• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

05.02.2017

11:19

DOBRA VEST! Ruski "migovi 29" stižu u Batajnicu do aprila!

Politika

DOBRA VEST! Ruski "migovi 29" stižu u Batajnicu do aprila!

Podeli vest

Šest migova 29 koje je Rusija poklonila Srbiji stići će idućeg meseca ili najkasnije u aprilu u Vazduhoplovni remontni zavod "Moma Stanojlović” u Batajnici, gde će biti remontovani, rečeno je danas Tanjugu u Ministarstvu odbrane

Remont i modernizacija migova iz sastava Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije, kao i postojeća četiri miga, u "Momi“ će obaviti ruski eksperti , uz pomoć naših stručnjaka. Ceo posao koštaće Srbiju 185 miliona evra.

“Očekujemo da se krajem ove ili početkom naredne godine taj proces kompletno završi i da svih šest aviona budu predati 101. lovačkoj avijacijskoj eskadrili u 204. vazduhoplovnoj brigadi”, kažu u ministarstvu.

Posle više decenija, konačno je prošle godine započelo dugo očekivano opremanje i modernizacija našeg Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane.

Reč je o donaciji šest aviona MiG-29 čijom nabavkom i remontom, ali i remontom još četiri naša vazduhoplova tog tipa koji će biti i opremljeni najsavremenijim naoružanjem, radarima, optoelektronskim sistemima i uređajima veze značajno se unapređuju sposobnosti našeg Ratnog vazduhoplovstva.

Kako ističu u Ministarstvu, Ratno vazduhoplovstvo i PVO Vojske Srbije imaju potreban broj pilota osposobljenih za upravljanje avionom Mig-29, u skladu sa raspoloživom tehnikom i njihovim zadacima, u prvom redu kontrola i zaštita vazdušnog prostora Republike Srbije.

“Svesni smo da je zbog zahtevnosti pilotskog poziva obezbeđenje kadra jedan od najvećih problema u vazduhoplovstvu. U proteklom periodu zbog ekonomske krize, broj letelica kao i broj naleta na avionima tipa MiG-29 i MiG-21 značajno su bili smanjeni, pilotski poziv postao je manje cenjen i mladi ljudi nisu imali motiva da se za njega opredeljuju, pa će u narednih 10 do 15 godina biti neophodan određen broj pilota koji će leteti na avionima MiG-29", navodi se u odgovoru ministarstva.

Ministarstvo odbrane najavljuje da će u skladu sa tim ciljem popularizovati pilotski poziv, poboljšati status pilota i tehničara i izjednačiti ga sa statusom koji imaju piloti u zemalja koje raspolažu sa letelicama tog nivoa i vrednosti.

U ministarstvu, takođe, kažu da su već započeli obuku mlađeg kadra za upravljanje letelicama, koje će nastaviti i tokom 2017. godine,a u narednom periodu najavljuju i obuku i preobuku pilota za avion MiG-29 u zemlji i inostranstvu uz korišćenje simulatora leta za taj vazduhoplov.

Donaciju ruskih migova je ugovorio premijer Aleksandar Vučić tokom posete Moskvi krajem prošle godine.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Miso

pre 7 godina

Nije vazno kad je,bitno je da se desi nesto dobro,pa makar bilo i na sam dan izbora.

nada

pre 7 godina

Rusija nije to poklonila Srbiji vec nas to kosta 185 milijona evra da se razumemo !!!!!!!!!!!! Poklon je poklon a povoljna cena je nesto drugo !

PETAR 1

pre 7 godina

Avioni su bitni kao nosaci ali mnogo je vazno sta nose i koliko daleko vide. A nosice vredan tovar i videce tamo daleko. U zlu netrebalo ali vredi imati.\n

boki

pre 7 godina

Modernizacija s krntijama starijim od 30 godina koje je bile izbacene iz upotrebe u ruskoj vojsci!!!! Ma opet srbija pobedila......

Aca

pre 7 godina

Zivotni vek MIG-29 je 40 godina.Remont tj (resurs) se radi na 5 Ili 10 godina. Kada se avionu uradi "resurs" tj remont , on dobija koeficijent ispravnosti I pouzdanosti. 0,98%. Tako da avion star 10 godina I avion star 30 godina, nakon remonta imaju isti koeficijent ispravnosti I pouzdanisti od 0,98%. Eto ako nekoga interesuje, posto vidim da se prica kao stari, kante.. idt ,, Jos nesto , avion star 30 godina moze imati moderniju opremu I oruzije od aviona starog 5 godina, sve zavisi od opreme I naoruzanja , a ne od aluminiske oplate aviona !!!

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija