• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

10.03.2017

23:43

DONALD TUSK O RATNIM PRETNJAMA: Mi nismo naivni, Zapadni Balkan destabilizuju iznutra i spolja!

Politika

DONALD TUSK O RATNIM PRETNJAMA: Mi nismo naivni, Zapadni Balkan destabilizuju iznutra i spolja!

Podeli vest

Svima je jasno da unutrašnje i spoljašnje snage pokušavaju da destabilizuju region Zapadnog Balkana, poručio je predsednik Evropskog saveta Donald Tusk. On je to istakao na kraju dvodnevnog samita lidera EU u Briselu

- Mi nismo naivni. Zato evropski lideri pokazuju nedvosmislenu podršku zemljama Zapadnog Balkana i njihovoj evropskoj perspektivi- poručio je Tusk.

Tusk očekuje da će se ovaj pozitivni signal iz Brisela čuti u regionu. 

Predsednik Evropskog saveta je na završnoj konferenciji samita EU lidera ocenio da je diskusija o Zapadnom Balkanu bila produktivna. 

On kaže da su premijeri i predsednici svih zemalja članica EU u potpunosti podržali evropski orjentisane reforme i projekte na Zapadnom Balkanu. 

- Nadamo se da će se ovaj pozitivni signal iz Brisela čuti u regionu- zrekao je Tusk. 

Inače, lideri EU su sinoć u Biselu održali raspravu o situaciji na Zapadnom Balkanu.  Tom prilikom je izneta zabrinutost zbog pogoršanja stabilnosti u regionu, ali i rešenost EU da se više angažuje na svim nivoiuma u cilju čuvanja stabilnosti i nastavka evropskog puta regiona. Istovremeno zemlje regiona pozvane su da kroz reformske procese, dobrosusedsku saradnju i regionalne inicijative i same daju svoj doprinos stabilnosti i miru i napretku ka članstvu u EU. 
Reuters

Drugog dana samIta lideri evropske 27-ce razgovarili su obeležavanju 60. godišnice potpisivanja Rimskog sporazuma kojim su udareni temelji EU. 

Razgovaralo se zajedničkoj budućnostu Unije koja bi trebalo da bude u fokusu deklaracije koja će biti usvojena 25. marta na cermoniji u Rimu. 

Tusk je rekao da je nekoliko zemalja članica podržalo ideju o Evropi u više brzina, ali je to, kako je rekao, samo jedan od scenarija za budučnost EU o kojem će se razgovarati. 

- Neki očekuju sistem koji će smanjiti unutršnje veze u EU, a ojačati ulogu zemalja članica u odnosu na Uniju. Drugi opet žele dublju integraciju iako bi se to odnosilo samo na neke zemlje članice. Sve te mogućnosti su previđene trenutnim Evropskim ugovorima. Kada razgovaramo o budućim scenarijima za evropu naš osnovni cilj jeste jačanje međusobnog poverenja i jedinstva- poručio je Tusk. 

Reuters

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker kaže da su predloženih pet scenarija o budućem ustrojstvu Unije koje je Evropska komisja predstavila u okviru tzv. "Bele knjige" tu da se o njima u otvoreno razgovara u svim segmentima evropskog društva. 

Plan o mogućoj "Evropi u više brzina", prema Junkerovim rečima, ne predstavlja nove podele i ” "gvozdene zavese" između Istoka i Zapada. 

"Osnova svakog scenarija o budućnosti Evrope jeste da zemlje članice nastave da se kreću zajedno kao Unija. A Evropa u više brzina znači da oni koji žele više mogu da rade više", objasnio je Junker. 

On je dodao da takvi primera "udruživanja" već postoje unutar same EU pa i unutar Evrozone. 

U Briselu je najvljeno da će se prvi konkretni zaključci o budućem ustrojstvu EU naći pred Evropskim savetom u decembru 2017. godine, što će odrediti korake koje će EU sprovesti do juna 2019. za kada su zakazani paralmetarini izbori na nivou Unije.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
pauna

pre 7 godina

spavaj evropo mirno spavaj.budjenje bice bolno.toliko dzihadista primiste da vise neznamo na kom kontinentu zivimo.u aziji ili africi.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija