• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnik

13.02.2017

23:39

OTKRIVENA ŠIPTARSKA ZAVERA: Albanija će po nalogu Tačija tužiti Srbiju za genocid?!

Politika

OTKRIVENA ŠIPTARSKA ZAVERA: Albanija će po nalogu Tačija tužiti Srbiju za genocid?!

Podeli vest

Nedavna poseta Vilijama Vokera, bivšeg šefa Kosovske verifikacione misije na Kosovu i režisera „Račka“, nije bila slučajna. Svedočio je o masovnom ubistvu albanskih civila od strane srpske vojske i policije, ali i Srba, građana KiM. Priština ne može da tuži Srbiju jer nije članica UN

Spisak sa imenima 57 Srba koji su navodno počinili ratne zločine na Kosovu i Metohiji nad albanskim civilima u Đakovici, Račku, Drenici, a za kojima je kosovsko Specijalno tužilaštvo izdalo naloge za hapšenje, deo je šireg plana Hašima Tačija koji nije odustao od zamisli da Srbiju tuži za - genocid.

Naime, kako Sputnjik saznaje od izvora bliskih Prištini, nedavna poseta Vilijama Vokera, bivšeg šefa Kosovske verifikacione misije na Kosovu, nije bila slučajna. Voker je tom prilikom u svojstvu svedoka dao izjavu pred kosovskim sudom, gde je posvedočio o masovnom ubistvu albanskih civila od strane srpske vojske i policije, ali i Srba, građana Kosmeta.

Ovo je smo vrh ledenog brega jer glavni akteri protiv kojih je Priština pripremila optužnice koje nisu obelodanjene, jesu generali, oficiri i komandati srpske vojske i policije koji su tokom rata na Kosovu komandovali operacijama. I tu nije kraj.

Priština, naime, namerava da podigne optužnice po komandnoj odgovornosti, koje sežu do odgovornih u Beogradu. U tom postupku koristiće sve haške presude izrečene Srbima, a cilj joj je i da dokaze koje je sud u Hagu prikupio u procesu protiv Slobodana Miloševića upotrebi u pravnom kontekstu kako bi potkrepila svoje tvrdnje - da su naredbe za likvidiranje albanskih civila stizale iz Beograda.

Izvor Sputnjika tvrdi da je Priština angažovala tim pravnih stručnjaka i da će Specijalni sud za zločine počinjene na Kosovu iskoristiti kao „odskočnu dasku“ za svoje namere.

- Osnivanje suda se oslanja na izveštaj Dika Martija i na zločine koje je počinila teroristička OVK nad Srbima, ali se u samom imenu Suda ne pominje eksplicitno OVK, već se zove Specijalni sud za ratne zločine počinjene na Kosovu i Metohiji.

Public

To znači da nije isključeno da bi se i optužbe protiv Srba mogle naći na tom sudu. Jer sud se deklarisao za ratne zločine počinjene na Kosovu, što, dakle, ostavlja mogućnost da se na tom sudu nađu i Srbi“, tvrdi naš sagovornik.

Isti sagovornik, međutim, kaže da Kosovo sâmo ne bi moglo da tuži Srbiju za genocid, jer nije članica UN, ali dodaje da se „razmatra mogućnost da to umesto Kosova uradi država Albanija“.

Dejan Mirović, profesor međunarodnog prava iz Kosovske Mitrovice, kaže za Sputnjik da je nemoguće suditi mrtvom čoveku koji je umro neosuđen, ali dodaje da je moguće da se sve Haške presude protiv srpskih vojnih i policijskih zvaničnika upotrebe.

NATO VUK BRANIO TAČIJA, NAPADAO SRBIJU I VUČIĆA! Evo šta je Jeremić pričao na tajnom sastanku sa ambasadorima EU!

On podseća da je Međunarodni sud pravde izrazito antisrpski, i kao primer navodi da je svojevremeno prihvatio bosansku tužbu u kojoj se razmatra navodni genocid nad Mađarima u Vojvodini, što po njemu samo govori da je sve moguće.

On kao još jedn primer navodi i da je Međunarodni sud pravde svojevremeno presudio da Srbija ne može da tuži zemlje NATO-a jer 1999. nije bila članica UN. Ali, kada je nas tužila Bosna i kada smo izneli prigovor da nismo bili članica UN, oni su rekli da to nema veze.

Mirović napominje da Priština samostalno ne može ovako nešto da uradi, posebno ne Hašim Tači, „koji je kriminalac i kome verovatno pomaže neko sa strane“.

On takođe smatra da bi lako moglo da se desi da se Albanija nađe kao zastupnik Kosova pred međunarodnim sudovima.

AP/Photo

Većina srpskih političara na Kosovu veruje da je objavljivanje ovih spiskova novi pritisak na Srbe, što zbog Ramuša Hardinaja što zbog nepristanka Srba da daju svoj glas za formiranje Vojske Kosova.

Sa ovim se slaže i advokat Nebojša Vlajić, koji je za Tanjug rekao da je cilj optužnica zastrašivanje srpske zajednice na Kosovu i raseljenih Srba.

On je naveo da su to generalni razlozi, ali i da na Kosovu postoje i specifični razlozi za podizanje takvih optužnica.

- Specifični razlozi su da se zastrašuje i u strahu drži čitav jedan narod, da se oteža povratak raseljenih lica, jer niko ne sme da se vrati ukoliko ima razloga da veruje da se protiv njega vodi neki tajni postupak, kao i da se spreči slobodno kretanje ljudi- istakao je Vlajić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Rossia

pre 7 godina

Кад наши политичари почну да брбљају о аутопутевима до Тиране, ма за кога бре, за Змију Тачија и Злобног Раму који само кују планове како створити Велику Албанију и почистити Србе до Ниша. Путин нам пружа руку, време је да је прихватимо, доста је било флертовања са Западом, време је за руске базе у Србији.

prdobran

pre 7 godina

sheeptari , chobani , kozari s kozova , cuvaju zajedno koze amerikancima po celi dan .

mile

pre 7 godina

bas pravi cobani za americance samo to mogu da rade jer oni nemaju sta drugo da rade za njih

Sale

pre 7 godina

Nije to siptarska zavera! Oni su, sto se u globalizmu koristi, samo vojnici i potrosni materijal velikih igraca Engleza i Jenkija. Dovoljno je samo pogledati kako je, zasto i gde stvorena Albanija. VAMPIR DRZAVA u srcu toplog Mediterana, na strateski, mozda i najznacajnijoj tacki planete.

Albanska pravda

pre 7 godina

Voker je posvedocio o masovnim ubistvima albanskih civila, ALI I SRBA. Naravno, optuznice ce biti podignute protiv onih koji su ubijali Albance ali ne i protiv onih koji su ubijali Srbe.

Beloica

pre 7 godina

Posten si ti Taci nema dalje ti ces da tuzis nekoga za genocid da li uopste mozes da spavas kakvo si zlo radio i dan Danas to isto radis ali ipak cete vi dobiti sto zasluzujete samo polako

marko

pre 7 godina

Mislim da je albanija u pravu sto ce da tuzi srbiju zbog genocida na kosovu. Neko se napokon setio da tuzi nekoga zbog toga sto su srbi proterani sa kosova. Ne znam sta drugo moze biti. Hvala albaniji.

Vickasti

pre 7 godina

Kosovo ne može da tuži Srbiju jer je isti deo Srbije po rezoluciji 1244. Drugim rečima to bi značilo da sud UN ne priznaje odluke UN. Što je samo po sebi glupost. Za vreme rata su govorili o stotinu hiljada ubijenih da bi se Miloševiću sudilo za 3.700 albanaca sa Kosova od kojih je 1.300 ubio Nato pakt. Od preostalih 2.400 ubijenih 840 su pripadnici OVK. šiptari su im podigli spomenike i izdali monografiju herojima Kosova a u Hagu su Miloševiću sudili za ubistvo civila i ako po definiciji svaki terorista je civil pa i Bin Laden, pa su ga ameri ubili u spavaćoj sobi pred ženom.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija