• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

09.03.2017

11:18

ŠVEDSKI AMBASADOR: Mnogo radimo na tome da Srbija bude član EU!

Politika

ŠVEDSKI AMBASADOR: Mnogo radimo na tome da Srbija bude član EU!

Podeli vest

Švedska mnogo radi na tome da Srbija bude član EU za nekoliko godina, izjavio je danas švedski ambasador u Beogradu Jan Lundin navodeći da su odnosi Švedske i Srbije uvek bili dobri

Povodom stogodišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa Švedske i Srbije, Lundin je za TV Pink rekao da dve zemlje donekle liče. 

- Svako od nas je veliki u svom regionu, Švedska u nordijskom kontekstu, Srbija je velika u nekom balkanskom kontekstu - kaže Lundin navodeći da u Švedskoj živi 165.000 Srba, te da su oni jedna od većih manjinskih grupa u toj zemlji.

Govoreći o podršci na putu Srbije ka EU, Lundin je naveo pomoć švedske Agencije za razvojnu pomoć na ispunjavanju uslova koji se odnose na ekologiju. 

Navodeći da švedski eksperti u Srbiji rade intenzivno na rešavanju tih problema, Lundin je najavio da će se iduće nedelje u Nišu razgovarati o tome kako zajednički graditi postrojenje za prečišćavanje vode. 

Pored infrastrukture koju treba izgraditi, ambasador je istakao i važnost kampanja za podizanje svesti o zaštiti životne sredine. 

Povodom predstojećeg Sajma obrazovanja u Beogradu, Lundin je rekao da Švedska ima dosta da ponudi kada je reč o obrazovanju, posebno visokom obrazovanju, te da će na toj manifestaciji biti predstavljene mogućnost stipendiranja studentata iz Srbije. 

Ambasador je naveo da se prošle godine 165 Srba školovalo u Švedskoj, od kojih je jedna trećina njih dobila stipendije. 

Lundin je, govoreći o privrednoj saradnji, naveo da je za njega otvaranje švedske IKEE u Srbji velika stvar. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
NE SVEDSKOJ

pre 7 godina

CIA je upregla Svedsku za poglavlje 27. Malo morgen.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17