• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

22.02.2017

14:45

DEJANOVIĆ: Problem abortusa ne jenjava, već raste!

Politika

DEJANOVIĆ: Problem abortusa ne jenjava, već raste!

Podeli vest

U Srbiji ne postoji registar prekinutih trudnoća, jer se abortusi uglavnom obavljaju u privatnim klinikama, a taj problem ne jenjava već raste, upozorila je danas ministarka bez portfelja Slavica Ðukić Dejanović

Iznoseći podatak da deset odsto žena ima problem sa sterilitetom, Ðukić Dejanović je ukazala da država čini velike napore da se situacija u populacionoj politici poboljša.

- Pravo na abortus žena je isključivo njeno pravo i niko nikad neće smeti da u to dirne, jer mi žene nećemo to dozvoliti. S druge strane, treba raditi na obrazovanju žena, da porodicu i rađanje planiraju putem sopstveme volje, a ne zbog neželjene trudnoće - rekla je Ðukić Dejanović.

Ðukić Dejanović je iznela svoj stav i po po pitanju surogat materinstva, rekavši da bi ženama koje ne mogu na drugi način da osvare roditeljstvo, zakon trebalo da omogući da bude surogat majka.

- Ali upozoravam na sve one specifičnosti, formalno pravne, medicinske, pa i etičke prirode na koje treba obratiti pažnju kada se takva akta donose - rekla je Ðukić Dejanović.

Ona je ukazala da su demografski podaci zabrinjavajući i da nas je svake godine sve manje. Samo od 2000-te do danas, manje nas je za pola miliona ljudi.

- Obrazlažući novi segment rada u vladi, i premijer je krenuo od podatka da se na hiljadu osoba rodi nešto više od devet, a umre skoro 15 ljudi. U 2016. godini bilo je 38.000 ljudi manje u odnosu na prethodnu godinu, a veliki broj opština karakterišu depopulacioni trendovi - ukazala je ministarka.

Uz podatak da je prosečna starost iz godine u godinu sve veća, a trenutno je 42,7 godina, jasno je, kaže, da država mora da preduzme značajne korake da se to promeni.

Ne može biti nikakvo olakšanje činjenica da ovakvi trendovi postoje i u mnogim zemljama Zapadne Evrope, dodala je Ðukić Dejanović.

Ona je istakla da je država napravila veliki korak finansirajući treći pokušaj vantelesne oplodnje, što, navodi, ne čine ni mnogo ekonomski razvijenije zemlje.

Podaci kažu da je prošle godine bilo 4.616 biomedicinskih potpomognutih oplodnji, dok je Republički zavod za zdravstveno osiguranje sklopio ugovore sa 11 privatnih i pet državnih institucija koje na tome rade.

Govoreći o razlozima zbog kojih se žene odlučuju da ne rađaju, Ðukić Dejanović je kazala da je pored ekonomskih, dominantan razlog i nesigurnost u partnera.

Prema Ðukić Dejanović, to znači da bi trebalo staviti funkciju oca u fokus i da se kombinuju tradicionalni obrasci ponašanja sa modernim trendovima, jer savremene žene nisu rasterećene.

Kako bi se pomoglo budućim roditeljima, ona je ukazala da se sprovodi veliko istraživanje u kome će se testirati oko 5.000 zaposlenih u preko 160 opština.

Radiće se na svesti poslodavca da su potencijalni i budući roditelji najbolji radnici i da bi trebalo videti kako ih oni mogu stimulisati, kroz veći stepen razumevanja, tako što će skratiti radno vreme, otvariti mogućnosti za rad od kuće…

Ona je istakal i da će se u 2017. godini u četiri opštine sprovoditi pilot projekti, i to u jugoistočnoj Srbiji, Vojvodini, centralnoj Srbiji i u jednoj perifernoj opštini blizu velikog grada kako bi se videle koje su to specifičnosti, koje vlada treba da uvaži.

Kao pozitivno, Ðukić Dejanović je navela da postoje opštine i gradovi koje su već same počele da sprovode mere iz Strategije iz 2008. godine, a tiču se poboljšanja nataliteta.

Ona je danas na sednici SKGO pozvala lokalne samouprave da predlažu svoja rešenja i dodala da će u dogovoru sa njima predlagati zakonska rešenja u parlamentu.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dragojlo

pre 7 godina

Zasto vi dok ste bili ministarka niste smanjili abortuse ili bar predlozili dr.Loncaru ako on to ne zna????????

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija