• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

27.02.2017

22:30

BALKAN ĆE BITI PRVA TRAMPOVA GLAVOBOLJA! Šokantan članak britanskog 'Gardijana' o situaciju u regionu!

Politika

BALKAN ĆE BITI PRVA TRAMPOVA GLAVOBOLJA! Šokantan članak britanskog 'Gardijana' o situaciju u regionu!

Podeli vest

Balkan koji tutnji preti da postane glavobolja spoljne politike novog američkog predsednika Doladan Trampa, piše londonski "Gardijan"

- Zaboravite Kinu i Bliski istok: Bivša Jugoslavija mogla bi postati Trampova prva realna spoljnopolitička glavobolja - ističe list. 

"Gardijan" u tekstu navodi sagovornike iz Kosovske Mitrovice, gde su, kako dodaje, Srbi uglavnom bili oduševljeni Trampovom pobedom, ako ni zbog čeg drugog, samo zato što je pobedio suprugu njihovog neprijatelja iz 1990-ih Bila Klintona, koji je predvodio NATO bombardovanje.

List podseća da je Kosovo 2008. proglasilo nezavisnost i da Beograd to nikada nije priznao. Sporazum pod pokroviteljstvom EU iz 2013. godine obećao je Srbiji nešto brži put ka članstvu, a Kosovu korake ka statusu kandidata. 

Ali EU sada ima druge krize na umu, nelogične linije podele su opipljivije nego ikada, piše "Gardijan".

- Balkan je sada opet suočen sa krizom. Granice se preispituju, etničke napetosti rastu i razmena teritorija se ponovo pominje kao poslednji način da se spreči nasilje - navodi se u tekstu.

"Gardijan", takođe, ukazuje na Bosnu, gde granica između dva entiteta iz rata "nikad nije u potpunosti zacelila". Republika Srpska redovno preti referendumom o nezavisnosti, dok su neki bosanski Srbi pretili bojkotom institucija u Sarajevu zbog zahteva za reviziju presude Međunarodnog suda po tužbi protiv Srbije.

Tu je i Crna Gora, predmet izuzetnih političkih potresa prošle godine kada je vlada tvrdila da su ruske institucije pokušale da orkestriraju državni udar. 

Na kraju, dodaje "Gardijan", tu je i Makedonija, najjužnija republika bivše Jugoslavije, trudi se da formira novu glavu nakon političke krize sa etničkim Albancima.

Diplomate opisuju 2017. kao "košmarnu godinu" u regionu, zbog izbora u Srbiji, sve veće izvesnosti vanrednih izbora na Kosovu i zagrevanja za izbore u Bosni sledeće godine. 


Pored toga, očekuju se i prve optužnice pred novim Specijalnim sudom u Hagu za zločine OVK pred kojim bi mogli da se nađu istaknuti članovi kosovske političke elite, što bi moglo izazvati novu nestabilnost.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Nina

pre 7 godina

"Mogla bi da bude Trampova .... glavobolja" zato sto zapad i neke arapske drzave, ukljucujuci i Tursku, aktivno podsticu (a verovatno i finansiraju) teroriste, poturice, ustase. Nece da se umire zato sto nisu postigli ono sto su bili naumili. Neka misli ko god sta hoce ali cinjenice su da je njih Milosevic nadigrao a sada kad Srbija napreduje oni se osecaju kao totalni gubitnici. Znajuci njihov mentalitet njima to postalo manijacka opsesija pa su zato veoma opasni.

veselin

pre 7 godina

Neće to biti Trampova glavobolja već Engleskog plemstva koja na Balkanu ostvaruje satanske ciljeve pa se ENGLEZI PANIČNO PLAŠE ISTINE KOJA SE NA BALKANU OTVARA JER IH SE NAJDIREKTNIJE TIČE !!! Nisu samo zločini prema Srbima upitanju !

Sudija

pre 7 godina

Kad ce vize da se skinu s q.... Neka se bave sobom a druge ostave da sami rjese svoje sporove kako znaju i umiju. Da se oni ne uplicu svugdje svijet bi bio mnogo bolji.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija