• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

15.03.2017

20:04

VUČIĆ PORUČIO IZ SARAJEVA: Umesto o sukobima razgovaraćemo o budućim projektima!

Politika

VUČIĆ PORUČIO IZ SARAJEVA: Umesto o sukobima razgovaraćemo o budućim projektima!

Podeli vest

Važno je da se razgovara, jer to smiruje tenzije u regionu, što nam je neophodno, poručio je premijer Aleksandar Vučić po dolasku u Sarajevo, gde sutra u četvrtak učestvuje na sastanku premijera Zapadnog Balkana

Kako je rekao u izjavi novinarima, večeras učesnike očekuje "nimalo laka večera", a uz domaćina Zvizdića, večeri će prisustvovati i premijer Albanije Edi Rama, kao i predstavnici Prištine, ali i ministar Mirko Šarović.

- To neće biti laki ni jednostavni razgovori posebno u svetlu nekoliko različitih predloga za koje smatramo da su loši kada je u pitanju očuvanje mira i stabilnosti, a koji dolaze iz Prištine -  poručio je srpski premijer.

Primetio je, međutim, da je posao premijera da zaštiti interese svoje države i da se bori razgovorima, dijalogom i pokuša da te probleme reši i da spusti tenzije.

- Što se tiče sutrašnjeg dana, razgovaraćemo o konkretnim stvarima, upravo kako sam juče razgovarao sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Želimo da vidimo što više konkretnih projekata, da znamo šta nam je cilj, kuda idemo, šta želimo da postignemo. Mislim da ćemo prvi put imati značajnije rezultate- ukazao je Vučić.

Tanjug

On je naveo da je za Srbiju važna izgradnja auto-puteva, oko čega postoje zajedničke ideje sa BiH i Crnom Gorom, ali i oko puta Niš–Priština–Drač.

- Šta god da od tih projekata krene da se gradi uz podršku EU, bićemo zadovoljni. Mi smo spremni da veći deo toga finansiramo. Ako idemo ka Prištini, to podiže celu Toplicu i nišavski kraj, ako idemo ka BiH, to nas obavezuje da uradimo Čačak––Požegu, Požega–Užice, Užice–Kotromani, a ako budemo išli ka Crnoj Gori, imamo Požegu–Boljare, deonicu dugu 107 kilometara- rekao je Vučić.

Kako je rekao, postoji spremnost da se razgovara o prugama koje su jeftinije.

- To sve gradi jedan drugačiji politički okvir u kojem se više ne govori o sukobima, svađama, o problemima, već se priča o budućnosti. Naša teza je stvaranje jedinstvenog tržišta, ideja sa kojom sam izašao je carinska unija, da vidimo koliko je moguće više postići ekonomske integracije čime bi bili privlačniji za sve investitore, kako sa zapada tako i sa istoka, a olakšaćemo međusobnu trgovinu- uveren je Vučić.

Tanjug

Srpski premijer ističe da bi to ubrzalo i protok kapitala i ljudi.

- Neće nam kamioni sa jogurtom i sirom čekati po 30 sati. Time ćemo uštedeti mnogo novca, pet do sedam odsto. Bolje radnicima da taj novac podelimo, da žive bolje, nego da ga gubimo u besmislenim birokratskim procedurama- podvlači on.

Kazao je da ima mnogo zajedničkih tema o kojima treba razgovarati i da je svaki razgovor dobar, jer on znači smirivanje tenzija, što je veoma važno, a neretko je to i dovoljan cilj.

U Sarajevu se, naglasio je, oseća apsolutno bezbedno i razmišlja i da izađe u grad kako bi sa običnim narodom razgovarao.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Zeljka

pre 7 godina

Budući projkti su bitniji o bilo kakvim sukobima ili tenzijama.

David

pre 7 godina

Vučić gasi vatre nemira i trudi se da duhove prošlosti ostavi iza nas, hrabro koračajući ka lepšoj, boljoj i stabilnijoj zajedničkoj budućnosti zemalja u regionu!

Sava

pre 7 godina

Čovek koji gradi balkansko prijateljstvo i zajedništvo i nastoji da smiri strasti iz prošlosti - to svi treba da poštujemo, jer samo sa takvom strategijom i razmišljanjem možemo ići napred!

sanja

pre 7 godina

E ovako razmislja pravi lider jedne zemlje, buducnost a ne proslost.

Nina

pre 7 godina

Treba razgovarati o buducnosti i o smirivanju tenzija.

orao

pre 7 godina

Nase zemlje trebaju saradjivati i gledati u buducnost a ne proslost.

Rasa

pre 7 godina

Najvaznije je da zivimo u miru i imamo dobru saradnju.

Jana

pre 7 godina

Mislim da Balkan ima buducnost i perspektivu ali zajedno svi.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija