• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Večernje Novosti

07.03.2017

21:10

PUTIN MENJA DATUM ISPORUKE MIGOVA! Predsednik Rusije, ovim potezom svima je poslao JASNU PORUKU!

Politika

PUTIN MENJA DATUM ISPORUKE MIGOVA! Predsednik Rusije, ovim potezom svima je poslao JASNU PORUKU!

Podeli vest

Ruski „Migovi 29“ stićiće u Srbiju 24. marta, na dan kada je zločinačka NATO alijansa započela bombardovanje Srbije i SR Jugoslavije

Predsednik Ruske federacije Vladimir Putin trebalo bi da potpiše ukaz o isporuci šest "migova 29" Vojsci Srbije tokom susreta s premijerom Aleksandrom Vučićem u Moskvi, nezvanično saznaju "Novosti". Time će biti ispunjeni svi uslovi da ruske letelice i zvanično ponesu oznake srpskih oružanih snaga. Velike su šanse da taj posao bude simbolično obavljen 24. marta - na 18. godišnjicu početka NATO agresije na našu zemlju.

Dolazak "migova" u Srbiju očekuje se krajem meseca, a prema dostupnim saznanjima sve letelice će istovremeno stići na Aerodrom u Batajnici, gde će biti predate na korišćenje Ratnom vazduhoplovstvu. Svečanoj primopredaji prisustvovaće i ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

Detalji dolaska "migova" iz Rusije za sada se zvanično ne objavljuju. Prema saznanjima "Novosti", postoje dva scenarija isporuke ovih letelica.

- Razmatra se opcija direktnog preleta "migova" iz Rusije u Srbiju - kaže sagovornik "Novosti" iz vojnog vrha. - To još nije sasvim potvrđeno, budući da bi imalo i delikatnu političku notu. Jedna od ideja u ovom slučaju je i da avioni ušavši u naš vazdušni prostor, pozdrave Srbiju uzdužnim preletom preko cele njene teritorije. Druga opcija je isporuka letelica ruskim transportnim avionima, najverovatnije tipa "iljušin".

vaseljenska.com

Poseta ruskog ministra odbrane Šojgua biće i prilika da dve zemlje dogovore i sve tehničke detalje ovog sporazuma, ali i trasiraju buduću vojnu saradanju. Za sada je poznato da će ruski stručnjaci aktivno učestvovati u remontu dobijenih aviona, koji će biti obavljen u Vazduhoplovnom zavodu "Moma Stanojlović" u Batajnici.

- Paket dogovoren između Beograda i Moskve, vredan 185 miliona evra, pored šest ispravnih i operativnih "migova 29" podrazumeva i isporuku raketa i seta delova. U njemu će biti i rezervni motori, alat i druge prateći sklopovi dovoljni za narednih 15 godina. Aranžman podrazumeva i izgradnju posebnog hangara i podizanje pokrivke uz aerodromsku pistu - navode u vladi.

informer.rs

Zahvaljujući ovom poslu biće ostvaren plan državnog vrha da Srbija na raspolaganju ima eskadrilu od deset lovaca, neprekidno u pripravnosti da zaštiti vazdušni prostor.

TENKOVI I "BUK"

Vojnom vrhu Srbije i Rusije predstoji i dogovor o detaljima isporuke tenkova, oklopnih vozila i drugog naoružanja. Nabavka borbenih sredstava iz Rusije, o kojima već postoji načelni dogovor, obavljaće se preko posebnog Srednjoročnog plana potreba Vojske Srbije, koji će biti analiziran na predstojećim sastancima Mešovitog komiteta za saradnju dve države. Plan će se odnositi na rok od pet godina, a u njegovom središtu naći će se sistem PVO "Buk" ili neki od sličnih varijanti raketnog naoružanja.

Public

AGRESIJA NATO ZAVRŠNICA RATA NA KOSOVU I METOHIJI 

NATO bombardovanje Savezne Republike Jugoslavije (kodno ime Operacija Saveznička sila (engl. Operation Allied Force) ili u SAD Operacija Plemeniti nakovanj (engl. Operation Noble Anvil)), u Srbiji poznato i kao Milosrdni anđeo ili NATO agresija, bila je završna faza Rata na Kosovu i Metohiji, koja je trajala je od 24. marta do 10. juna 1999. godine.

(VIDEO) LAZANSKI O SPOSOBNOSTIMA RUSKOG MIG-29: Zašto su tokom AGRESIJE bili laka meta lovcima NATO alijanse?!

To je bilo drugo važnije vojno uplitanje NATO-a nakon bombardovanja Republike Srpske u operaciji Namerna sila 1995. i najveći vojni sukob na prostoru Srbije i Crne Gore od vremena Drugog svetskog rata.

Tanjug

Intervencija NATO-a je izvršena bez odobrenja Saveta bezbednosti zbog optužbi da srpske snage bezbednosti vrše etničko čišćenje kosovskih Albanaca. Neposredan povod za akciju bila su dešavanja u Račku i odbijanje jugoslovenske delegacije da potpiše sporazum iz Rambujea.

NATO je 24. marta 1999. godine u 19:45 časova počeo vazdušne napade na vojne ciljeve u SRJ, da bi se kasnije vazdušni udari proširili i na privredne i civilne objekte. U napadima koji su bez prekida trajali 78 dana teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće, spomenici kulture, crkve i manastiri.

STIŽU MIGOVI, VALJA IH SPREMNO DOČEKATI: Vojska Srbije ubrzala obuku pilota za nove avione!

Procene štete koju je imala SRJ kreću se od 30 do 100 milijardi američkih dolara. Konačan broj žrtava zvanično nije saopšten, a srpske procene se kreću između 1.200 i 2.500 poginulih i oko 6.000 ranjenih. Tokom rata sa Kosova i Metohije je izbeglo nekoliko stotina hiljada Albanaca. Napadi su suspendovani 10. juna, nakon potpisivanja vojno-tehničkog sporazuma o povlačenju jugoslovenske vojske i policije sa Kosova i Metohije.

Tanjug

Istog dana u Savetu bezbednosti je usvojena Rezolucija 1244. po kojoj SR Jugoslavija (Srbija) zadržava suverenitet nad Kosovom i Metohijom, ali ono postaje međunarodni protektorat pod upravom UNMIK-a i KFOR-a. Sa vojskom i policijom u Centralnu Srbiju je izbeglo više od 200.000 kosmetskih Srba i drugih nealbanaca.

(VIDEO) SRBIJA JAČA VOJSKU U 2017.: Za vojnike najmodernije naoružanje, uz MIG-ove, orlovi i laste!

Kosovski Albanci su 17. februara 2008. u Skupštini Kosova jednostrano proglasili nezavisnost Kosova i Metohije od Srbije, što Srbija ne priznaje.

Procene o gubicima NATO pakta veoma variraju. Izvori iz alijanse, sa kojima se kasnije saglasila i jugoslovenska strana, zvanično navode da su tokom bombardovanja oborena svega dva NATO aviona (F-117 i F-16), 9 bespilotnih letelica, 45 krstarećih raketa i 4 velika projektila, dok je veliki broj letelica oštećen ili se nakon dejstava srušio. Nezvanične procene navode znatno veći broj (do oko 100 letelica različitih tipova).


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Tomas Gustaffson

pre 7 godina

Ma,bre,volim Rusiju i Putina i gotovo!!! Ko shvata-ko ne shvata,zabole me! RUSIJA-SRBIJA NE TREBA NAM UNIJA!!!

Buki78

pre 7 godina

Bravo Putine brate nas,bio sam borac u to vreme i znam kako je.Bilo mi je cast sluziti otazdbini...Hvala Putine,Hvala Vucicu.....

sakostalni car

pre 7 godina

hvala ti care Putine. hvala ti vojvodo Vucicu. nek vas Bog pozivi.\n

Milica

pre 6 godina

Srbija i Rusija imaju odličnu bilateralnu saradnju.

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija