• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

16.03.2017

12:07

ŠEF NATO U BEOGRADU: Srbija ima pravo da nabavlja oružje iz Rusije!

Politika

ŠEF NATO U BEOGRADU: Srbija ima pravo da nabavlja oružje iz Rusije!

Podeli vest

Srbija ima pravo da nabavlja oružje iz Rusije, izjavio je šef NATO vojne kancelarije za vezu u Beogradu, brigadni general Ćezare Marineli




Marineli u intervjuu za portal European Western Balkans, upitan da li će nabavka oružja iz Rusije uticati na odnos Srbije i NATO, kaže da Srbija ima sva prava da izabere svoj put, uključujući i to od koga će da nabavlja oružje.

- Drago mi je što mogu da kažem da se naša saradnja ne usporava - kaže Marineli i ističe da srpski i vojnici NATO imaju više desetina zajedničkih vežbi svake godine, te da postoji razmena iskustva i znanja.

Marineli poručuje da činjenica da je Srbija jedina zemlja Zapadnog Balkana koja ne želi da uđe u NATO apsolutno nije problem u kontekstu bezbednosnih izazova u regionu.

- Vojna neutralnost Srbije je suverena odluka i mi je apsolutno poštujemo - istakao je Marineli, navodeći da NATO ima odlične odnose sa velikim brojem partnerskih zemalja, od kojih mnoge nemaju želju da pristupe članstvu.

Šef NATO kancelarije u Beogradu kaže da je ubeđen da je partnerstvo zasnovano na saradnji i poverenju značajno za Srbiju, ali i za NATO, te ističe da alijansa podržava napore Srbije na putu ka EU.

- Mislimo da je to dobro za Srbiju, ali i za EU i NATO, za stabilnost i saradnju u Evropi - istakao je Marineli.

Na pitanje da li se nešto promenilo u odnosu NATO i Srbije posle parlamentarnih izbora 2016. godine i da li očekuje da se to možda desi posle predsedničkih u aprilu, Marineli odgovara da je za NATO Srbija veoma pouzdan partner, te da je odnos sa našom zemljom, posle deset godina od priključenja Srbije Partnerstvu za mir, veoma solidan, zasnovan na međusobom poštovanju i poverenju.

Kad je reč o IPAP-u, kojem je Srbija pristupila pre dve godine, on kaže da je to važno sredstvo za bolju organizaciju saradnje, kao i za podršku Srbiji u postizanju reformskih ciljeva.

On je dodao i da činjenica da naša zemlja ne želi članstvo ne sprečava NATO i Srbiju da rade zajedno u oblasti bezbednosne saradnje, odbrane, bezbednosnih reformi, nauke i javnog informisanja.

Kaže da Srbija i NATO razvijaju pragmatičnu saradnju zasnovanu na zajedničkim bezbednosnim izazovima i interesima i podseća da su NATO i Srbija 2015. godine potpisale IPAP sporazum, da vojni savez pomaže Srbiji da se oslobodi opasne municije i da zajedno rade na obučavanju mirnovih snaga. 
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
AS

pre 7 godina

NARAVNO NAŠE JE PRAVO DA ODLUČUJEMO O SVOJOJ SUDBINI

CAPAJEV

pre 7 godina

BAS TI HVALA STO SI NAM DOPUSTIO DA KUPUJEMO OD BRACE

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija