• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

06.03.2017

19:48

LAJČAK O ZAPADNOM BALKANU: Vreme da postanemo ozbiljni jedni prema drugima!

Politika

LAJČAK O ZAPADNOM BALKANU: Vreme da postanemo ozbiljni jedni prema drugima!

Podeli vest

Ministar spoljnih poslova Slovačke Miroslav Lajčak izjavio je večeras da je evropska ponuda Zapadnom Balkanu najbolja i najatraktivnija ponuda i da je došlo vreme da EU i region postanu ozbiljni jedni prema drugima

Šef diplomatije Slovačke ocenjuje da je današnja diskusija u Savetu EU o Zapadnom Balkanu bila dobra i pozitivna za region. 

On je u razgovoru za Tanjug, neposrtedno po završetku sastanka u Briselu, izjavio da su svi evropski ministri istakli činjenicu da je EU u poslednje vreme smanjila svoju pažnju prema regionu, što za rezultat ima slabljenje proevropskih snaga u zemljama Zapadnog Balkana i otvaranje prostora drugim igračima. 

- Evropska ponuda je najbolja i najatraktivija ponuda. Ali, ona mora da ostane i nadalje verodostojna. To je u našim rukama. Svi ministri su danas vrlo čvrsto zatražili da vratimo kredibilitet procesu proširenja i verujem da će se kao rezultat ove debate to i jasno pokazati u regionu - poručio je Miroslav Lajčak na marginama Saveta EU u Brisleu. 

Na pitanje Tanjuga koji su to konkretni potezi koje će EU preduzeti u cilju povratka kredibiliteta na Zapadnom Balklanu, ministar spoljnih poslova Slovačke kaže da će se to odraziti na prvom mesti kroz povećano političko pristustvo EU u regionu. 


- Proces proširenja treba da postaje manje tehnički, a više politički. Mi treba da prestanemo da se pravimo da nudimo evropsku perspektivu, a da zemlje regiona treba da prestanu da se prave da se ozbiljno anagažuju u reformama. Moramo da postanemo ozbiljni jedni prema drugima - odgovorio je Lajčak u razgovru za Tanjug. 

Na pitanje da li se tokom današnje rasprave u savetru ministra spoljnih posloca EU pominjala i Srbija, Lajčak kaže da se pričalo o odnosu EU prema celom regionu, ali i o BiH i Makedoniji. 

Kada je situacija u Makedoniji u pitanju, šef slovačke diplomatije ocenjuje da bi procs formiranja vlade trebalo da bude u rukama domaćih političara, bez uplitanja iz inostranstva. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!
UDARNO SAOPŠTENJE

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!

Ronioci 72. brigade za specijalne operacije zajedno sa pripadnicima ronilačke jedinice Žandarmerije i pripadnicima Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su jutros beživotno telo zastavnika Mijodraga Toškovića koji je prilikom jučerašnje realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu nestao u kanalu Dunav-Tisa-Dunav.

16.04.2024

10:57

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija