• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

15.02.2017

18:58

(FOTO) PREDSEDNIK SRBIJE PORUČIO: Nema uzmicanja i povlačenja čak i kada vetrovi hoće da nas slome!

Politika

(FOTO) PREDSEDNIK SRBIJE PORUČIO: Nema uzmicanja i povlačenja čak i kada vetrovi hoće da nas slome!

Podeli vest

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je večeras da Srbija nema prava da se odrekne davno nasleđenih vrednosti i da nema uzmicanja ni povlačenja čak i kada "vetrovi hoće da vas slome"

Na nama da branimo i odbranimo nasleđene vrednosti učeći od mudrog kneza Miloša kako da se postavimo u istorijskim okolnostima, sačuvamo sebe u stalnim iskušenjima i gradimo humano društvo, uspešnu Srbiju poštovanu u međunarodnoj zajednici poručio je Nikolić na prijemu povodom Dana državnosti. 

- I nema uzmicanja i povlačenja. Čak i kada svi vetrovi hoće da vas poviju i slome, čak i kada pregovarate sa Prištinom čiji samoproglašeni vlastodršci, mimo svake ljudske pravde i međunarodnog prava, mimo istine, kradu i sakate vašu kuću, trećinu suverene države Srbije - naglasio je Nikolić.

Tanjug

On je istakao da je Srbija uvek spremna na dogovor, ali ne na ucene i gotova rešenja.

- Čak i kada proganjaju svakog ko je druge vere i nacije, čak i kada ruše i pale hrišćanske svetinje - desetovekovno pamćenje čovečansta, pa bi hteli u UNESKO, kao vuk koji bi da čuva stado, dakle čak i tada spremni smo na razgovor - ne na ucene, spremni smo na dogovor - ne na gotova rešenja, spremni smo na suštinsku autonomiju u okviru Srbije, nikad na nezavisnu državu Kosovo - rekao je predsednik.

Tanjug

On je poručio da nema uzmicanja i povlačenja pred formiranjem Zajednice srpskih opština koja je dogovorena i potpisana pred međunarodnim zvaničnicima. 

Ima, kako je rekao, samo nečasnog istupanja prištinskih vlastodržaca, prećutkivanja međunarodne zajednice koja bi trebalo da bude garant sprovođenja dogovorenog i kojoj je Srbija verovala.

Tanjug

Nikolić je poručio i da nema uzmicanja na našem putu ka EU čije smo osnovne principe prepoznali u čitanju Sretenjskog ustava, te dodao da smo spremni "još samo da i EU prepozna naše principe i poštuje međunarodno pravo".

- I nema uzmicanja od naše prošlosti iz koje smo naučili da si bogat onoliko koliko imaš prijatelja. Zato neumorno unapređujemo svoje odnose sa Kinom, Rusijom, državama Severne i Latinske Amerike, afričkim i arapskim zemljama, sa svima koji dele naše sisteme vrednosti - rekao je Nikolić. 

Tanjug

Srbija, naglasio je, osnažena takvim prijateljstvima, može samo da pomogne Evropskoj uniji u ostvarenju njenih ciljeva. 

- Zato takav naš položaj u svekolikoj međunarodnoj zajednici svim dobro čini. Zato naš geostrateški položaj, koji je raskrsnica civilizacija, danas postaje naša prednost - istakao je Nikolić.

Tanjug

Predsednik je podvukao da su u proteklih pet godina uzdignute institucije sistema, uspravilljena posrnula privreda i industrija, zahuktali se infrastrukturni projekti, otpočeli procesi oživljavanja sela i poljoprivrede, otpočele reforme u najvitalnijim oblastima od zdravstva i školstva do nauke i kulture. 

Započeto mora da se nastavi, da se dovrši, zaokruži, iako su svi ovi procesi zapravo stalni rad, beskrajna priča, naveo je Nikolić.

Tanjug

Rezultati su, kazao je, vidljivi - od smanjenja nezaposlenosti, kranova i građevinaca na svakom koraku, do vidljivog uvažavanja Srbije u međunarodnoj zajednici - od političkih struktura do akademske, naučne, umetničke, sportske zajednice. 

TRADICIONALNO! Vučić na prijemu kod Nikolića povodom Dana državnosti!

- Za poteze i rezove, kako ono kažu ''nepopularne mere'', trebalo je odveć Obilićeve hrabrosti i Miloševe mudrosti. Ne manjka nam ni jedno ni drugo, jer je odgovornost pred Srbijom i njenom budućnošću veća od svih nas pojedinačno - rekao je Nikolić.

Tanjug

"Zato mi je danas ponos i čast da se osvrnem ne samo na pobedničku prošlost od vremena osnivanja moderne srpske države, već i na sadašnjost koja obećava prosperitetnu budućnost", naveo je predsednik.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
KiM je Srbija

pre 7 godina

Лепо је председниковао Николић, онако домаћински, све празнике, битке и важне догађаје је лепо обележавао, ојачао је наше братство са Русијом и пријатељство са Кином, могу неки у влади да се љуте колико хоће али и он је дао велики допринос и Србија је данас поново видљива и важна свету, а око тих ветрова и сила, па покушаће као и до сад али никад Срби неће дати Косово и Метохију, то је наша дедовина и биће ослобођена првом приликом уз подршку братске Русије.

Siniša Škarica

pre 7 godina

Vreme je da predsednik Srbije bude Srbin, a ne više crnogorac. Od Karađorđa do danas samo je Miloš bio Srbin.

asid

pre 7 godina

Mislim da se ova predpredizborna kampanja može nazvati "Pecanje somova" jer kandidatura Tomislava Nikolića biće objavljena zvanično tek posle raspisivanja izbora i pometnje medju zbunjenim pačićima koji sad ne znaju kako da se opredele!

dukaa

pre 7 godina

Sinisa skarica veoma lepo si napisa od milosa pa dalje nema srbina crnogorci vam kucu vode.

Izbori 2024

TV

EKSKLUZIVNO NA INFORMER TV! Predsednica Skupštine Ana Brnabić: Svaki dan se bavimo novim zahtevima opozicije i drndamo vunu!
Live TV

EKSKLUZIVNO NA INFORMER TV! Predsednica Skupštine Ana Brnabić: Svaki dan se bavimo novim zahtevima opozicije i drndamo vunu!

Predsednica Skupštine Ana Brnabić bila je gošća "Kolegijuma" Informer TV. Ona je pričala za našu televiziju o izborima, opoziciji, ali i o aktuelnim spoljnopolitičkim pitanjima kao što su glasanje o prijemu tzv. Kosova u Savet Evrope, kao i o pokušaju uvođenja sramne rezolucije o Srebrenici koja ima za cilj da etiketira srpski narod kao genocidan.

16.04.2024

14:42

JOŠ TV VESTI

Hronika

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!
uštedeo ogromne pare

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!

Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić koji je optužen da je bio pripadnik vračarskog klana koji su organizovali odbegli Nikola Vušović i Radoje Zvicer izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je 35.000 evra, koliko je prilikom pretresa pronađeno u njegovom iznajmljenom stanu u kom je pre hapšenja živeo sa porodicom, njihova porodična ušteđevina.

16.04.2024

16:50

Sport

Nije za one sa slabim srcem! Crno-beli ne mogu bez drame!
Partizan

Nije za one sa slabim srcem! Crno-beli ne mogu bez drame!

Fudbaleri Partizana poraženi su u meču 30. kola Superlige na Banovom brdu od Čukaričkog (3:2), čime su praktično ispali iz šampionske trke u domaćem šampionatu. Prethodnog leta, crno-beli su u prvom kolu gostovali u Bačkoj Topoli i u sudijskoj nadoknadi ostali su bez trijumfa nad TSC-om (3:3). Kako su započeli, puleni Igora Duljaja na isti način su i okončali regularni deo šampionata - "ludom" utakmicom punom preokreta, na kraju čega su ostali uskraćeni za bodove.

16.04.2024

17:02

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija