• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Srna

02.03.2017

23:35

IVANOV NEĆE DA POSLUŠA MOGERINIJEVU: Predsednik Makedonije odbija da dodeli mandat Zoranu Zaevu!

Politika

IVANOV NEĆE DA POSLUŠA MOGERINIJEVU: Predsednik Makedonije odbija da dodeli mandat Zoranu Zaevu!

Podeli vest

Makedonski predsednik Đorđe Ivanov odbacio je poziv visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini da preispita odluku o dodeljivanju mandata za sastav vlade i da ga dodeli SDSM-u ili partiji koja je obezbedila parlamentarnu većinu.

Ivanov je naglasio da, saglasno Ustavu, za mandatara za sastav nove vlade neće odrediti onog koji pregovara o platformi druge države kojom se ucenjuje Makedonija, ugrožava suverenitet, nezavisnost i unitarnost države, saopšteno je iz kabineta makedonskog predsednika.

- Sa postizbornom platformom ruši se Ustav i Ohridski okvirni sporazum, a Makedonija se dovodi u stanje potčinjenosti i zavisnosti od druge države. Građani su na izborima glasali za evropske reforme, a ne za postizbornu platformu druge države - naglasio je Ivanov.

On je ukazao na odsustvo reagovanja kojim bi bilo osuđeno ovakvo mešanje u unutrašnje poslove Makedonije.

Mogerinijeva je danas pozvala Ivanova da preispita odluku o dodeljivanju mandata za sastav vlade i da je povuče u interesu svih građana, kao i da u skladu sa Ustavom poveri mandat kandidatu partije koja ima većinu u parlamentu.

Ona je naglasila da u demokratskom svetu ne postoji slučaj da parlamentarnoj većini bude uskraćeno pravo da formira vladu.

Osim Mogerinijeve, poziv za preispitivanje odluke o dodeljivanju mandata za sastav vlade makedonskom predsedniku prethodno su uputili evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han i američki ambasador u Makedoniji Džes Bejli.

 

 

Makedonski predsednik juče je odbio da preda mandat za sastav nove vlade lideru SDSM-a Zoranu Zaevu, objašnjavajući da ga "savest sprečava" da mandat za sastav nove vlade preda onima koji "ruše suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost Makedonije".

Zaev je skupio potpise 67 od ukupno 120 poslanika u Sobranju.

Potpise su Zaevu dali i poslanici iz tri političke partije Albanaca - Demokratska unija za integraciju, pokret Besa i Alijansa za Albance, koje su početkom januara u Tirani usvojile zajedničku platformu za pregovore o formiranju nove makedonske vlade.

Oni ovom platformom traže promena Ustava radi uvođenja albanskog kao drugog službenog jezika, jednaku zastupljenost Albanaca u svim državnim institucijama i njihovo uključivanje u pregovore sa Grčkom o rešavanju spora o nazivu Makedonija.

Tim dokumentom se traži i debata o himni, zastavi i državnom grbu Makedonije da bi državni simboli reflektovali multietničnost i etničku ravnopravnost.

Albanski premijer Edi Rama nazvao je platformu "istorijskom"


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Sudija

pre 7 godina

U pravu si covjece. Svi hoce da sruse Makedoniju. Sve ih protjeraj i nedaj nikom da nos proturi u Skopje. Raspisi ponovne izbore. Ne slusaj te protuhe iz EuRopske unije . Jeb*la ih njihova demokracija.

MK

pre 7 godina

jas sam iz makedonije i ovo je velika glupost od mogerini.Ona ne zna istoriju ce da podrzava neke albance,ona i nezna da su te albance (balisti) u drugi svetski rat palili u pustosili po zapadnoju makedonii gde ja poticem.Najbolji savet je da ide natrag u EU i da se bavi sa poslova u uniji,i onako je dosla do dno dna. toliko

Srbin

pre 7 godina

Spremite se vi pravoslavni.Makedonci i Srbi...za rat sa šiptarima...nemoj da vas iznenade...! A ni začudi...pocepaće vam državu prijatelji iz EU i nato pakta...Mislim da je celoj Makedoniji istorijska greška bila razdvajanje od Srbije..i priznavanje Kosova...podrska secesiji...kao i podrska Nato trupama 99 god protiv Srbije... Takodje i kod nas će se preliti...ali će ovde biti mnogo tvrdji orah...I ovo nije 99god...To zna i Nato..i Eu..ali i Šiptari...dok vas su dole pocepali u svakom smislu...Sa srećom.

Barbara Liry

pre 7 godina

Bravo Ivanov! Bravo! Pogledaj oko sebe sve ove dupelisce I poslusnike. Bravo! Postoji crta koju niko nesme preci. Bravo! Ko je ta kucka? Ni u privatnom zivotu nije niko I nista do isfrustrirana kurva koju samo Taci moze da …… jelada. On ima zeludac za sve.

karli marko

pre 7 godina

evo je sad u Beograd ,najbolje da pomine isto kao u crnogorskoj skupstini

Ljubo

pre 7 godina

Makedonci ne mogu sacuvati drzavu, osudjeni su na propast ,ostace i bez istoka i bez zapada Makedonije ,mozda su i zasluzili ?!...

nesko 09

pre 7 godina

Predsednik Makedonije je u pravu.Dati mandat nekom ko zbog vlasti ulazi u dogovor sa dokazanim neprijateljima makedonskog naroda,bila bi veleizdaja.Umesto da se dve makedonske partije dogovore i formiraju vladu,da se udruze pravoslavci,pokusavaju da razbiju zemlju.Opametite se da ne bude kasno.

kiza

pre 7 godina

E braćo Makedonci šta ste čekali do sada. priznali ste KiM, pustili ste shiptare da rade šta hoće radi "mira" u kući i šta sada.

gospodin

pre 7 godina

Stranka osvojila večinu u parlamentu i ovaj magarac "neće" da da mandat sa formiranje vlade!!!VEĆINA u parlamentu znači da je većina naroda Makedonije upravo iza te obezbjeđene parlamentarne većine!!!I ovaj nešto ne da!!! Opet su tu srbi prste upleli i prave problem.Po običaju nahebat ce srbi i oni koji spletkare,a onda ce da bude SVETSKA orita protiv gandijevskog,pravednog srBskog naroda :)

usaf

pre 7 godina

Predsednik Ivanov-Diktator!Kakva je to drzava kada vas stranci teraju da postujete svoje zakone i ustav??Velika sramota za MK!Ovaj Ivanov je Nula u poredjenju sa Borisom Trajkovskim!

clan biblioteke

pre 7 godina

Bravo Djordje ,Bravo Makedonci ,nedajte svoje nikome bez Vase volje!!!!

dusa

pre 7 godina

zna, zna ona dobro sve, u sve je dobro upucena, daleko im lepa kuca

Miloandrov

pre 7 godina

Svaka čast čovjeće vi ste junak ovoga vremena...

zora

pre 7 godina

Samo napred, pa nece vam stranci krojiti drzavu.

zagor

pre 7 godina

Bravo care.Teraj te nakaze i govnare zapadne!!Nek oni siptarska govna odvedu kod njih u Evropu,pa ce da vide kakvi su zli ljudi,podmukli\n

Sava S

pre 7 godina

I braco Maledonci, a uskoro i braco Milogorci ? Jel vam sad malo jasnije da vam ni to dugogodisne uvlacenje u d... nece pomoci. Nama je bar savest cista, borili smo se i ocekivano (ali samo za sada) izgubili od Imperije.

Amater

pre 7 godina

SVET JE UZDRMAN SA SVIH STRANA,BALKAN GORI OTKAKO JE TRAMP IZABRAN ZA PREDSEDNIKA STO GOVORI DA PORAZENI I VLADARI IZ SENKE STRAHUJUCI ZA SEBE PRAVE HAOS.

Igor

pre 7 godina

Samo da podsetim kako EU nije dozvolila da austrijsku vladu formira desnicar koji je pobedio na izborima i to tada nije bilo nedemokratski. Nekim cudom, taj politicar je poginuo negde god. dana kasnije u saobracajnoj nesreci

Marcco

pre 7 godina

Gospodja se pravi malo blesava. U demokratskom svetu ne postoji slucaj da strana drzava preuzme vlast preko izbora sa protivustavnom platformom. Uostalom, u mnogim zapadnim drzavama se DB zove Ustavna policija i partije ili udruzenja nestaju preko noci ako u svom statutu ili svom delovanju imaju protivustavne odredbe.

genije

pre 7 godina

Ja mu iskreno savetujem da ne putuje avionom , da pazi kad prelazi ulicu , vozac obavezno da pregleda gume pre polaska ..... Svi mi znamo kako Evropska demokratija ostvaruje svoje ciljeve.

SERGIJE

pre 7 godina

TOOOOO ?OLEEEEEE KRALJINOOOOOOOOOO\nNEDAJ SKOTOVIMA SA ZAPADA DA UPRAVLJAJU TVOJOM JEDINOM OTADZBINOM

Slobodan

pre 7 godina

Ovo je pravi primer kako, i pod pritiskom evropskih "velikana", treba ostati veran svome narodu i svojoj državi koju predsednik pretstavlja. Bravo, gospodine Ivanov za vaše žrtvovanje i doslednost.

dusan

pre 7 godina

I ne treba da je poslusa.Ko je ona,i ko su oni iz EU-je i kauboj drzave da sude svim narodima po svetu.Pod njihovim patronatom i po nalogu amerike prave siptar drzavu.Dokle vise to ugnjetavanje malih,i uplitanje u politiku tih drzava.Ako dodje do sukoba izmedju naroda onda ce te se postaviti kao mirotvorci bednici americki i evropski.

vlada

pre 7 godina

Bravo Ivanov, tako se čuva državnost, pravni poredak i dostojanstvo države! I samo tako možete doći pod ruski "kišobran"!

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija