• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. Vukčević - M. Dobromirović

14.02.2017

22:27

PAPO, SRBINE! POGLAVAR RIMOKATOLIČKE CRKVE PRELOMIO: Franja neće ni da čuje da Stepinca proglasi za sveca!

Politika

PAPO, SRBINE! POGLAVAR RIMOKATOLIČKE CRKVE PRELOMIO: Franja neće ni da čuje da Stepinca proglasi za sveca!

Podeli vest

Vrhu SPC prenet papin stav da ustaški kardinal Alojzije Stepinac, zbog saradnje sa ustaškim zločincima u Drugom svetskom ratu, ne može biti beatifikovan. Stručnjaci: Hrvati će morati da čekaju drugog papu...

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja poslao je čelnicima Srpske pravoslavne crkve poruku da ustaški kardinal Alojzije Stepinac, koji je nasilno pokrštavao Srbe i aktivno podržavao genocid u NDH, ne može biti proglašen za sveca, saznaje Informer!

Papa Franja je svoj stav srpskom patrijarhu i vladikama preneo diplomatski kanalima, uz više nego jasnu poruku da Stepinac neće biti beatifikovan sve dok je on na čelu Katoličke crkve. Iako mešovita komisija SPC i Rimokatoličke crkve još nije zauzela stav o ovom pitanju, upućeni tvrde da je papa već sad odlučno prelomio da Stepinac nipošto ne može biti svetac!

Zločinac ne može biti svetac
Papa uviđa da u Stepinčevom ponašanju i delovanju ima elemenata koji se nikako ne uklapaju u koncepciju sveca
Dimitrije Kalezić, bivši dekan Bogoslovskog fakulteta

Džabe propaganda

Prema rečima naših izvora, papina odluka još nije zvaničan stav Katoličke crkve, ali će to svakako postati čim se o tom pitanju u Vatikanu bude odlučivalo.

- Papino mišljenje zasad ima formu "nezvaničnog stava", koji je vrhu SPC prenet posebnim diplomatskim kanalima. Tek kada mešovita komisija završi razmatranje tog pitanja, očekujem da papa Franja obelodani odluku. Ovo je, međutim, više nego pouzdan znak da je Zagreb uzalud organizovao silnu propagandu da Stepincu "operu" biografiju i proglase ga svecem - prenosi Informerov sagovornik, diplomata blizak Vatikanu, koji je insistirao na anonimnosti.

Treći sastanak mešovite komisije

U Novom Sadu je juče počeo treći sastanak mešovite katoličko-pravoslavne komisije koja treba da rasvetli ulogu i odgovornost kardinala Katoličke crkve u Hrvatskoj Alojzija Stepinca tokom Drugog svetskog rata.
Komisija zasedanje nastavlja i danas. Na sastanku će, kako se očekuje, predstavnici SPC predstaviti dokaze da je Stepinac aktivno učestvovao u stvaranju ustaške NDH i njenoj genocidnoj politici.

Niko u SPC juče nije želeo zvanično da komentariše naša saznanja. Na drugoj strani, bivši dekan Bogoslovskog fakulteta Dimitrije Kalezić ocenjuje da papa Franja drugačije posmatra ovaj problem u odnosu na njegove prethodnike u Vatikanu.

Informer

mojugao

ZORAN ČVOROVIĆ
VERSKI ANALITIČAR

SPC nije ni trebalo da učestvuje u radu mešovite komisije. To telo ima za cilj omogućavanje kanonizacije i opravdavanje zlodela Alojzija Stepinca.

- Niko pre pape Franje nije ni pitao SPC kakav stav ima u vezi s Alojzijem Stepincem... Mislim da i sam papa uviđa da u Stepinčevom ponašanju i delovanju ima osobina i elemenata koji se ne nikako uklapaju u koncepciju sveca. Pošto papa vodi računa o svetosti Katoličke crkve, na njemu je da proceni da li bi Stepinčeva beatifikacija mogla da šteti ugledu Svete stolice - ističe Kalezić.

Politički interes

Verski analitičar Draško Đenović smatra da će Stepinac ipak biti proglašen za sveca i da je to samo pitanje vremena.

- Pitanje je i koliko je papa Franja zaista protiv toga, a koliko su sve to geopolitičke igre. Vatikanu je jako stalo do dobrih odnosa s Moskovskom patrijaršijom, a formiranje mešovite komisije koja raspravlja o Stepinčevoj ulozi tokom postojanja NDH može se posmatrati kao ustupak Moskvi. Uostalom, kada govorimo o Stepincu, ne zaboravite da je u Hrvatskoj oko njega već napravljen kult mučenika. Proglašenje za sveca zavisi sada samo od političkog interesa Vatikana - zaključuje Đenović.

Činjenice

Informer

* Stepinac je 1946. osuđen na 16 godina zatvora zbog saradnje sa ustašama
* Hrvatski sabor 1992. doneo Deklaraciju o osudi političke presude Stepincu
* 1998. godine papa Jovan Pavle II proglasio Alojzija Stepinca blaženim
* Vatikan 2014. godine pokrenuo kanonizaciju, ali se tome usprotivila SPC
* Županijski sud je 22. jula 2016. u potpunosti poništio celu presudu Stepincu

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Alex

pre 7 godina

Nije da navijam ali pogledaj samo tu odvratnu facu tog zlikovca....pa dali postoji odvratnija osoba? Da li svetac ima takvo lice? Mozda samo kpd hrvata

Lala iz Banata

pre 7 godina

Није требало да се "разиђу" - необављеног посла ... Требало је да га ПРОГЛАСЕ за: - Сотониног Слугу, што је уствари, све време и био...!!

Milos

pre 7 godina

Djavolov segrt.A oni koji ga velicaju i brane su Djavolovi advokati.

ANTE BAN

pre 7 godina

Jao- brate Srbine; da li vidiš što nam je napravio ovaj papa- južnoamerički Latin? Ovo je nečuveno i još jedna antihrvatska urota! Podržite nas!

Milence

pre 7 godina

Ima znatno. Pogledaj svetog nikolaja velimirovića.

ujo1971

pre 7 godina

Kako pisete o njemu ispade Stepinac kao da je Srbin.

Bubuleja

pre 7 godina

Opet vi sa "srbine". Zar ne mislite da preterujete?

Cro

pre 7 godina

Papa Srbine :-) Toliko ga volite za ocekivati je da se vratite pod okrilje katolicke crkve. Stepinac će naravno biti proglasen svetim, ne radujte se uludo

kiza

pre 7 godina

Možda si i u pravu, ali na kraju krajeva on je zločinac.

Cro

pre 7 godina

Za vas koji vjerujete u komunističke i velikosrbske laži jeste, ne sumnjam u to

Aleks

pre 7 godina

Ma papa je naš čovjek, šumadinac, ali se kamuflirao kao papa da brani srpske interese! Njegovo pravo ime je Sredoje!

DxD

pre 7 godina

Papa Francisko je samo normalan covjek koji je odbio zahtjev za beatifikacuju Stepinca na osnovu uvida u dokument,tj, pismo Alojzija Stepinca Papi Pie XII,iz 1942 god,. u kojem Stepinac obavjestava Papu Pie XII da pokrstavanje Srba u NDH ide dobro.To, pismo ima i nasa SPC kao i vatikanska arhiva.To je naravno genocid nad srpskim narodom i cudi me da Hrvati,znajuci za to,i dalje insistiraju da Stepinac postane svetac.Dakle, Papa Francisko nije imao drugog izbora nego da odbaci proglsenje Stepinca svecem. A,svaki naredni Papa bi,po tom pitanju,trebao postupiti isto kao Papa Francisko.Jedino ako opet,ne daj Boze,dodje neki Papa kao Pie XII koji je otvoreno podrzavao Hitlera,Musolinija.i Pavelica.

ujo1971

pre 7 godina

Jesi li vidi ti taj papir sto pise to.Ili ti je deo to pricao.

DxD

pre 7 godina

Jesam,vidio sam taj dokument na TV kada je istoricar dr Branko Petranovic razgovarao sa fratrom koji je vodio beatifiaciju Stepinca i pokazao taj dokument a fratar nije mogao pobiti tu cinjenicu nego je samo govorio da ce se taj dokument jos provjeriti u Vatikanu.Imate to na GOOGLE u Petroanovicevoj "Istorija Jugoslavije".

ujo1971

pre 7 godina

Sumnjam u istinitost, ne bi ga Papa Ivan proglasio blazenim da je Vatikan imao bilo kakav slican papir crkva ima tvrde stavove.Milioni ljudi dolazi u Medjugorje svake godine al opet Vatikan nije priznao sta ga je kostalo da prizna al to su ti tvrdi stavovi.Cuda su se desavala da je bez veze ne bi trajalo preko 30godina ugasilo bi se za par godina.

Vlado

pre 7 godina

Covece koliko su hrvati prsli kao narod.\nPa ne mozes nekog proglasiti svecom, da bi Srbiji napakostio. hahahaha oni tacno ne znaju gde udaraju, pogubljeni su totalno, primeti se po ponasanju politickog vrha da nikada nisu bili drzava.\n

Lala iz Banata

pre 7 godina

Требало је да га прогласе за: Луциферовог Слугу... - Што је заправо био...!!

Ljubo

pre 7 godina

Ja sigurno znam sta mislim o Hrvatima ( uopce) a i o zlikovcima iz NDH...Stepinac je ustasa nad ustasama

Jure

pre 7 godina

Ajmo srbi biti realni pa reci iskreno jednu rečenicu za one naše Stepince koji su svetili vodicom crvene beretke u Šidu što pobiše onu bošnjačku decu. Ajmo malo dvosmerno.

bre bre

pre 7 godina

Шта нас брига за Степинца и Хрвате! Ми треба од Савета безбедности УН да тражимо да се размотри како је Република Српска Крајина која је била под заштитом ове инстутуције доживела геноцидни нестанак? Да тражимо одштету за штету коју нам је Хрватска начинила у I и II св.рату, као и да размотримо одређена територијална питања.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija