• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

10.03.2017

20:12

VELIČANSTVENE POBEDE SRPSKE DIPLOMATIJE: Hag odbacio Bakira, NATO šutnuo Tačija!

Politika

VELIČANSTVENE POBEDE SRPSKE DIPLOMATIJE: Hag odbacio Bakira, NATO šutnuo Tačija!

Podeli vest

Odluka Haškog suda da ne prihvati reviziju tužbe BiH za genocid protiv Srbije i protivljenje NATO pakta osnivanju 'vojske Kosova' dokazuju da je Srbija danas znatno cenjenija i uglednija u svetu

Srbija je juče ostvarila novu veliku diplomatsku pobedu pošto je Međunarodni sud pravde u Hagu odbio reviziju tužbe BiH za genocid protiv naše države!

Samo dan ranije NATO pakt otvoreno je poručio Prištini da se protivi formiranju takozvane vojske Kosova i zapretio Tačiju da bi mogao da ostane bez podrške Zapada.

 

 

Ovakve odluke međunarodne zajednice, prema oceni sagovornika Informera, nesumnjiva su potvrda da je Srbija danas znatno cenjenija i uglednija u svetu i da se stav Beograda čuje i poštuje u Briselu i Vašingtonu.

Srbija se čuje

Sud u Hagu, inače, odbacio je juče legitimitet agenta BiH Sakiba Softića, čime je praktično pao i zahtev za reviziju tužbe za genocid.

Softić je označen kao nelegitiman predstavnik BiH jer je dobio mandat samo od bošnjačkog člana Predsedništva Bakira Izetbegovića, dok su hrvatski i srpski član ovog tela bili protiv revizije tužbe.

 

 

Kako saznajemo, paralelno sa poslednjim odlukama iz Brisela, Vašingtona i Berlina u Sarajevo i Prištinu su stigle poruke u kojima se traži smirivanje tenzija i upućuje na "blisku saradnju" sa Srbijom.

- I sam generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je u svojoj izjavi pozvao Prištinu da tesno sarađuje sa Beogradom. To se sada traži i od Sarajeva. I Bošnjacima i Albancima je jasno poručeno da nikome u Evropi ne pada na pamet da ratuje zbog njihovih nerealnih planova i megalomanskih ideja - prenosi diplomatski izvor Informera i navodi da su "premijer Aleksandar Vučić i Srbija najbolji garant stabilnosti na Balkanu".

- Nikome u Evropi nije u interesu da se ovaj region gura u neki novi haos ili, ne daj Bože, rat. U to budite potpuno uvereni... - zaključuje naš sagovornik.

 

 

Na drugoj strani, ministar za rad i zapošljavanje Aleksandar Vulin kaže da ovakve odluke Brisela i Haga predstavljaju istorijsku prekretnicu.

- Srbiju više niko nikada neće posmatrati na isti način. Ceo svet je priznao da politika mira i stabilnosti koju vodi premijer Aleksandar Vučić mora biti podržana, te da svi oni koji rade protiv nje rade protiv stabilnosti u regionu i celoj Evropi - naglasio je Vulin.

Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku kaže za Informer da je proaktivna politika Vlade Srbije u regionu, ali i prema EU, dala pozitivne rezultate.

 

 

- Posle nekoliko godina istrajnog vođenja politike mira i iskrenih težnji ka stabilizaciji prilika u regionu, sada vidimo rezultate i pozitivne pomake. Srbija je okrenuta ka budućnosti, ka ekonomskim reformama i boljem životu, a ne ka prošlosti. I to se u Evropi sve jasnije vidi. Odbacivanje zahteva Bakira Izetbegovića važno je za dalje sređivanje odnosa Beograda i Sarajeva. Mi već duže vreme pružamo ruku pomirenja i nadam se da će sada konačno bošnjačka elita da prihvati tu našu ruku - navodi Đukanović.

Interes je mir

Spoljno-politički analitičar Boško Jakšić smatra da su ove dve stvari povezane i da odluke takve kakve jesu nisu slučajno donete.

 

 

- Dosledno protivljenje Srbije formiranju 'vojske Kosova', ali i jedinstven stav po pitanju revizije tužbe BiH svakako su uticali na to da odluke budu pozitivne po nas. Mislim, međutim, da je presudna bila procena da bi drugačije odluke u ova dva slučaja dodatno destabilizovale ionako već uzburkanu atmosferu u regionu - ističe Jakšić.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dejan

pre 7 godina

Šta se pravite ludi? Da Srbi u institucijama BiH nisu bili protiv, tužba bi bila podneta i to svi znaju! Veća fama se digla u R. Srpskoj nego u Srbiji koja se tuži, zato bi bilo prikladnije da ste napisali: "Hvala Srbima preko Drine".

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija