• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

14.02.2017

18:25

TRIBUNAL SRBIMA NE PRAŠTA: Hag traži crvene poternice Interpola za troje radikala!

Politika

TRIBUNAL SRBIMA NE PRAŠTA: Hag traži crvene poternice Interpola za troje radikala!

Podeli vest

Haški tribunal naložio je danas da se preko Interpola raspišu crvene poternice sa nalogom za hapšenje troje radikala Petra Jojića, Vjerice Radete i Jova Ostojića

Sudsko veće koje postupa u slučaju radikala smatra da bi asistencija Intepola mogla da doprinese "da u ovom slučaju pravda više ne bude opstuirana", podsećajući da Srbija nije postupila po njegovom nalogu za hapšenje i izručenje optuženih, saospsteno je iz Haga.

Naloge za hapšenje, odnosno poternice protiv Jojića, Radete i Ostojića, koji se terete za uticanje na svedoke u postupku protiv lidera SRS Vojislava Šešelja, donelo je sudsko veće Haškog tribunala 5. oktobra prošle godine, a sredinom novembra je skinuta oznaka tajnosti sa njih.

Sudsko veće je danas naložilo sekretarijatu Tribunala da od Interpola zatraži distribuiranje crvenih poternica povodom naloga za hapšenje.

Srbija, odnosno sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu zaključio je 18. maja da prema srpskom Zakonu o saradnji sa Haškim tribunalom nisu ispunjeni uslovi za predaju i hapšenje radikala.

Viši sud je naime zaključio da postoji pravna obaveza Srbije da isporučuje samo okrivljenjene za najteže ratne zločine, genocid i zločine protiv čovečnosti, što kod radikala nije slučaj jer se terete za nepoštovanje suda, odnosno uticanje na svedoke u postupku protiv lidera SRS Vojislava Šešelja.

Haško tužilaštvo je optužilo Radetu, Jojića i Ostojića za nepoštovanje suda, odnosno da su vršili pritisak na dvojicu svedoka tužilaštva da svedoče u korist Šešelja, nudeći im protivusluge.

Tribunal je letos od Srbije tražio da pod hitno da promeni svoje zakonodavstvo kako bi bilo u skladu sa međunarodnim obavezama, među kojima je i ispunjenje naloga za hapšenje i izručenje pomenutih radikala.

Šešelj je u martu 2016. prvostepenom presudom Tribunala u Hagu oslobođen svih optužbi za ratne zločine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini tokom ratnih sukoba i za proterivanje Hrvata iz Vojvodine, a u toku je žalbeni postupak.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
bu

pre 7 godina

....baš sam to hteo da napišem! Imaš podršku!

vasilije

pre 7 godina

Zločinačko i fašističko udruženje koje zovu Haški Tribunal krije i uništava dokaze o trgovini organima i mnogim zločinima nad srbima a hoće da sude za verbalni delikt.Marš stoko zločinačka!

posmatrac sa severa

pre 7 godina

Postali su prave protuve, crvene poternice zbog nepostovanja suda onih koji nikad nisu bili optuzivani i izvodjeni pred taj isti sud. Pa njihovom ludilu stvarno nema kraja. Dokaz kolika je mrznja prema svemu Srpskom.

nati

pre 7 godina

Taj sud je za cirkusku predstavu,pa to i vrapci znaju,nisu osudili ni siptarske ni hrvatske zlocince,ni trgovinu ljudskim organima,ni pocinjen genocid od strane hrvata i siptara.Jel su to svi poludeli,sizofrena logika caruje na zapadu,sta se desava sa tim jadnicima,ko im je pomutio razum.\n

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija