• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Dobromirović

07.02.2017

20:04

USTAŠKO LUDILO, HRVATSKA REHABILITUJE JOŠ JEDNOG ZLOČINCA: Pavelićevog ideologa proglašavaju herojem!

Politika

USTAŠKO LUDILO, HRVATSKA REHABILITUJE JOŠ JEDNOG ZLOČINCA: Pavelićevog ideologa proglašavaju herojem!

Podeli vest

Samo šest meseci pošto je ukinuo presudu kardinalu NDH Alojziju Stepincu, Zagreb planira da rehabilituje i ratnog predsednika Matice hrvatske Filipa Lukasa, koji je pisao javne govore Anti Paveliću

Neoustaški režim u Zagrebu, šest meseci pošto je rehabilitovao ustaškog kardinala Alojzija Stepinca, planira da ukine presudu i ratnom predsedniku Matice hrvatske Filipu Lukasu, glavnom ideologu Ante Pavelića, kome je pisao javne govore!

Zahtev za rehabilitaciju predat je Županijskom sudu u Zagrebu, koji je 22. jula 2016. godine u potpunosti ukinuo presudu Stepincu, kojom je osuđen na 16 godina robije zbog nasilnog pokatoličavanja Srba i podrške NDH.

 

 

Da skandal bude veći, zagrebački mediji tvrde da je samo uvod u rehabilitaciju mnogih ustaških političara, poput Slavka Kvaternika, koji je direktno odgovoran za holokaust u NDH!?!

Negiranje zločina

Prema pisanju hrvatskih medija, reviziju Lukasove presude kojom je pre 72 godine osuđen na steljanje inicirao je vinkovački ogranak Matice hrvatske, kome se pridružilo i udruženje "U ime porodice".

Public

- Lukas je veliko, a malo poznato ime i želimo da javnost sazna za njega. Ovu presudu neće biti teško pobiti jer je osuđen na smrt isključivo zbog svojih stavova, dok je sama presuda pogrešno utemeljena na zakonu koji nije prekršio - ističe hrvatski advokat Krešimir Planinić.

Milorad Pupovac, predsednik Srpskog narodnog veća i srpski zastupnik u Saboru, kaže da zahtev za rehabilitaciju Filipa Lukasa izaziva veliku zabrinutost.

Činjenice

* Okružni narodni sud u Zagrebu osudio je 21. decembra 1945. Filipa Lukasa u odsustvu na smrtnu kaznu
* Kao glavni argument citiran je izveštaj sa zasedanja Matice hrvatske iz 1941. godine, prema kom je Lukas izrekao nekoliko hvalospeva na račun ustaškog pokreta i NDH
* Lukas je, kako stoji u prvoj tački presude, doslovce izjavio: Hrvatski narod u borbi za nezavisnost prineo je beskrajne žrtve. Međutim, najveći i odlučni završni uspeh treba pripisati poglavniku dr Anti Paveliću. Matica može biti ponosna, za vreme nasilnog vladanja srpske vlasti vršila je muževno dužnost i izgrađivala hrvatsku kulturnu samobitnost.
* Ovaj govor Lukas je završio poklikom: Neka Bog ispuni poglavnikove i naše želje i neka živi ostvaritelj nove Hrvatske dr Ante Pavelić!

 

- Posebno što se sve to dešava u kontekstu negiranja zločina počinjenog u vreme NDH, koju je Lukas aktivno podržavao. Njegova rehabilitacija, kao i rehabilitacije pozdrava "Za dom spremni" u Jasenovcu, kod pripadnika žrtava, dakle Srba, izaziva ozbiljnu i duboku zabrinutost - podvlači Pupovac.

 

 

General u penziji Božidar Delić uveren je da će ova inicijativa svakako proći u hrvatskom sudu.

Public

- Ne postoje snage u Hrvatskoj koje bi se suprotstavile ovom skandaloznom potezu. Ovo je samo još jedan čvrst dokaz da ustaška ideologija u Hrvatskoj i danas živi gotovo istim intenzitetom i jačinom kao i za vreme Drugog svetskog rata. To je porazno - naglašava Delić.

Veličanje ustaštva

Milorad Vučelić, glavni urednik nedeljnika "Pečat", kaže da Zagreb uveliko prevazilazi sve mere u veličanju ustaštva.

- Hrvatskim vlastima i hrvatskom Saboru bilo bi najbolje da donesu rezoluciju o svetloj ulozi NDH u istoriji i temelju njihove države i "domovinskog rata"! Pa neka tu rezoluciju potom podnesu Evropskom parlamentu. Ne treba da se zadovoljavaju parcijalnim potezima - sarkastično zaključuje Vučelić.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
ZG

pre 7 godina

A kad Srbija rehabilitira dokazane ubojice, izdajnike i njemačke suradnike M.Nedića i D.Mihajlovića onda je to u redu, to onda nije četništvo?!!

Marcco

pre 7 godina

Nedić nije rehabilitovan a za rehabilitaciju MIhajlovića se kao Srbin, stidim.

zimzelen

pre 7 godina

A sto se stidis Draze.Drugo mi Srbi se opet nesto bunimo pa sto mi ne dignemo spomenik SLOBI u centru Beograda I prenesemo ga u Beograd sahranit sa naj vecim pocastima kao heroja,znaci ne kukajmo kad smo neslozni I bojimo se jednog cedomora jovanovica,vrlje ilica I kurijaka draskovica

Ivan

pre 7 godina

Ti koji se stide rehabilitacije našeg čiča Draže Mihajlovića mogu se odreći srpstva odmah, to su komunisti, svidelo se to hrvatima i našim domaćim komunističkim srpskim izdajnicima Draža je bio vodja antifašističke gerile prve u evropi. Komunisti su saradjivali sa ustašama to je istina i komunisti su bili peta kolona tokom 6-aprilskog rata. Moj deda je poginuo na topovima, braneći Kragujevac i nije dočekao Jugoslaviju pod Brozom. Što se tiče hrvata neka rehabilituju svoje fašiste i naciste a srbe nek ostave na miru.

David

pre 7 godina

Vrhovna komanda Draže Mihajlovića je bila u Londonu a Pavelićeva u Berinu.To je velika razlika ako razumeš. Da je pobedio Dražo sada bi granice Srbije sigurno bile na liniji dokle seže jezik,kultura i volja božja...Ali pobedio je hrvat Tito na srpskoj krvi. U ostalom četnici su činili zlo nad Srbima i Muslimanima ali nad Hrvatima nikad i nigdje...Rehabilitacija nije izvršena nad Dražom već je samo konstatovano da suđenje nije bilo zakonito...Oko Nedića postupak još traje...ali u svim slučajevima nepostoji opšti stav države za rehabilitaciju.To je samo akcija grupe i pojedinaca .Kod rehabilitacije ustaša je stav sadašnje Hrvatske..

Pozz iz Zg

pre 7 godina

Kad nas vec stalno nazivate Ustasama Vrijeme je da se onda pocnemo tako ponasati :)

Trol

pre 7 godina

Vi se ponašate već odavno tako da ne moraš početi, ali pazi da ne bi osnivali komisiju za nestale,

pero

pre 7 godina

Pa šta se čudite,hrvti nemaju nikakvu istoriju,sve što imaju to je ustaštvo jedinu istriju pravu imali su dok su bili srbi

Mrtva trka

pre 7 godina

Hrvati još uvek samo prate "u stopu" Srbe, kada su u pitanju rehabilitacije saradnika okupatora. Posle predstojeće rehabilitacije Nedića za očekivati je da i Hrvati potegnu svoj "adut" Pavelića! Znači, mrtva trka!

ATOMSKA SPARTA

pre 7 godina

IZJEDNACAVANJE CETNICKOG POKRETA SA USTASTVOM JE JEDNAKO USPOREDJIVANJU GRIPA SA KANCEROM i podjednako je opasno kao i velicanje fasizma i nacizma zajedno, a razlike izmedju cetnika i ustasa postoje po vise osnova i one su drasticne i sustinske te pokazuju pravi karakter oba pokreta: PRVO: ustaski pokret je delovao po naci-fasistickim NDH zakonima koji su legalizovali genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima i koji su podsticali na zlocine i genocid, slicno zakonima koji su u to vreme postojali u RAJHU, a koji su se ticali Jevreja ili komunista na primer; dok je cetnicki pokret uz manja odstupanja delovao po instrukcijama jugoslovenskog kralja, jugoslovenske zvanicne vlade u izgnanstvu kao i po instrukcijama saveznika; DRUGO: cetnicki pokret se veci deo rata borio protiv Nemaca i ostalih okupatora, primer "UZICKA REPUBLIKA" gde su se zajedno sa partizanima borili protiv snaga vermarhta i SS-ovaca, za razliku od njih ustase nikad nisu opalile ni jedan jedini metak na fasiste i naciste jer su i sami bili to isto; TRECE: cetnici nikada nisu ratovali protiv saveznika, za razliku od ustasa i handzar divizije koji su se borili na istocnom frontu potiv CRVENE ARMIJE koja je oslobodila EVROPU; CETVRTO: cetnici nikada nisu drzali logore za masovna ubijanja i genocid kao sto su to cinile ustase u Jasenovcu, Jadovnu u ostalim NDH logorima; PETO: cetnici su ratovali kao razbijena gerila protiv okupatora, a kasnije i protiv komunista u krvavom gradjanskom ratu, dok su ustase bili kompaktna marionetska naci-fasisticka vojska sa jedinstvenim lancem komandovanja koga su predvodili NDH politicari podrzani od skoro svih etnickih hrvata i vecine muslimana, a ratovali su i protiv komunista i protiv saveznika za sve vreme rata itd itd... POSTOJI JOS BEZBROJ DRUGIH RAZLIKA, POPUT BROJA ZRTAVA, PRE SVEGA CIVILA, ZENA I DECE KOJI SU USTASAMA BILI PRIMARNA META I SLICNE DRUGE STVARI KAO STO SU SAVEZNICKA PRIZNANJA I ODLIKOVANJA KOJE SU DOBIJALI CETNICI ZA RAZLIKU OD USTASA KOJI SE TIME NE MOGU POHVALITI JER IH JE NAGRADJIVAO JEDINO HITLER, A O TOME I O MNOGO CEMU JOS SE MOGU PISATI NE SAMO FELJTONI VEC I KNJIGE!!!

Vlad

pre 7 godina

Uzicka republika..poznata slika vjesanja partizana Tihomira Filipovica..guglaj..hrvat..antfasist..pa guglaj malo koliko exterminacijskih logora je bilo na teritoriji srbije...i kolike su zrtve...pa onda napisi nesto pametno

ATOMSKA SPARTA

pre 7 godina

Logore na teritoriji Srbije su drzale okupacione vojske, kao sto su na primer: logor BANJICA drzali gestapovci ili logor STARO SAJMISTE u Zemunu koji je bio pod kontrolom NDH, dakle nisu ih drzali ni cetnici ni Srbi ni partizani, vec okupatori poput nemackih nacista, madjarskih fasista i NDH ustasa, za razliku od njih logori u NDH su svi bez izuzetaka bili pod kontrolom NEZAVISNE DRZAVE HRVATSKE, samo ime ti kaze da je hrvatska tada bila nezavisna marionetska drzava za razliku od Srbije koja tih godina nije ni postojala jer je bila rasparcana na niz manjih teritorija koje su kontrolisali: Nemci, Madjari, Bugari, Albanci i slicno. A sto se tice Tihomira Filipovica i price o ucescu hrvata i njihovoj brojnosti u anti-fasistickom pokretu to ti je isto kao kada bismo govorili o brojevima na nivou statisticke greske.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija