• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

16.03.2017

16:37

HAN PREPORUČUJE: Jedinstveno tržište regiona otvara 80.000 novih radnih mesta

Politika

HAN PREPORUČUJE: Jedinstveno tržište regiona otvara 80.000 novih radnih mesta

Podeli vest

Evropski komesar za proširneje i susedsku politiku Johanes Han istakao je danas, po završetku sastanka premijera zapadnog Balkana u Sarajevu, da bi stvaranje jedinstvenog tržišta za zemlje zapadnog Balkana donelo 80.000 radnih mesta regionu

On je, na konferenciji za štampu po završetku sastanka, izrazio zadovoljstvo što su se po prvi put premjeri zapadnog Balkana sastali u regionu, što je signal napretka. I nije tačno što pojedini misle da zapadni Balkan nije napredovao, kazao je Han.

- Ima napretka na zapadnom Balkanu, posebno u pravcu evropskih integracija", naglasio je Han.

On je kazao da je fokus sastanka bio na ekonomskom razvoju regiona, i da je dobra ideja da se radi na zajedničkom tržištu i uklanjanju prepreka, kako bi se omogućio neometani protok roba i usluga.

- Napravili smo konzervativnu procenu o efektima, prema kojima bi uspostavljanje jedinstevnog tržišta donelo više od 80.000 novih radnih mesta. To je kratkoročni i srednjeročni potencijal ove inicijative- objasnio je Han.

(UŽIVO) VUČIĆ U SARAJEVU: Lepo se mi ovde ispričamo, a kad izađemo opet će biti svađa i sukoba!

Ponovio je da je EU privržena evropskoj perspektivi svih zemalja zapadnog Balkana i kazao da je Savet EU prošle nedelje jednoglasno potvrdio tu privrženost, ali da još ima puno posla da se postigne cilj.


Prema njegovim rečima napredka u pristupnom procesu donosi dodatnu vrednost koju građani osećaju u s"vojim nočanicima.

JOHANES HAN NA SAMITU U SARAJEVU: Carinska unija bi preporodila Zapadni Balkan!​

Premijeri zemalja zapadnog Balkana definisali su danas, na sastanku u Sarajevu, zajedničke inicijative za Samit u okviru Berlinskog procesa koji će biti održa u julu u Trstu i poručili da bi želeli veće prisustvo EU u regionu, jer evropska perspektiva doprinosi saradnji.

Tanjug

Predsedavajući Veća ministara BiH Denis Zvizdić rekao je, na konferenciji za štampu, da se na sastanku najčešće govorilo o evropskim integracijamae, ekonomskoj saradnji i infraastruktrnom povezivanju na zapadnom Balkanu, kao i o želji da se dalje sarađuje u oblasti obrazovanja, posebno na povezivanju mladih kako bi se rabile predrasuda koje postoje i pravljenja iskoraka ka budućnosti.

Takođe je dodao da su svi učestnici istakli važnost očuvanja stabilnosti i mira u regionu.

Preneo je da je razgovarano i o modelu kreiranja jedinstvenog tržišta na zapadnom Balkanu, uklanjanja nevidljivih i drugih carinskih barijera, kao i umrežavanja carina u cilju veće optimizacije ekonomske saradnje i trgvine, te stvaranja tržišta od preko 22 miliona stanovnika, koje bi bilo ne samo interesantno za region, već i stranim investitorima.



Istovremeno je Zvizdić ukazao da nije bilo samo reči o pozitvnim inicijativama, već i o problemima.

- Nismo hteli sakriti probleme već smo razgovarali o svim temama kako vi dobili na ubrzanju. Svi smo potpuno orijentisani na kreiranju ambijenta kvalitetnije saradnje, međusobnog razumevanja i uvažavanja, ali pre svega za očuvanja stabilnosti i mira- poručio je on.

Ukazao je da su incijative sa sastanka pretočene u zajedničku inicijativu koja je usvojena.

Naglasio je da zemlje zapadnog Balkana žele da evropska perspektiva ostane potpuno prisutna, kao i češće prisustvo EU i njenih predstavnika u regionu, odnosno i veći broj investicija.

- Ovaj put smo sami kazali koji projekti treba da se realizuju, koji su potrebni svakoj zemlji pojedinacnco i celom regionu. Ovo je dobar primer saradnje zemalja regiona, dobra poruka regionu i EU, da možemo da razgovaramo i dogovoramo se o zajednickim interesima- zaljučio je on. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija