• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A.C. - S.K.

20.03.2017

22:09

ERDOGAN NAM ŠALJE 3 MILIONA IZBEGLICA?! Evo šta je odgovor Srbije ako se ostvare pretnje turskog predsednika!

Politika

ERDOGAN NAM ŠALJE 3 MILIONA IZBEGLICA?! Evo šta je odgovor Srbije ako se ostvare pretnje turskog predsednika!

Podeli vest

Predsednik Turske hoće da suspenduje sporazum sa Evropskom unijom o migrantima, kojim je drastično smanjen njihov priliv u Evropu. Ako do toga dođe, Srbija spremna i da vojno brani svoju teritoriju, kažu stručnjaci

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan zapretio je da će pustiti sve migrante ka Evropi, a ako se njegova pretnja obistini Srbija bi bila na udaru 3.000.000 izbeglica iz te zemlje! Ako do toga zaista dođe, Srbija je spremna i da vojno brani svoju teritoriju, kažu stručnjaci za Informer.

Srbija može da odbrani svoju teritoriju, pa čak i po cenu da se vojska pridruži policijskim snagama u odbrani granice
Orhan Dragaš, stručnjak za bezbednost

Erdogan je ovu pretnju uputio EU zato što su neke njene članice zabranile turskim zvaničnicima da prisustvuju političkim skupovima na njihovoj teritoriji. On je optužio Uniju da se nije držala obećanja i nije odobrila viznu liberalizaciju za građane Turske koji žele da putuju u Evropu.

- EU sada može da zaboravi na sporazum o izbeglicama kojim smo se obavezali da ćemo zadržati oko tri miliona migranata koji žele da krenu put EU - rekao je Erdogan u televizijskom obraćanju.

Sve je moguće

Ministar za rad, socijalna i boračka pitanja Aleksandar Vulin kaže za Informer da je Srbija spremna da čuva svoju teritoriju i sigurnost građana u slučaju dolaska velikog broja izbeglica.

Informer

- Migranti moraju da prođu kroz Grčku, Bugarsku ili Makedoniju pre nego što dođu do Srbije. U slučaju rušenja sporazuma između Evropske unije i Turske Srbija će se naći na udaru većeg priliva migranata. Ali nekontrolisan ulazak migranata u našu zemlju svakako neće biti dozvoljen - kaže Vulin i ističe da će Srbija preduzeti sve mere da očuva stabilnost u zemlji.

8.000 migranata
trenutno boravi
u Srbiji

- Da bi se sačuvala naša teritorija i bezbednost stanovništva, kao i do sada, nadziraćemo i kontrolisati i brojnost i kretanje migranata kroz Srbiju - kaže Vulin.

Stručnjak za bezbednost Orhan Dragaš kaže za Informer da je sada svaki scenario moguć i da pretnje turskog predsednika nisu naivne.

Informer

- On je u poslednje vreme često donosio neverovatne odluke. Ove njegove pretnje treba krajnje ozbiljno shvatiti. Srbija, međutim, nema kapacitete da primi čak ni u najkraćem tranzitu toliki broj izbeglica, niti to treba da radi. Evropske zemlje koje imaju dvostruke standarde odvajaju ponižavajuća finansijska sredstva za Srbiju kad su izbeglice u pitanju - kaže Dragaš.

Ivanišević: Veliki rizik Turske

Državni sekretar u Ministarstvu za rad i zapošljavanje Nenad Ivanišević kaže da se nada da Erdogan neće povući toliko radikalan potez i pustiti tri miliona migranata ka Evropi.
- Ipak Erdogan zna da mu je migrantsko pitanje jedno od glavnih za priključenje EU - kaže Ivanišević.
A na naše pitanje da li je solucija da zbog zatvaranja mađarske granice migranti krenu preko Bosne, on kaže da nije tajna da su migranti već počeli da koriste tu rutu da uđu u Hrvatsku.

Ipak, on ističe da naša zemlja ima kapacitet da brani svoju teritoriju i granice.

- Srbija je sposobna da odbrani svoju teritoriju, pa čak i po cenu da se vojska pridruži policijskim snagama u odbrani granice. Na to svakako imamo pravo, ukoliko nagrnu kolone izbeglica - kaže Dragaš.

Zatvaranje cele rute?

Da smo spremni za svaki scenario, potvrđuje i Vladimir Cucić, komesar za izbeglice i migracije, koji kaže da njegova organizacija pomno prati sve što se dešava u vezi s migrantima.

- Srbija je uključena u sve mehanizme i razmenu informacija sa ostalim zemljama koje su u sklopu migrantske rute ka Evropi, uključujući i Tursku. Turska je pomalo zategla odnose sa zemljama Evropske unije, a mi svakako nećemo dozvoliti da budemo na udaru tih prepucavanja. Ako se desi da Erdogan pusti veći broj migranata ka Evropi, mi ćemo biti spremni na to i proslediti ih dalje, jer njima nije cilj da ostanu u Srbiji, već da se domognu Zapadne Evrope - rekao je Cucić.

Lazanski: EU može da vrati milion doseljenika iz Turske

printscreen

Miroslav Lazanski, vojni analitičar, kaže da ne veruje da će se turski predsednik Erdogan usuditi na takav potez, jer bi u protivnom Evropa mogla da mu uzvrati.
- Mislim da su to samo pretnje Erdogana EU, posebno Nemačkoj i Holandiji, s obzirom na to da su te dve zemlje nedavno otkazale mitinge turskog ministra spoljnih poslova koji je trebalo da budu podrška turskom referendumu. Ako bi se Erdogan i odvažio na takav potez, Evropa bi mogla da mu zada kontraudarac i vrati u zemlju više od milion doseljenika iz Turske - kaže Lazanski i dodaje da će Srbija, ako zatreba, pojačati prisustvo policije i vojske na granicama.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Informer

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!
Fudbal

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!

Fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je dve prijateljske utakmice u martu, sa polovičnim uspehom. Poraz od Rusije (4:0) još jednom je pokazao brojne nedostatke u igri "orlova", dok trijumf nad Kiprom (1:0) nikoga nije ubedio da su puleni Dragana Stojkovića kadri za velika dela i uspeh na predstojećem Evropskom prvenstvu. Pre toga, ostalo je da se završi klupska sezona u šampionatima širom Evrope i sveta gde nastupaju naši igrači.

28.03.2024

16:03

Planeta

Tajvan priznao, američke "zelene beretke" su na tri milje od Kine! Vojska SAD nije kročila na ostrvo od 1979!
Ključa u jugoistočnoj Aziji

Tajvan priznao, američke "zelene beretke" su na tri milje od Kine! Vojska SAD nije kročila na ostrvo od 1979!

Tajvan je zvanično potvrdio stalno prisustvo trupa iz Sjedinjenih Država na ostrvima pod kontrolom Tajpeja u blizini obale kontinentalne Kine. Peking smatra da ostrvo svojom teritorijom, uprkos žestokom protivljenju lokalnih stanovnika. Tenzije oko statusa Tajvana su naglo porasle poslednjih godina. Tajpej je očigledno na vojne manevre Kine odgovorio tako što je na "svoje kopno" pozvao američku vojsku!

28.03.2024

17:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija