• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

24.02.2017

18:56

VUKOSAVLJEVIĆ: Zaštita jezika bitna tema društva!

Politika

VUKOSAVLJEVIĆ: Zaštita jezika bitna tema društva!

Podeli vest

Akcija "Negujmo srpski jezik" je na prvom mestu posvećena poboljšavanju kulture govora i kulture izražavanja i opšte pimenosti, izjavio je danas ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević u Narodnoj biblioteci "Stevan Sremac" u Nišu

- Nismo slučajno izabrali Niš za prvi korak ove akcije, jer je to važan grad i kulturni centar u kojem dosta toga treba da se uradi. Imao sam važne sastanke sada oko dosta važnih projekata vezanih za Niš - kazao je Vukosavljević u okviru predstavljanja akcije.

Ministar je istakao želju da jezička pitanja, pitanja kulture govora i zaštite jezika budu bitne teme našeg društva.

- Mi ne plediramo da ćemo na ovaj način da obrazujemo ljude, ali želimo da jezička pitanja uokviru kojeg je i zaštita ćirilice kao našeg nacionalnog pisma dolazi na red kroz niz akcija koje ćemo obnarodovati - rekao je on.

Vukosavljević je podsetio da je više puta i sam isticao da je ćirilica ugrožena ali, kako ističe, "nije reč o nekoj teoriji zavere da to neko namerno radi". 

- Jednostavno, latinica je takođe srpsko pismo, i ona je više u upotrebi zbog interneta i globalnih komunikacija. Ona funkcioniše kako funkcioniše bez potrebe da bude štićena. Sa ćirilicom to nije slučaj, jer nažalost duh vremena utiče na to da se ćirilica potiskuje - ukazao je ministar kulture.

On kaže da ćirilicu niko ne potiskuje orkestrirano, ali brojne okolnosti na to utiču i zbog toga ćirilica mora da bude veći predmet brige društva i nadležnih institucija koje se time bave.

Vukosavljević naglašava da je u Nišu i u Beogradu video veliki broj kafiterija i privrednih subjekata ispisanih latinicom. 

- To je sasvim u redu, ali preti nam da ćemo se jednog jutra probuditi posle 20 godina i shvatiti da se ćirilica uopšte ne koristi, što bi bila kulturna i kulturološka tragedija bez presedana. Afirmisaćemo nove mere, ako treba kroz izmene zakona o tome da naše nacionalno pismo ćirilica, dika i ponos naše kulture bude pod merama zaštite i promovisanja - rekao je Vukosavljević.

Ministar je naznačio da je Strategija kulturnog razvoja praktično završena. 

- To je najvažniji zadatak našeg ministarstva u prvih godinu dana. Spremni smo u skladu sa okolnostima sada ili posle izbora da strategiju damo na javnu raspravu i u Nišu i u drugim velikim srpskim gradovima gde ćemo predstaviti strateški dokument koji ova zemlja nikada nije imala - najavio je on. 

Vukosavljević očekuje da će se preko strategije opredeliti modeli finansiranja i definisati šta je to srpsko kulturno jezgro i šta je to srpski kulturni prostor i u šta i na koji način treba da ulažemo u narednih 10 godina.

- Predložili smo da izdvajanja za kulturu iz bruto društvenog proizvoda bude iz godine u godinu veha za 0,1 odsto nego što je to slučaj sada. Za 10 godina imali bismo 1,7 odsto izdvajanja za kulturu - rekao je ministar kulture.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija