

lola

pre 7 godina

Vlada Srbije moze samo zahtevati, ali milova Crna gora to ne uvazava jer je druga drzava.

Frki

pre 7 godina

Moraju se Srbi u Crnoj gori sami izboriti, ne moze vlada Srbije da se mesa u unutrasnje pitanje druge drzave.

Ana

pre 7 godina

Premijer Aleksandar Vučić će dati sve što je u njegovoj moći da sačuva Srbe i spreči nasilje!

Miljana

pre 7 godina

Slazem se sa Popovicem, treba zastititi nas narod gde god da je. Ne vrsiti diskriminaciju nad nekim samo zato sto je srbin.

Dalibor

pre 7 godina

Srbi su ugrožena vrsta u Cg, treba im se pomoći na svaki način, mislim da je nerealno da npr. kad su izbori moraju da glasaju u Srbiji a ne CG, ja prvi ne bih išao!

Zorana

pre 7 godina

Zivela sam u Crnoj Gori punih 15 godina i mogu vam reci samo jedno: odnos Crnogoraca prema Srbima se nikada popraviti nece, nikada. Lepo je od premijera sto je primetio koliko je Srbima tamo lose ali sumnjam da ce to uticati da se stvari promene.

Bilja

pre 7 godina

Srbija će pružiti pomoć svojim državljanima u CG!

Matija

pre 7 godina

Vučić je i do sada štitio srpski narod koji živi van granica Srbije, tako da će sigurno posredovati i u slučaju Crne Gore.

Nenad

pre 7 godina

Crnogorci su narod prodani,nikad oni nisu bili uz Srbiju eto dokaza da vise vole albance,priznali su im nezavisnost,izdajice su to.

Aleksandar

pre 7 godina

Pitam se kako bi crnogorci reagovali da kod nas prolaze kao što naši prolaze u Crnoj Gori, poznato je da su samo leti u Crnoj Gori, i to kratko! Treabali bi da povedu računa malo o odnosima sa Srbijom!

Jasna

pre 7 godina

Dojite vi lepo u Srbiju svi pustite pesovane da se druze sa njihovom bracom iz albanije.

grozni ivan

pre 7 godina

Crna Gora bi morala da obezbedi Srbima i Crnoj Gori ista prava kakva imaju Crnogorci u Srbiji

Manja

pre 7 godina

Crnogorci i drzavljani Srbije su isti narod razdvojen nametnutom i ino finansiranom granicom

mikica

pre 7 godina

Moze da se zahteva koliko god. Nije do nas nego do gradjana CG. Oni su sami krivi sto je nasilje nad Srbima u toj zemlji.

Cile

pre 7 godina

Zastiticemo interese naseg naroda bilo gde da se nalazi.

Stojan

pre 7 godina

Samo da Vucic procita to Pismo nekoliko puta, da uvidi gee je problem. A mood ga i zea vec.

Sladjana

pre 7 godina

Siguran sam da ce premijer popricati sa crnogorcima i resiti sve probleme nasih tamo.

Srdjan

pre 7 godina

Treba vratiti crnogorcima istom merom ovde u Srbiji pa da vidis kako ce se smiriti.

hela

pre 7 godina

Srbi u CG moraju biti zasticeni jer ne postoji ni jedan razlog izivjavanja nad njima.

bn

pre 7 godina

Premijer će učiniti sve da zaštiti naše sunarodnike u CG.

Darko

pre 7 godina

Ničije nije gorelo do zore.. Đukanović je najveći izdajnik Srpskog naroda

ana

pre 7 godina

ako ima slucajeva diskriminacije premijer ce reagovati

PrakticnaZena

pre 7 godina

Lider SNP u pismu premijeru ističe da sav naš narod na prostoru čitavog Balkana, prirodno, kao što je to uvek i bilo, podršku i pomoć očekuje od Srbije.Nas premijer je covek koga svi mole ali on ima snage i svakom pomoci ce ako moze a ne ko drugi sto su radili ovom pomoci a ovom ne ,za njega smo svi isti.Vucic je najbolji covek da ga mnogi uzmu za primer coveka koji vredi mnogo.

Zoran

pre 7 godina

Srbija da utice na vlasti u Crnoj gori da postuju gradjanska prava srba koji tamo zive.

Sale

pre 7 godina

Definitvo su se svi u region okrenuli protiv nas Srba.Samo mudro I pametno.

Izbori 2024

TV

Policija pretpostavlja ko je krivac za nestanak Danke Ilić? Devojčica možda i nije bila na mestu gde majka tvrdi! (VIDEO)
Live TV

Policija pretpostavlja ko je krivac za nestanak Danke Ilić? Devojčica možda i nije bila na mestu gde majka tvrdi! (VIDEO)

Broj nestanaka maloletne dece iz godine u godinu je u porastu. Najveći procenat je onih koji sami odu od kuće. Ipak, među nestalima ima i sasvim male dece, ali srećom, njihov broj je izuzetno mali. Porodice nestale dece na prvom mestu obraćaju se državnim organima, ali odgovore traže i od astrologa, vračara, a konkretnu pomoć od privatnih detektiva. Gost "Info jutra" bio je Braca Zdravković, privatni detektiv.

29.03.2024

10:35

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)
Live TV

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)

Američka Centralna informativna agencija radi o glavi predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i za to ima pomoć ljudi koji su u neposrednom okruženju šefa naše države! Ovo tvrdi Aleksandar Vulin, bivši direktor Bezbednosno-informativne agencije. Na ovu temu su u "Info jutru" govorili Milenko Jovanov, član Predsedništva SNS i Dejan Vukelić, urednik Sprskog portala.

29.03.2024

09:18

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi! (VIDEO)
Live TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi! (VIDEO)

Serijalom dokumentarnih filmova o NATO agresiji nad Srbijom obeležavamo 25 godina od početka bombardovanja naše zemlje. Za 78 dana agresije na Srbiju je bačeno 22.000 hiljade tona projektila, među kojima 37.000 hiljada zabranjenih, kasetnih bombi, bombi sa osiromašenim uranijumom. Žena koja je među prvima u našoj zemlji pričala o zastrašujućim posledicama NATO bombardovanja je doktora Danica Grujičić, ministarka zdravlja. Ona je bila gošća "Info jutra".

29.03.2024

08:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije
Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije

Milan Pandurеvić (37) iz Bogatića i Biljana Ćosić (52) iz istog mеsta s boravištеm u Novom Sadu, kojima sе pripisujе da su prе dvе godinе počinili otmicu njеnog klijеnta u prostituciji, uz maltrеtiranjе oštеćеnog i iznuđivanjе novca, osuđеni su jučе u novosadskom Višеm sudu prvostеpеnom prеsudom na dеsеt i šеst godina zatvora.

29.03.2024

09:22

Sport

Jokić posvađao saigrače: Srbin te maltretirao!
NBA

Jokić posvađao saigrače: Srbin te maltretirao!

Nedavno je Nikola Jokić odigrao fantastičan meč protiv Njujork Niksa, u kojem je predvodio svoj tim ka trijumfu rezultatom 113:100. Srpski centar je na toj utakmici ostvario svoj 22. tripl-dabl u sezoni postigavši 30 poena, uz 14 skokova i 11 asistencija.

29.03.2024

11:49

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija