• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

09.03.2017

23:32

MEĐUNARODNI SUD PRAVDE RASKRINKAO BAKIROVU ZAVERU: Softić još 2016. obavešten da nije agent BiH!

Politika

MEĐUNARODNI SUD PRAVDE RASKRINKAO BAKIROVU ZAVERU: Softić još 2016. obavešten da nije agent BiH!

Podeli vest

Međunarodni sud pravde obavestio je Sakiba Softića još u maju prošle godine da ga ne smatra ovlašćenim agentom Bosne i Hercegovine pred tim sudom, saopštio je danas predsednik MSP Roni Ejbreham.


Kako je Ejbreham objasnio u saopštenju, objavljenom na sajtu MSP, Softić se 25. maja 2016. godine obratio pismenim putem sudu sa pitanjem da li je njegovo imenovanje kao agenta BiH u procesu protiv Srbije validno za pokretanje procedure revizije presude od 26. februara 2007. godine

BAKIR PRIZNAO PORAZ: Naš zahtev za reviziju nije bio protiv "Vučićeve Srbije"

MSP je već sledećeg dana, 26. maja 2016. godine, obavestio Softića da je neophodno novo imenovanje.

"Sud nije dobio nijedan dokument koji bi potvrdio imenovanje Softića u svrhu postupka revizije presude iz 2007. godine", naveo je sudija Ejbraham u obrazloženju.
Reuters



Sud je takođe 13. jula 2016. godine dobio pismo Mladena Ivanića, tadašnjeg člana predsedništva BiH, kao i 3. februara 2017. godine pismo ministra spoljnih poslova BiH Igora Crnatka koji su naveli da "predsedništvo BiH nije donelo odluku o novom postupku pred sudom, niti odluku o davanju novog ovlašćenja Sakibu Softiću, bivšem agentu BiH a ni o imenovanju nekog drugog kao agenta BiH pred Međunarodnim sudom pravde".

BAKIR DŽABE KREČIO! Hag odbacio reviziju tužbe BiH protiv Srbije!

Sud navodi da je u svetlu očigledne neizvesnosti oko namera BiH po pitanju zahteva za reviziju, 24. februara 2017. godine zatražilo od predsedništva BiH dodatne informacije o tom pitanju.

Kako se podseća, u sud su stigla tri pisma odvojeno 2. marta - od predsedavajućeg predsedništva BiH Mladena Ivanića, kao i članova predsedništva BiH Draga Čovića i Bakira Izetbegovića.

Peđa Milosavljević

BAKIR TUMAČI ZAKON KAKO NJEMU ODGOVARA: Odluka o tužbi Srbije iz 2002. godine po Izetbegoviću još važi!

Sud navodi da je Ivanić odgovorio da "nijedna zvanična institucija BiH nije donela odluku o pokretanju revizije pred MSP.

Čović je u svom pismu objasnio da to pitanje nije bilo predmet razmatranja ili odluke Predsedništva BiH kao kolektivnog vrhovnog organa BiH.

Bošnjački član predsedništva Bakir Izetbegović je u odgovoru sudu tvrdio da je odluka o imenovanju Softića od 4. oktobra 2002. godine za agenta BiH u procesu protiv Jugoslavije "ostaje validna i na snazi" i da zahtev za reviziju koji je podnet 23. februara ove godine nedvosmisleno potpada pod mandat Softića kao agenta".

Tanjug



Pažljivim razmatranjem pisama, sud je došao do zaključka da njihov "sadržaj pokazuje da nema odluke kompetentnih vlasti, u ime Bosne i Hercegovine kao države, o zahtevu za reviziju presude od 26. februara 2007. godine" te da se nije na valjan način pristupilo tom pitanju.

"Shodno tome, ne može se preduzeti nikakvo dalje postupanje po zahtevu za reviziju presude protiv Srbije", zaključuje se u saopštenju predsednika Međunarodnog suda pravde.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Sudija

pre 7 godina

Gdje su ti dad ti tvoji pravni experti za medjunarodno pravo, Bakire??? Hahahahaha

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj! Osim toga, saopšteno je da će selektor A reprezentacije Dragan Stojković Piksi u subotu nakon utakmice Juventus - Milan održati sastanak sa fudbalerima ta dva tima Dušanom Vlahovićem, Filipom Kostićem, Lukom Jovićem i Jan Karlom Simićem!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija