• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

09.03.2017

20:14

DRAMATIČNO, NEMAČKI 'DOJČE VELE' UPOZORAVA: Balkan je bure baruta koje bi svakog trenutka moglo da eksplodira!

Politika

DRAMATIČNO, NEMAČKI 'DOJČE VELE' UPOZORAVA: Balkan je bure baruta koje bi svakog trenutka moglo da eksplodira!

Podeli vest

Na Balkanu trenutno postoji 18 konflikata, a najopasniji su oni između opozicije i vlade u Makedoniji i na Kosovu. Žarište je i BiH zbog Republike Srpske i islamista, tvrde nemački analitičari

Region Balkana je bure baruta, koje bi svakog trenutka moglo da eksplodira, upozorava nemački "Dojče vele".

Kumanovo je bilo upozorenje Srbiji

Prema mišljenju stručnjaka, upad šiptarskih terorista Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) u Kumanovo, u Makedoniji, 2015. bio je zapravo upozorenje za Srbiju.
- Kumanovo je trebalo da bude upozorenje makedonskoj vladi, ali posredno i Srbiji. Zapad, za kog smo videli da stoji iza šiptarskih terorista, želeo je da pokaže Beogradu šta može da se dogodi ukoliko nastavi saradnju s Rusijom. "Transatlantska elita" učiniće sve da bi sprečila bilo kakav prodor ruskih ekonomskih i vojnih interesa na Balkan - objašnjavaju analitičari.

 

Taj medijski servis navodi da je situacija veoma opasna i da i najmanja stvar može da dovede do krvavih sukoba i nereda.

Dva nasilna konflikta

Politikolog i pravnik Silvija Štajninger sa Hajdelberškog instituta za istraživanje konflikata (HIIK) u intervjuu za "Dojče vele" tvrdi da na Balkanu trenutno postoji 18 konflikata.

- U tom, geografski gledano, malenom regionu postoji veliki broj izrazito dugotrajnih i veoma otrovnih sukoba. Posebno se broj etničkih sukoba koje posmatramo godinama, čak decenijama, jedva smanjio. Prema našem mišljenju, konfliktni potencijal Balkana ostaje izuzetno visok - navela je Štajningerova.

Ona je dodala da su zasad dva konflikta, od ukupno 18, nasilna.

 

 

- To su konflikti između opozicije i vlade u Makedoniji i na Kosovu. Vidimo političku krizu u Makedoniji, koja bi mogla da preraste u etnički sukob. Takođe, na Kosovu albanski nacionalisti se sve više trude da spreče sprovođenje sporazuma sa Srbijom tako što koriste suzavac u parlamentu ili prave nerede u Prištini. Međutim, oba sukoba su ipak samo na nivou nasilnih kriznih konflikata, još nisu prerasli u klasični sukob - kaže Štajningerova.

Vojno-industrijskom lobiju treba rat

Geopolitikolozi objašnjavaju da je vojno-industrijskom lobiju potreban rat, a da je za to Balkan idealan.
- Nakon što je sukobu u Siriji počeo da se nazire kraj, a konflikt u Ukrajini je zamrznut, vojno-industrijskom lobiju silno treba novi rat. Veće prilike od Balkana za sada nema - navode stručnjaci.

Kad je reč o ostalim potencijalnim žarištima na Balkanu, ona ističe Bosnu i Hercegovinu.

- U BiH važna tema jeste situacija s Republikom Srpskom. Takođe, ni pretnja islamističkih grupa državnom suverenitetu ne sme biti potcenjena. Od 2012. više od 200 državljana BiH priključilo se ratovima džihadista na Bliskom istoku - objašnjava Štajningerova.

Da bi novi rat na Balkanu lako mogao da se dogodi, smatra i naš stručnjak za bezbednost Dževad Galijašević. On, međutim, ističe da su svi sukobi režirani spolja.

- Zapravo, sve sukobe režirao je Zapad. Guraju Crnu Goru u NATO, podstiču Kosovo da pravi vojsku, intervenišu u Makedoniji. Albanska nacija dva puta je manja od srpske, a želi da razori četiri države. Makedoniji preti rascep zbog albanske manjine, a u BiH teže islamizaciji zemlje - smatra Galijašević.

Projekat "velika Albanija"

Sa njim je saglasna i hrvatska doktorka političkih nauka Jadranka Polović. Ona tvrdi da Zapad na Balkanu želi rat jer nema nameru da dopusti bilo kakav prodor ruskog uticaja, pa zbog toga pokušava da napravi "veliku Albaniju".

 

 

- Moguća, Amerikancima bliska, megaalbanska država konačno bi zatvorila balkanski procep u strateškom rasporedu SAD i Zapada i potpuno onemogućila projekciju ruskih interesa na tom prostoru. Balkanske države koje bi i dalje sarađivale s Rusima platile bi u tom slučaju visoku cenu - navodi dr Polović za portal "Geopolitika.news".

SAD i EU zbog svojih interesa uništili region

Kako politikolozi ocenjuju, Zapad je zarad sopstvenih interesa doveo Balkan do prosjačkog štapa.
- Ekstremno siromaštvo, u koje je Balkan zapao nakon ratova 90-ih, zadržano je strategijom imperijalističke politike proširenja. Ogromna nezaposlenost, koja je u regionu ozbiljan politički problem, ekonomska neizvesnost, propast javnih politika i masovna emigracija stanovništva očigledni su pokazatelji sloma društvenog poretka. Nije teško zaključiti da je taj civilizovani Zapad, u ime vrlo specifičnih strateških i ekonomskih interesa SAD i vodećih zemalja EU, promišljeno, iznova žrtvovao stabilnost Balkana, kao i prosperitet zemalja regiona - kažu analitičari.

Kako dodaje, upravo to vidimo poslednjih dana u Makedoniji.

- Predstavnici EU i NATO, koji pritiskaju Makedoniju, još su snažno pod uticajem struktura Obama-Klinton-Soroš. Oni imaju zadatak da što pre "zakuvaju kašu" u regionu kako bi administraciju predsednika SAD Donalda Trampa, čija je politika prema Balkanu još nepoznanica, uvukli u novo krizno žarište - objašnjava Polovićeva.

Ona kaže da zapadne sile na brzinu pokušavaju da realizuju projekat "velike Albanije", koji je do sada uživao podršku svih bivših administracija SAD, Britanije, Nemačke i Turske.

- Zapad je politikom proširenja snažno ojačao albanski korpus na jugoistoku Evrope, čiji interesi je trebalo da se realizuju ulaskom u EU, odnosno brisanjem nacionalnih granica. Dolaskom Trampove administracije i mogućim promenama smera evropske politike nakon niza izbora tokom 2017. u vodećim članicama EU, trenutna elita više nema vremena. Zbog toga projekat "velike Albanije" treba da se realizuje što pre - zaključuje analitičarka.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Lala iz Banata

pre 7 godina

Ако то "Дојчланди"... - "Веле", онда знајте да они раде систематски и по пројекту, који је стар барем 2-3 године, јер они (Немци!) мрзе "импровизацију" на терену...!! Све је значи: " Давно договорено" на највишем месту...На нама је; само да се "помиримо са судбином"...!!

Mara

pre 7 godina

Sve njih ce Putin opametiti kad im razbije loncice,do tada mogu da se brckaju u svojim omiljenim septickim jamama.\n

Dr za rock and roll

pre 7 godina

Pa kada bi zauzeli mesto pravde slobode i istine ono vise ne bi bilo bure baruta-- briselsko licemerje i pijana povracka

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17