• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

03.03.2017

07:23

SRBIJA DOSTAVILA DOKAZE PROTIV HARADINAJA: Krvave ruke zločinca od klanja, silovanja, otmica...

Politika

SRBIJA DOSTAVILA DOKAZE PROTIV HARADINAJA: Krvave ruke zločinca od klanja, silovanja, otmica...

Podeli vest

Srbija je protiv bivšeg vođe zločinačke OVK Ramuša Haradinaja sudu u Francuskoj dostavila nove dokaze među kojima su svedočanstva o policajcima koji su živi zakopani, klanju žena, silovanju neveste na svadbi, piše "Blic"

 

 


Apelacioni sud u Francuskoj odložio je za 6. april donošenje odluke o izručenju Haradinaja, a list navodi da je srpsko Tužilaštvo za ratne zločine, pored ranijih dokaza, na inicijativu Ministarstva pravde dostavilo i pojedine konkretne dokaze - iskaze svedoka i zapisnike sa uviđaja.

Na prikupljanju dokaza protiv Haradinaja već godinama rade zamenik tužioca Dragoljub Stanković, sadašnji vršilac dužnosti tužioca Milan Petrović i nekadašnji tužilac Vladimir Vukčević.

"Blic" navodi da su tako dostavljeni dokazi o zverstvima pripadnika OVK pod komandom Haradinaja kada su kidnapovali dva policajca kojima su prvo noževima odsecali delove tela, a zatim su ih žive zakopali u pesak tako da im se vide samo glave, po kojima su pripadnici OVK urinirali.

Dostavljeni su i dokazi za kidnapovanje dve starije žene, koje su odvedene u nedovršenu kuću u jednom selu gde su ih pripadnici OVK maltretirali i silovali, piše Blic. 

Francuskoj su ranije dostavljeni i konkretni dokazi o svirepim zločinima OVK, a među najgorima bilo je odsecanje glave dvonedeljnoj bebi 1999. godine u Ðakovici, kao i silovanje maloletne albanske devojčice


U toj kući je bilo još dosta žena koje su bile silovane i maltretirane, a jedna od njih je ubijena pucnjem u glavu dok su druge odvedene van te lokacije gde su, prema nalazima patologa, zaklane.

Postoje i dokazi kako su zaustavili albanske svatove, i počeli da ih zverski muče jer su ih optuživali da sarađuju sa srpskom policijom i vojskom.

Prema izjavama svedoka, svi svatovi su bili odvedeni u podrum jednog hotela gde su mučeni i maltretirani, a žene, među kojima i nevesta, silovane su. Jednom svatu su odsekli uvo koje su, potom, stavili u usta njegovom rođaku.

Francuskoj su ranije dostavljeni i konkretni dokazi o svirepim zločinima OVK, a među najgorima bilo je odsecanje glave dvonedeljnoj bebi 1999. godine u Ðakovici, kao i silovanje maloletne albanske devojčice.

Ministarstvo pravde Srbije pre par dana je uputilo francuskom sudu u Kolmaru dodatne dokaze protiv Ramuša Haradinaja na više od 100 strana, kao i hašku presudu, kako bi se pokazalo da se Haradinaj u Srbiji ne tereti za ista dela za koja je ranije oslobođen u Haškom tribnalu.

Ministarska pravde Nela Kuburović u izjavi za Tanjug je precizirala da se dodatnoj dokumetaciji nalaze iskazi svedoka i izveštaji Ministarstva unutrašnjih poslova, vojne pošte i zapisnici sa izvršenog uviđaja.

Imajući u vidu jučerašnje ročište na kojem je sud odluku o izručenju Haradinaja ponovo odložio za 6. april, ministarka očekuje da će francuski organi da traže dodatnu dokumentaciju.

Ona je istakla da će Ministarstvo pravde svakako odgovoriti svim zahtevima i dostaviti sve što je neophodno da bi francuski sud mogao da odluči u skladu s molbom Srbije.

- Moram da istaknem da ono što je Srbija do sada dostavila u postunosti ispunjava sve zahteve koje propisuje Evropska konvencija o ekstradiciji da bi se odlučilo o molbi za izručenje - napomenula je ona.

Nakon hapšenja Haradinaja, Srbija je prosledila Francuskoj zahtev za izručenje s pratećom dokumentacijom i dokazima o istrazi koja se protiv njega vodi u Beogradu, zbog sumnje da je počinio ratne zločine na Kosovu i Metohiji 1998. i 1999. godine.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Mladen Mladenovic

pre 7 godina

Ko nije upoznao i na svojoj koži osetio albanski teror i mučenje, ne zna sa čime se susreće. Gledajući lik ovoga čoveka razmišljam i osećam sve one užase kroz koji su prolazile žrtve, prevashodno, srpske nacionalnosti. Osećam patnje svih onih žena koje su silovane i svih onih ljudi, koji su bili svesni da ih ovaj monstrum neće poštedeti. On, to i ne krije. Sudu je, tipičnim albanskim manirom, pojasnio da nije kriv, da nije zločinac veća da su njegova priznanja da je počinio zločine samo "književne" stilske figure, samo "pesnička sloboda"? On je medju Albancima "heroj" jer svi znaju za njegove podvige. On je zlikovac, odnosno, jedan od stotine hiljada njih kojima se samo nije pružila prilika kao "šoku" Ramušu. Oni mu se dive jer je, ubiti "škiju", medju Albancima manje kažnjivo nego ubiti psa. I to je jedino ispravno i pravo poredjenje, mada će neki zameriti na političkoj nekorektnosti. Znam da će biti oslobodjen. Na kraju krajeva on je bio samo njihov "izvršni partner". Francuzi su svesni da bi na kraju mogao i da progovori. A to ne bi bilo dobro, za one koji su učestvovali u "humanitarnoj" kampanji "spašavajući" Srbe od samih sebe?!

bubasvaba

pre 7 godina

Kad si mlad mozes i da silujes i koljes ali kad omatoris to sve moras i da platis a siledjije u yatvoru i budu silovani tako se spremi i kupi malo vise VAZALINA trebace ti.

dusan

pre 7 godina

Francuzi ce traziti od Srbije jos i bez prestanka dokaze protiv ovog zlocinca dokle god siptari budu placali,a "postene" sudije pare u dzep budu trpali.Imaju oni dovoljno dokaza za izrucenje,ali je korupcija u EU-ji jaca pa ovi koriste svoje prokletstvo da se dobro nafatiraju.Jednom kad se zasite pustice ga uz obrazlozenje da nema dokaza da bi ga izrucili Srpskom pravosudju.Za to vreme ce na Kosovu da ubijaju svedoke,i da zastrasuju narod,jer ocigledno je da je sad jako malo Srba svedoka,a siptara je na desetine.Lako mogu da zauvek(po obicaju)nestanu sa lica zemlje.

Izbori 2024

TV

Policija pretpostavlja ko je krivac za nestanak Danke Ilić? Devojčica možda i nije bila na mestu gde majka tvrdi! (VIDEO)
Live TV

Policija pretpostavlja ko je krivac za nestanak Danke Ilić? Devojčica možda i nije bila na mestu gde majka tvrdi! (VIDEO)

Broj nestanaka maloletne dece iz godine u godinu je u porastu. Najveći procenat je onih koji sami odu od kuće. Ipak, među nestalima ima i sasvim male dece, ali srećom, njihov broj je izuzetno mali. Porodice nestale dece na prvom mestu obraćaju se državnim organima, ali odgovore traže i od astrologa, vračara, a konkretnu pomoć od privatnih detektiva. Gost "Info jutra" bio je Braca Zdravković, privatni detektiv.

29.03.2024

10:35

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)
Live TV

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)

Američka Centralna informativna agencija radi o glavi predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i za to ima pomoć ljudi koji su u neposrednom okruženju šefa naše države! Ovo tvrdi Aleksandar Vulin, bivši direktor Bezbednosno-informativne agencije. Na ovu temu su u "Info jutru" govorili Milenko Jovanov, član Predsedništva SNS i Dejan Vukelić, urednik Sprskog portala.

29.03.2024

09:18

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi! (VIDEO)
Live TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi! (VIDEO)

Serijalom dokumentarnih filmova o NATO agresiji nad Srbijom obeležavamo 25 godina od početka bombardovanja naše zemlje. Za 78 dana agresije na Srbiju je bačeno 22.000 hiljade tona projektila, među kojima 37.000 hiljada zabranjenih, kasetnih bombi, bombi sa osiromašenim uranijumom. Žena koja je među prvima u našoj zemlji pričala o zastrašujućim posledicama NATO bombardovanja je doktora Danica Grujičić, ministarka zdravlja. Ona je bila gošća "Info jutra".

29.03.2024

08:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije
Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije

Milan Pandurеvić (37) iz Bogatića i Biljana Ćosić (52) iz istog mеsta s boravištеm u Novom Sadu, kojima sе pripisujе da su prе dvе godinе počinili otmicu njеnog klijеnta u prostituciji, uz maltrеtiranjе oštеćеnog i iznuđivanjе novca, osuđеni su jučе u novosadskom Višеm sudu prvostеpеnom prеsudom na dеsеt i šеst godina zatvora.

29.03.2024

09:22

Sport

Jokić posvađao saigrače: Srbin te maltretirao!
NBA

Jokić posvađao saigrače: Srbin te maltretirao!

Nedavno je Nikola Jokić odigrao fantastičan meč protiv Njujork Niksa, u kojem je predvodio svoj tim ka trijumfu rezultatom 113:100. Srpski centar je na toj utakmici ostvario svoj 22. tripl-dabl u sezoni postigavši 30 poena, uz 14 skokova i 11 asistencija.

29.03.2024

11:49

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija