• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

12.03.2017

08:32

ĐORĐEVIĆ: Vraćanje vojnog roka bi nas skupo koštalo!

Politika

ĐORĐEVIĆ: Vraćanje vojnog roka bi nas skupo koštalo!

Podeli vest

BEOGRAD, 12. marta (Tanjug) - Ministar odbrane Zoran Ðorđević izjavio je da u Srbiji neće biti vraćanja obaveznog služenja vojnog roka, navodeći da bi to državu skupo koštalo

Procena je da bi nas vraćanje obaveznog vojnog vojnog roka koštalo 70 milijardi dinara i da bi trajalo nekoliko godina, rekao je Ðorđević za "Blic".

- To bi nas skupo koštalo u ovom trenutku, pogotovo što možemo da se oslonimo na profesionalnu vojsku - naveo je ministar odbrane.

On je naveo primer Švedske koja nije mogla odmah to da uradi, nego joj je trebalo dve godine, a podsetio je i da Ustav dozvoljava prigovor savesti na vojnu službu.

Ðorđević nije mogao da precizira kada će iz Rusije u Srbiju stići šest "migova29", navodeći da se čeka da ruski predsednik Vladimir Putin potpiše ukaz.

Kako je istakao, kada stignu "migovi", Srbija će imati ukupno 10 aviona.

- Nama je u interesu da "migovi" stignu što pre, da bismo počeli remont i modernizaciju aviona, a kada će to biti ne mogu da kažem, u ovom trenutku je najvažnije da će oni sigurno stići - kazao je Ðorđević.

On je pojasnio da 185 miliona evra ne koštaju ruski "migovi29", već kompletan paket koji treba podeliti u tri faze, ističući da ta suma neće biti utrošena odmah, nego u narednih nekoliko godina.

Prva faza je prilagođavanje naoružanja našim uslovima i produženje roka trajanja na još 10 godina, druga je nabavka rezervih delova, a treća modernizacija aviona i kupovina raketa vazduh-vazduh i vazduh-zemlja, rekao je Ðorđević.

Prema njegovim rečima, u tu sumu ulaze i drugi troškovi, kao što je cisterna za gorivo, hangari za držanje 10 aviona, održavanje....

O nedavnoj eksploziji u Tehničko-remontnom zavodu u Kragujevcu, u kojoj je troje ljudi poginulo, Ðorđević je rekao da su formirane dve komisije - jedna inspekcije odbrane i druga koju je on osnovao.

- Na vreme smo sačinili izveštaj o nesreći. Taj izveštaj je zaveden i čeka zahtev Višeg tužilaštva u Kragujevcu. Ako tužilaštvo, kao nadležno za istragu bude tražilo naš izveštaj, mi ćemo ga dostaviti - kazao je Ðorđević.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dragojlo

pre 7 godina

Gospodine Djordjevic pa mi vec imamo sluzenje vojnog roka ali to se moze jos poboljsati odredjenim zakonima. vi ste radan i vredan covek ali skola nedostaje kao i kod svih proslih ministara obrane od 2000 na ovamo!!

Boban

pre 7 godina

Suverenitet nije jeftin. Mnogo više nas je koštao takozvani "prigovor savesti" kojim se postiglo ono što nije uspeo ni NATO svojim "milosrdnim anđelom"...

Rastko Vuković

pre 7 godina

Ne slažem se prosto zato što države koje imaju vojsku nisu siromašnije od onih koje je nemaju.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija