• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. Vukčević - M. Dobromirović

21.02.2017

19:52

ŠIPTARI SMISLILI NOVU UCENU: Uslovljavaju dijalog u Briselu isplatom DVE MILIJARDE EVRA penzija!

Politika

ŠIPTARI SMISLILI NOVU UCENU: Uslovljavaju dijalog u Briselu isplatom DVE MILIJARDE EVRA penzija!

Podeli vest

Predstavnici lažne države Kosovo zahtevaju od Saveta Evrope da obaveže Srbiju da vrati više od 89.000 'kosovskih' penzija... Lobiraju da to pitanje bude deo dijaloga u Briselu!

Predstavnici lažne države Kosovo, predvođeni ratnim zločincem Hašimom Tačijem, traže od Evropske unije da natera Srbiju da isplati neverovatne dve milijarde evra "otetih" penzija!

Briselska ucena
Albanci računaju da će pregovorima u Briselu primorati Srbiju da retroaktivno isplati penzije
Goran Bogdanović, zamenik šefa Odbora za Kosovo

Predstavnici albanskih udruženja penzionera tvrde da su se, uz punu podršku političara iz Prištine, obratili Komitetu Saveta Evrope pismom u kom traže da Brisel obaveže Beograd da vrati više od 89.000 penzija.

Te penzije, kako tvrde, nestale su kad je Srbija "nezakonito prisvojila Fond PIO Kosova"! Da skandal bude veći, Šiptari lobiraju da ta tema bude uvrštena i u dnevni red briselskih pregovora!

Pritisak raste

Šaban Kajtazi, lider Saveza penzionera Kosova i Metohije, potvrđuje da u saradnji sa kosovskim državnim institucijama rade na vraćanju penzija.

Ministarstvo rada: Priština uspostavila paralelni sistem

Ministarstvo rada i socijalne pravde, na čijem je čelu Aleksandar Vulin, kaže da je do obustave isplate penzija ostvarenih na Kosovu došlo usled dolaska Kfora 1999. godine:
- Otad je dokumentacija nedostupna Fondu PIO. Osim toga, sve je preuzela penzijska uprava Kosova i napravila paralelni sistem. I pored problema, Fond PIO isplaćuje penzije stečene na Kosovu svima koji su dostavili novu adresu stanovanja, bilo da su napustili pokrajinu ili nastavili tamo da žive - ističu u ministarstvu.

- Tražili smo od Komiteta Saveta Evrope da obaveže Srbiju da vrati sve penzije. Komitet Saveta Evrope je razmatrao zahtev nekoliko puta, ali poslednji u nizu ima šanse da prođe. Imamo čvrsto obećanje kosovskih vlasti da će se i to pitanje naći na dnevnom redu razgovora u Briselu između Beograda i Prištine - ističe Kajtazi.

Komentarišući ove navode, zamenik šefa Odbora za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović upozorava da Albanci na tome istrajavaju već 15 godina.

- Srbija nikad nije prihvatila predlog Albanaca niti je ikad o tome otvoreno razgovarano. Poslednje dve ili tri godine, međutim, sve su češći i jači pritisci da se pokrene i ta tema. Albanci verovatno računaju da će uspeti da je stave na spisak tema o kojima se pregovara u Briselu i da će tako primorati Srbiju da retroaktivno isplati penzije za 17 godina - naglašava Bogdanović, potvrđujući da Priština potražuje oko dve milijarde evra.

Antisrpska politika

Miodrag Linta, šef Saveza Srba iz regiona, smatra da je to još jedan dokaz antisrpske politike.

- Albanci na Kosovu i Metohiji šalju jasne poruke da nisu za dijalog. Iznova i iznova postavljaju uslove i teme, a sami ne rade ono na šta su se obavezali. Ovo govori da ne žele dijalog, već da ovakvim skandaloznim zahtevima izbegavaju važne teme poput, recimo, imovine proteranih i izbeglih ljudi... Još veći je problem to što se gotovo svi vodeći političari u međunarodnoj zajednici ponašaju neobjašnjivo blago prema Prištini i neretko im dopuštaju da bukvalno ucenjuju Beograd - zaključuje Linta.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
perica

pre 7 godina

A gde je moj ,nas znoj , ti nikad neoznojani ! Nisu ni cesmu sagradili a stalno su uzimali ovi neradnici , navikli na nerad oi kriminal !

Srbin

pre 7 godina

Pa imaju i oni penzioni fond pa neka iz njega dele penzije. Sta je problem ?

Silver

pre 7 godina

Prvo da se plati porez na sve nase sto su koristili i da se vrati kosovo Srbiji pa onda da pisu molbe da budu gradjani Srbije pa tek onda penzije iz Srbije. A ne drzava kosovo a pare da da Srbija (neka uzmu novac od prodaje droge)

sima

pre 7 godina

Opa, ponestalo para, sta li? Ili se saka vodja bogati na racun ostalih? Ja mislio oni ce sad da sebi super organizuju drzavu, pa da krenu da privredjuju uzivajuci sve blagodeti demokratije, ali oni izgleda jedino znaju da prenose drogu i otimaju od drugih.

Amater

pre 7 godina

KADA PLATITE POREZE,STRUJU,KOMUNALIJE KOJE NISTE PLACALI DECENIJAMA DOBICETE PENZIJE.

PETAR 1

pre 7 godina

Koliko samo para duguju srbiji ti isti kosovski albanci, nikada nisu placali struju, porez, doprinose jednom recju nikada nista nisu platili bili su zasticeni ko medvedi. Ali iako su medvedi zasticeni sve ih je manje. A pare ce dobiti po golubu, . . .\n

Marcco

pre 7 godina

Pa niko nije pokrenuto to pitanje, oni pokreću.

nada

pre 7 godina

Ubacivali ugalj i prodavali kikiriki i semenke pred bioskopima,dilovali drogu i prodavali devize na crno a sada hoce penziju !!!!!!!!!!!!!!! A porez a placanje za penzioni staz ? E nece moci !!!!!!!!!!!!!!!

Pol Pot

pre 7 godina

1999. ste u skladu sa zakonom imali rok od 15 dana da prijavite bitme promene u podacima o osiguraniku, a kako ste taj rok propustili, prema pravilima fonda automatski ste se odrekli svih prava po tom osnovu. Eh da, da ne zaboravim, nasa potrazivanja za otetu imovinu pravnih i fizickih lica, te potrazivanja za neplacenu vodu, struju, lecenje, neplacen porez na imovinu, neplaceni doprinosi itd se procenjuju na oko 100 milijardi evra bez kamata i mi pitanje naplate tog duga stavljamo na prvo mesto u nastavku pregovora. Ako nam ovaj dug uplatite do kraja godine, oprastamo vam kamatu i isplaticemo vam odma 2 milijarde penzija

propali projekat

pre 7 godina

Hocete da damo pare i vojsku da formirate? Svima u okruzenju Srbija ne valja, a svi bi da uzmu pare od nje. Navika je cudo. I da pitam ko ce nama da da pare od stete koja nam je nacinjena 1999 zlocinackom agresijom za koju ste najvecim delom odgovorni Vi.

stuns

pre 7 godina

NEKA VAM TO ISPLATI AUSTRIJA, KOJA VAS JE STVORILA!

David

pre 7 godina

Dugo je trajalo vreme kada su nam od plata "odbijali" koliko su htjeli za Kosovo i stvarali neradnike....E da je bilo samo Kosovo ...na stotine fabrika, Tito posle rata, iz Srbije premesti u Hrvatsku i Sloveniju....Kako prećutati,oćutati a ljudski je...".Ko tebe kamenom ti njega hljebom",uči nas naša vera ...oni nas kamenom...a kako ćemo mi???

Emil

pre 7 godina

A vi srbi ste veliki radnici..ziveli ste na racun slovenaca i hrvata kao i svi u jugi..sve pare su isle u beograd i sad vi pricate..sramota

NESA

pre 7 godina

Svim albancima uvodimo kiriju za boravak na Kosovu... Svaki dan, mesec i godinu da platite... DUGUJETE OSAMDESET MILIJARDI DOLARA!

baradja

pre 7 godina

Penziju treba zaraditi,a šta su ovi radili ,osim što se ćivšaju....

zoran miljkovic

pre 7 godina

Бојим се да ће се овим јуначењем проћи као 99. не дај боже,али се иде сличним путем,само ћемо сада бити уништени финансиски и правно тотално.Ако на време не окренемо политику према НАТО пакту,за десет година биће нас за под једну шљиву,НАЖАЛОСТ.Овде све власти само купују време,а политика остаје иста,морају се урадити конкретне ствари,али како стоје ствари,нема од тога ништа, мора неко да помогне.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Detonacija! Gvardiola napušta Siti!
Fudbal

Detonacija! Gvardiola napušta Siti!

"Mančester siti razmišlja o budućnosti bez Pep Gvardiole. Sve manje veruju da će produžiti ugovor koji ističe 2025. godine", javlja španski portal "Relevo".

20.04.2024

10:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija