• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

20.03.2017

10:06

BRNABIĆ: Novom premijeru će biti potrebna podrška Vučića!

Politika

BRNABIĆ: Novom premijeru će biti potrebna podrška Vučića!

Podeli vest

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić izjavila je da će novi premijer morati da ponese veliki teret posla i da će mu, kako smatra, biti potrebna velika podrška Aleksandra Vučića sa pozicije predsednika zemlje

Brnabić je ocenila da su sadašnji ciljevi Vlade Srbije dosta dobro definisani, da su veoma pragmatični i da samo treba raditi da se oni ostvare.

- Jednostavno, u svakoj oblasti, od energetike do lokalnih samouprava, zna se tačno šta ko treba da uradi. Ako se samo prate ti ciljevi, posao na reformama će se nastaviti, trend dobrog rada vlade će se nastaviti, ali je svakako neophodna podrška Aleksandra Vučića - rekla je Brnabić za Magazin Biznis.

Ona je dodala da je "iskreno želela" da premijer ostane na sadašnjoj funkciji i da vodi svoj tim sa "tom energijom koja je nesumnjivo potrebna za reforme", ali razume rizik od mogućih "disonantnih tonova", ukoliko ne bi postojala saradnja između premijera i budućeg predsednika.

- Zato razumem i kandidovanje Aleksandra Vučića za predsednika države. Mislim da će u svakom slučaju biti potrebna podrška premijera Vučića svakome ko bude nastavio da vodi vladu i mislim da je nemoguće da neko na tom mestu bude samo premijer ''pro forme'', kao što se čuje - ocenila je Brnabić.

Ona ne razmišlja da bude na toj poziciji jer, kako je ponovila, o tome ni ne odlučuje.

- Svakako će se za to pitati i Aleksandar Vučić i Srpska napredna stranka, jer možda oni žele da imaju premijera iz svoje stranke, što bi takođe bilo veoma legitimno. I ako premijer ne bude iz stranke, moraće svakako da ima podršku te stranke, naročito kada je u pitanju zakonodavna aktivnost u 2017. Jer, ove godine nas očekuje mnogo ozbiljnih zakona koje treba doneti - naglasila je Brnabić.

Opširno govoreći o uspesima resora na čijem je čelu, Brnabić kaže da je teži deo posla reorgaizacije javne uprave i podizanje kapaciteta da ona bude efikasnija.

Dosadašnju neefikasnost rada državne uprave objašnjava, kako kaže, famoznom rečenicom:"Nije u mojoj nadležnosti".

Jer, objašnjava, kada resori gledaju tako usko svoju nadležnost, onda poslovi ostaju nezavršeni.

- Zato imam velika očekivanja od Nacionalne akademije za državnu upravu i ako uspemo da je napravimo kako treba, ona će biti glavna institucija koja će prodrmati javnu upravu. Jer, ako zaposleni u državnoj upravi budu čuli iskustva iz drugih državnih uprava od respektabilnih inostranih predavača, verujem da će bar 30 odsto onih koji slušaju o dobroj efikasnosti rada državnih organa, nastojati da to sutra primene i u svom poslu - kazala je Brnabić.

Ocenjuje da je njen resor sada drugačiji nego pre pola godine, a to objašnjava time što je se pogađa u suštinu, a problemi se ne "guraju pod tepih".

- Zato je važno za celu državnu upravu, a još više za lokalnu samoupravu jer je to prvi nivo do građana, da se usadi odgovornost prema državi u kojoj se radi i prema građanima za koje se radi. Nema veze što ''nije u mojoj nadležnosti'', hajde da mi iskoračimo ako je neki projekat važan pa ćemo videti šta smo uradili - rekla je Brnabić.

Ministarka smatra da privatni sektor treba da ima veće plate od državnog i tvrdi da se u državnom sektoru se radi manje nego u privatnom.

- Zato tek u 2019. godini možemo da dobijemo novi sistem rada javne uprave. Toliko može da se uradi u ovom mandatu, a onda da se dalje nastavi. Jer, sređivanje stanja u javnoj upravi je proces koji je u mnogim državama trajao po dve i više decenija. Ali, važno je da ministri ne kreću uvek od nule kad počnu da rade... - rekla je Brnabić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija