• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Dobromirović

10.02.2017

17:52

EVROPO, JEBO TE HARADINAJ! Onaj koji je KLAO, SILOVAO I UBIJAO i dalje na uslovnoj slobodi!

Politika

EVROPO, JEBO TE HARADINAJ! Onaj koji je KLAO, SILOVAO I UBIJAO i dalje na uslovnoj slobodi!

Podeli vest

Ramuš Haradinaj, koji je lično silovao, klao i ubijao Srbe na Kosovu, i dalje na uslovnoj slobodi... Sud u Kolmaru konačnu odluku donosi 2. marta

Zloglasni šiptarski ratni zločinac Ramuš Haradinaj, bivši vođa terorističke OVK koji je 4. januara uhapšen u Francuskoj i čeka odluku o izručenju Srbiji, ostaje i dalje na uslovnoj slobodi.

Apelacioni sud u francuskom gradu Kolmaru juče je ponovo, drugi put zaredom, odložio odluku o Haradinajevom izručenju Srbiji i novo ročište zakazao za 2. mart.

 

 

Tako će se Haradinaj, za koga postoje čvrsti dokazi da je naređivao zločine, ali i lično silovao, klao i ubijao Srbe na Kosovu, i dalje nesmetano šetati i provoditi po Francuskoj.

Ovde se odlučuje o politici
Da se odlučuje više o pravu nego o politici, verovatno bi odluka bila drugačija
Rasim Ljajić, Savet za saradnju sa Hagom

Osim što mu je oduzet pasoš, Haradinaju je francuski sud naložio samo da se dvaput nedeljno javlja policiji, a niko ga ne sprečava da drži "predavanja", tribine i da daje intervjue i izjave medijima!

Još i preti!

Haradinaj je juče u sudnicu došao u pratnji supruge Anite, svojih advokata i nekoliko funkcionera njegove partije. Sve vreme je imao vrlo ozbiljan i zabrinut izraz lica. U sudnici je bilo i mnogo Haradinajevih pristalica, a neki od njih su nosili majice sa simbolima "velike Albanije"!?!

Na pitanje sudije da li je saglasan da bude isporučen Srbiji, Haradinaj je rekao da se protivi i čak posredno zapretio nasiljem ako se to desi!

 

 

- Iza tog zahteva stoje politički razlozi... Srbija ne brine o žrtvama ili zakonu, jer ga krši na svakom koraku. Srbi žele da iskoriste to što su u Interpolu kako bi ometali Kosovo. Odgovor su već dobili 1998-1999. godine i dobiće ga ubuduće uvek kada zasluže... - rekao je Haradinaj.

Portparolka francuskog suda Sandra di Rosa rekla je da sudije odlučuju o ispunjenosti uslova za izručenje na osnovu Evropske konvencije o ekstradiciji, u skladu sa procesnim zakonima Francuske.

- Ukoliko sud da negativno mišljenje o zahtevu Srbije, izručenje Haradinaja neće biti moguće. Haradinaj će biti slobodan da napusti Francusku, a Srbija ne bi imala pravo da se žali. Ako pak sud utvrdi da su ispunjeni uslovi za izručenje, konačnu odluku doneće francuska vlada, odnosno ministar pravde - navodi di Rosa.

Advokat Svetozar Vujačić ocenjuje da francuski sud stalnim odlaganjem odluke ne poštuje Srbiju i srpske žrtve.

 

 

- Po svim evropskim zakonima, Haradinaj mora da bude isporučen Srbiji. U ovom slučaju, međutim, jasno se umešala politika. Obrazloženje da je oslobođen u Hagu je neprihvatljivo, jer je srpska poternica raspisana na osnovu novih i dosad nepoznatih dokaza za ratne zločine na Kosovu... -podvlači Vujačić.

Činjenice o slučaju 'Haradinaj'

* Haradinaj od 12. januara na uslovnoj slobodi u Francuskoj čeka odluku o izručenju Srbiji
* Uhapšen 4. januara na francuskom aerodromu "Bazel-Miluz" po srpskoj poternici
* Tužilaštvo za ratne zločine je protiv njega podnelo 108 krivičnih prijava zbog ratnih zločina
* Poternica za bivšim vođom terorističke OVK izdata je 2006. godine
* Haradinaju je 2012. sudio i Hag, koji ga je oslobodio pošto su ključni svedoci optužbe ubijeni
* Uhapšen je i 2015. godine na aerodromu u Ljubljani, ali je pušten posle svega nekoliko dana

Nema odustajanja

Ministarka pravde Nela Kuburović kaže da od Francuske očekuje da odluku donesu na osnovu dokaza.

- Srbija je dostavila dodatne dokaze. To je uradila da prekine spekulacije da je reč o događajima za koje je Haradinaj oslobođen. Dokazali smo da je reč o drugim zločinima - ističe Kuburovićeva.

Rasim Ljajić, šef Saveta za saradnju sa Hagom, kaže da bi bio iznenađen ako se Haradinaj izruči Srbiji.

- To bi bilo iznenađenje, imajući u vidu dosadašnju praksu i politizaciju slučaja. Da se odlučuje više o pravu nego o politici, verovatno bi odluka bila drugačija. Srbija ne treba da odustane od poternice - poručuje Ljajić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
dragan

pre 7 godina

plase se francuzi jer im albanci prete nemirima i terorizmom to je cela istina.\n

Lala iz Banata

pre 7 godina

Ако га испоруче Србији...Онда и Бернар Кушнер и сва тзв, "француска елита" ће доспети под удар закона - јер су били саучесници у трговини њудским органима узиманим од убијаних српских заробљеника...Ако Харадинај буде судски процесуиран - падају и Клинтонови, и Весли Кларк и Медлин Олбрајт, као КРИМИНАЛНИ САУЧЕСНИЦИ у трговини дрогом и оружјем, а превасходно...- људима...!!

vlada

pre 7 godina

Nisam za vulgarnost i primitivizam ali pozdravljam ovaj naslov, koji je uskladjen sa ponašanjem "civilizovane" i pravne Evrope!

joca

pre 7 godina

sta vas to cudi pa i ta smrdljiva evropa  nije bolj n

Draza

pre 7 godina

Tako je,kad je bilo sta uradjeno a da nije na stetu Srbije i srpskih zrtava!

mile

pre 7 godina

Ili, j..es EU sa Haradinajem.On je slika danasnje Evrope.\n

Krochagin

pre 7 godina

Nemojte se zavaravati da ce Feancuzi isporuciti svog djaka koga su legionari instruktiri i spremali ta sve to sto je radio.\nAlibi mu je spisak imena Francuza kriminakaca koji su vojevali sa njim u legiji,a kasnije i na Kosovu 98/99.\nSa druge strane ne ocekujte da ce nama tek tako ovog ispiruciti nacija koja je blokirala isporuku vec placenog unapred broda Rusima.\n

dragan

pre 7 godina

Hitler bi plakao od srece da vidi danasnju EU, a ovog bi usvojio.\n

HRVAT

pre 7 godina

isporucite vi seselja Hrvatskoj..nema veze sta ga je hag oslobodio\n

Draza

pre 7 godina

Stvarno si imbecil,to je najblaze sto mogu reci!Vecito nesto poredite iako to nema veze sa vezom...

Kole

pre 7 godina

Koliko znam gospodin Seselj je dobrovoljno izrazio zelju da otputuje u Hrvatsku, ali su mu vlasti Hrvatske zabranile ulazak u zemlju.

Dragan Skopje

pre 7 godina

Hrvate!!! Ti pravis paraleru izmegju ovog gada I Seselja ili si lud ili velik srbomrzac,malo koristite taj ptici mozak.

Srbin

pre 7 godina

Pa kod seselja svedoci optuzbe nisu pronadjeni ubijani.Tako da rvat ajd o...bi

Furtula

pre 7 godina

Loži vas "hrvat"koji i nije hrvat, samo provokator, a vi se palite...

SUHOJ

pre 7 godina

Isporuči ti meni tvoju mamu ženu i ćerku uštvo jedna ustaška

posmatrac sa severa

pre 7 godina

Ti si cist primer da je nepoznati virus zahvatio Hrvatsku. Sto je najtuznije, nema leka!

mile

pre 7 godina

@HRVAT, ti si predstavnik onog dela Hrvata sto imaju omalen IQ, bolje cuti i gledaj Teletabise.\n

lakademon

pre 7 godina

tako nam i treba,nesposobnost i lične apetite tadašnjih načelnika SDB-a sad gledamo kako nam se obija o glavu,još davnih 90 je trebalo i moralo da se dela kao što je radio i radi izrael protiv hamasa,plo,hezbolaha... tako da danas ne bi imali o čemu da pričamo a zmija zvana tači,haradinaj,ljimaj i drugi ološ bi imao samo nadgrobnu ploču sa njihovim imenima.

nazor

pre 7 godina

Naslov je prava mera.Nasi "prijatelji"francuzi znaju da kukaju kad njihovi "siptari"naprave lom kod njih,za druge ih boli uvo.Zaigrace "mecke"po njihovoj evropi...

Marko

pre 7 godina

Treba da posaljemo nekog iz beretki I da ha rokne, I zavrsimo sa govnetom, od evrope i njihovih zakona nema nista!!

Petar

pre 7 godina

Alors Messieurs les honorable, apparament l'argent n'a pas d'odeur. Et c'est vous qui nous parlent de la corruption? Vous etes degoutants. Dakle gospodo časni sude, očigledno novac ne smrdi. A to ste vi koji nam govore o korupciji? Odvratni ste.

tek toliko

pre 7 godina

da postoje čvrsti dokazi već bi davno bio u zatvoru

dule

pre 7 godina

E, a jel i mi ocemo u tu evropu, nesto mi se ne slaze u glavi - jel sam pošo il sam došo...n

Draza

pre 7 godina

Ne znam jel ima ista da se slozi u tvojoj glavi !

KaraVasDjordje

pre 7 godina

E sad,da treba da nam ga izruce,moze.Kako radi nas pravni sistem, nece ga osuditi.Nase sudije i sud su losi,kriminalci setaju po Beogradu kao i ovaj ratni zlocinac po nasem kosovu i evropi koja se gasi. Primitivan smo narod koji je gladan i bos, lud za politikom od koje nema vajde.Vredni nismo dok ne odemo preko,a nase ratne heroje ne cenimo,tako da danas ko zna ko bi otisao u rat. A naslov je ok,i jebes bas evropu sa ovim sipcem ili bez njega.

Disaster

pre 7 godina

E Srbijo moja, čemu Ti služe službe kao Db...da nas jebu i kontrolišu, naravno...a kako to rade braća Jevreji (mosad)... Što bi rekao Đura Čvorović: Drm...i gotovo...

ljuba

pre 7 godina

Gospodine Nikoliću vidite šta nam Evropa radi, međutim na našim fakultetima je uveden predmet Pravo Evropske unije. Mislim da je to na svim fakultetima. Postavlja se pitanje , šta se ima pametno u tom nametnutom predmetu izučavati. Ukinite navedeni predmet, odreknite se Evropske unije, budite pravi Srbin kao što i jeste.

Odgovor

pre 7 godina

Na dan Državnosti, osloboditi i odlikovati ubicu Brisa Tatona!

marko

pre 7 godina

JA SAM ZA TO DA AKO GA NE ISPORUCE DA SE SA FRANCUZIMA UBUDUCE SPROVODE PRINCIPI RECIPROCITETA. Trebace njima kad tad da se neko isporuci.

gogi

pre 7 godina

postavite jugoslava petrusica za ministra policije ili komandata saj-a ili nacelnika vba garantujem da ce ga uhvatiti bilo gde i dovesti pred lice pravde u srbiji\n

Izbori 2024

TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!
Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!

Inauguracija ruskog predsednika Vladimira Putina, biće održana 7. maja, rekao je Andrej Klišas, predsednik Komiteta za ustavno zakonodavstvo i državnost u Savetu Federacije, javlja agencija TASS.

23.04.2024

15:33

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija