• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

12.02.2017

19:22

SEBASTIJAN KURC: Dijalog Beograda i Prištine je važan i za pristupni proces!

Politika

SEBASTIJAN KURC: Dijalog Beograda i Prištine je važan i za pristupni proces!

Podeli vest

Dijalog Beograda i Prištine potrebno je konstruktivno nastaviti, jer to može pomoći da se skeptične zemlje EU uvere da treba preduzeti dalje korake na evropskom putu Srbije, izjavio je Tanjugu ministar inostranih poslova Austrije i predsedavajući u OEBS-u Sebastijan Kurc, koji je sutra u zvaničnoj poseti Srbiji

- Dijalog bi trebalo konstruktivno nastaviti. Zato, kao ministar inostranih poslova Austrije, u potpunosti podržavam posredničku delatnost Federike Mogerini. Dva sastanka na visokom nivou, 24. januara i 1. februara, doprinela su smanjenju tenzija. Takođe, dogovor oko spornog zida na severu Mitrovice važan je sastavni deo obnovljenog dijaloga - rekao je Kurc.

Na konstataciju da su kosovski Srbi, uklanjanjem zida na mostu u Mitrovici, napravili novi ustupak, te pitanje da li je sada na Prištini da konačno započne uspostavljanje Zajednice srpskih opština (ZSO), Kurc podseća da je obe strane u dijalogu u više navrata pozvao da dosledno nastave normalizaciju odnosa.

- Da bi se sporazumi postignuti u dijalogu primenili u potpunosti, neophodni su, ne samo revitalizacija i ponovno otvaranje mosta u Mitrovici, već i uspostavljanje ZSO - naglasio je austrijski diplomata u intervjuu srpskoj novinskoj agenciji.

OEBS sa svoje dve misije aktivno, kako kaže, podržava proces normalizacije odnosa, izbegavanje eskalacije tenzija i stvaranje poverenja među stranama.

Kurc je ukazao da Austrija spada u zemlje koje najsnažnije podržavaju otvaranje daljih poglavlja sa Srbijom, što je poznato i aktuelnom malteškom predsedavanju EU.

- Važno je dalje napredovanje u dijalogu Beograda i Prištine. Ako skeptičnije članice EU primete da se tu nešto pomera, onda će biti moguće lakše ih uveriti o daljim koracima u pristupnom procesu - rekao je on.

Tome služi, nastavlja Kurc, i bilateralni akcioni plan za tekuću godinu, koji je, podseća, dogovorio nedavno, u Davosu, sa premijerom Aleksandrom Vučićem.

informer.rs

- Akcioni plan sadrži i konkretne aktivnosti kako Austrija Srbiji može da pomogne na putu u EU - objasnio je on.

U Beograd, kako kaže, dolazi sa dvostrukom funkcijom.

- Danas, na neki način, ''nosim dva šešira''. U Beograd putujem kao ministar spoljnih poslova Austrije, a ujedno i kao predsedavajući OEBS-u - rekao je Kurc. 

Želi, kako je rekao, sa jedne strane, da sa svojim srpskim prijateljima razgovara o migrantskoj krizi.

- Mi smo Srbiji veoma zahvalni za doprinos koji je dala u zatvaranju zapadnobalkanske rute - rekao je.

Kurc najavljuje da će posetiti i jedan projekat misije OEBS, koja podržava tužioce i policajce različitih zemalja u poboljšanju istražnog rada protiv organizovanih, kriminalnih, krijumčarskih grupa.

- U ime OEBS-a ću predati dodatnu opremu novoosnovanoj srpskoj jedinici za borbu protiv krijumčara ljudi, kako bi bila još efikasnija - kazao je Kurc.

Kada je reč o saradnji Srbije sa misijom OEBS, on ističe je misija prilagodila svoje aktivnosti potrebama Srbije - primeni reformi u oblasti pravosuđa, policije, medijskih sloboda, ali i podsticanja civilnog društva, manjinskih i ljudskih prava.

Kad je reč o izjavama predstavnice OEBS za slobodu medija Dunje Mijatović, koja je u više navrata kritikovala položaj medija u Srbiji, kaže da nije na njemu da komentariše njene ocene, već je samo dodao da smatra da Dunja Mijatović svoju dužnost obavlja nezavisno i savesno, ali i da je nesumnjivo kretanje Srbije u dobrom pravcu, koje treba nastaviti u svim, pa i u ovoj oblasti.

- Reformski orijentisani program Aleksandra Vučića vodi u dobrom pravcu i trebalo bi da bude dosledno nastavljen. A to isto važi i za medijske slobode - rekao je Kurc.

On je istakao da je napredak Srbije otkad je Vučić premijer, i pored brojnih izazova, u mnogim oblastima impresivan.

Kurc je istakao da će Balkan biti u fokusu austrijskog predsedavanja OEBS-om:

- Kao predsedavajući OEBS-u definisali smo tri prioriteta - ublažiti konflikte, voditi borbu protiv radikalizacije i nasilnog ekstremizma, i stvoriti poverenje. To su teme koje su od posebnog značaja u državama zapadnog Balkana".

Zato će, navodi, biti organizovano nekoliko skupova, kojima će u fokusu biti zapadni Balkan - o medijskim slobodama, za prevenciju radikalizacije mladih ili o bezbednosnopolitičkom poverenju. 

- Istovremeno, zemlje regiona imaju na raspolaganju, sa misijama na terenu, priznate, verodostojne i odgovorne partnere na svojoj strani, koji ih prate u pokrenutom reformskom procesu - objasnio je Kurc.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Lala iz Banata

pre 7 godina

Pod hitno zaustaviti..." Maskeradu "...!! Kakav dijalog, kakvi "bakrači" - čisto zamajavanje da se dobije " u vremenu" pred RAT koji sleduje i kojim je... neminovnost...!! Planovi NATO napravljeni pre 2 godine...?! I sada ovaj mali puvanjak drži nam tirade i predavanja šta treba " da se radi"... A sve se zna...!? Nije Premijer išao u Belorusiju po MIGOVE - zabadava...?! Treba narodu reći...Od Brisela - nema ništa! Sve je...farsa...!! Pregovori su zapravo - čisto "zamajavanje" evropske javnosti i to one... - koja podržava jednog Haradinaja! I šta tu ima više da se doda...Evropa će uskoro nestati u plamenu...Spasa nema...!

marko

pre 7 godina

Znas kad malo razmislim ja tek sad vidim koliko je evropa slaba i jadna. Oni su poklekli pred siptarskom mafijom. Pravi su beskicmenjaci.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija