• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

02.03.2017

07:13

PRAVDA ILI POLITIKA! Danas u 9.00 odluka o izručenju Haradinaja!

Politika

PRAVDA ILI POLITIKA! Danas u 9.00 odluka o izručenju Haradinaja!

Podeli vest

Apelacioni sud u francuskom gradu Kolmaru danas treba da saopšti svoju odluku povodom zahteva Srbije za izručenje Ramuša Haradinaja zbog sumnje da je izvršio ratne zlocicne na Kosovu i Metohiji

Sednica Istražnog odeljenja tog suda biće otvorena je za javnost i zakazana je za 9 časova.

Apelacioni sud u Kolmaru ima tri opcije u svom odlučivanju, tako da može da naloži prikupljanje dodatnih informacija i zatraži dalje razmatranje slučaja na sledećoj sednici, takođe može da da pozitivno mišljenje o zahtevu Srbije za izručenje ili da se sa njim nesaglasi, navela je ranije portparolka suda Sandra di Rosa u izjavi za Tanjug.

Prema njenim rečima, ukoliko Apelacioni sud u Kolmaru da negativno mišljenje o zahtevu Srbije, izručenje Haradinaja neće biti moguće.

Posle toga, Haradinaj će biti slobodan da napusti Francusku, a Srbija ne bi imala pravo da se žali na odluku.

Ukoliko pak Apelacioni sud utvrdi da su ispunjeni uslovi za izručenje Haradinaja, konačnu odluku o izručenju doneće francuska vlada, navela je portparolka suda u Kolmaru.

Taj sud je 9. februara održao javnu sednicu na kojoj su svoje stavove o zahtevu Srbije izložili Haradinaj i njegovi braniocu, pa je radi većanja (utvrđivanja ispunjenisti uslova i glasanja) o zahtevu Srbije za izručenje odložio donošenje svoje odluke.

Zadatak suda u Kolmaru je da utvrdi da li su ispunjeni uslovi za izručenje koje predviđa Evropska konvencija o ekstradiciji, koja ne oročava donošenje odluke, dok se postupak odlučivanja tog suda vodi u skladu sa procesnim zakonima Francuske.

Uoči saopštavanja odluke, Haradinajev advokat, Arijan Koci kaže da veruje da Srbija ne moyye da obezbedi "nove dokaze", preneo je RTS pozivajući se na prištinske medije.

- Čvrsto verujem da će konačna odluka biti u korist Haradinaja - rekao je advokat Koci.

On je optužio političare u Srbiji da pokušavaju da utiču na pravosuđe u Francuskoj u vezi sa slučajem Haradinaj.

- Ramuš Haradinaj je oslobođen u Hagu. Svaki dan njegovog rata pažljivo su istražili tužioci u Hagu - rekao je Koci.

On nije, medutim, odbacio mogućnost da sud u Kolmaru ponovo prolongira saopštavanje odluke o Haradinaju.

- Mislim da ne postoji pravni razlog da se dosadašnje mere nastave i nakon 2. marta - rekao je Koci.

Haradinaj, koji je lider opozicione Alijanse za budućnost Kosova, uhapšen je 4. januara na granici Švajcarske i Francuske po srpskoj poternici, a Srbija je potom uputila Francuskoj zahtev za njegovo izručenje.

On je nedelju dana kasnije pušten da odluku suda o zahtevu Srbije za ekstradiciju čeka na slobodi, ali mu je oduzet pasoš i zabranjeno da napušta teritoriju Francuske.

Istraga protiv Haradinaja u Srbiji je pokrenuta 2004. godine, a u januaru je proširena novim optužbama i novim dokazima koji su prosleđeni sudu u Kolmaru.

Haradinaju je suđeno u Haškom tribunalu za ratne zločine na KIM, ali je 2012. pravosnažno oslobođen svih optužbi.

Srbija traži Haradinaja zbog sumnje da je izvršio krivična dela ratnih zločina protiv civilnog stanovništva na KIM u toku 1998. i 1999. godine, a reč je, kako je Beograd saopštio, o delima koja nisu bila predmet suđenja pred Haškim tribunalom.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija