• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

10.02.2017

09:53

LINTA: Još samo da Paveliću dignu spomenik!

Politika

LINTA: Još samo da Paveliću dignu spomenik!

Podeli vest

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je da podizanje spomenika kardinalu Alojziju Stepincu u Osijeku predstavlja još jedan dokaz da se današnja Hrvatska nije suočila sa svojom nacifašističkom prošlošću

Linta u pisanoj izjavi poziva naše Ministarstvo spoljnih poslova da uputi dopise SAD, Njemačkoj, Evropskoj uniji, OSCE-u, Savetu Evrope i drugim državama i međunarodnim organizacijama i da traže snažnu osudu nacifašizma u Hrvatskoj.

Takođe, jedan od zahteva treba da bude da hrvatska Vlada započne odlučnu borbu za poštovanje temeljnih evropskih vrijednosti, kao što su antifašizam, poštovanje prava Srba i povratak njihovih otetih imovinskih i brojnih drgih prava, smatra Linta.

On smatra da je Hrvatska otvorenom rehabilizacijom ustaške ideologije prešla sve granice i zaslužuje da konačno bude kažnjena.

- U suprotnom, sledeći korak biće podizanje spomenika zlikovcu Anti Paveliću jer je izgleda jedino od ostao bez spomenika i počasnog mjesta u udženicima istorije i sredstvima javnog informisanja - ocenio je Linta.

Linta je u pisanoj izjavi ukazao da je Stepinac ratni zločinac jer je aktivno učestvovao u stvaranju zloglasne NDH, pozdravio usvajanje rasnih zakona, podržavao čitavo vreme rata ustaški režim a 1945. godine se borio za očuvanje tog režima.

- On je sproveo nasilno pokršavanje preko 250.000 Srba a velik broj nižeg i višeg sveštenstva je učestvovao u ustaškom pokretu i okrvavio ruke - rekao je Linta.

On je naveo da je pored toga, Stepinac bio vojni vikar vojske NDH koja je izvršila stravičan genocid nad Srbima, a da mu je zbog tih činjenica poglavnik Ante Pavelić 1944. godine dodelio Orden za zasluge.

- Tragična je činjencia da Stepinac nikada javno nije osudio ustaški režim niti masovni teror nad srpskim stanovništvom. To nije učinila ni Biskupska konferencija koja je pod njegovim predsedavanjem održana marta 1945. godine tj. dva mjeseca pre završetka rata - naveo je Linta.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
ujo1971

pre 7 godina

To nas spasava da ne kupujemo na kredit sve iznad 50 evra super.

Mrtva trka

pre 7 godina

Gospodine Linta, odmah da se "legitimišem" Srbin sam po nacionalnosti a ne po zanimanju. Odgovorite Vi mani i našoj javnosti ko to još, od poznatih ličnosti saradnikas fašističkog okupatora, u Srbiji nije rehabilitovan!? Po tom pitanju između Srbije i Hrvatske je "mrtva trka".

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija