• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

24.03.2017

11:57

(VIDEO) TO SE NE MOŽE OPROSTITI! Istraživanje pokazalo: Srbi ne bi prihvatili izvinjenje NATO za bombardovanje!

Politika

(VIDEO) TO SE NE MOŽE OPROSTITI! Istraživanje pokazalo: Srbi ne bi prihvatili izvinjenje NATO za bombardovanje!

Podeli vest

Većina građana Srbije ne prihvata izvinjenje NATO zbog bombardovanja Srbije, pre 18 godina, protiv je ulasku u Alijansu, iako kao glavni razlog te vojne intervencije vidi u politici Slobodana Miloševića, pokazalo je najnovije istraživanje javnog mnjenja koji je danas objavio Institut za evropske poslove

Rezultati istraživanja pokazuju da je protiv članstva u NATO 84 odsto ispitanika i da je među njima najviše muškaraca i građana mlađih od 60 godina. Članstvo podržava 11 odsto, dok je pet neodlučnih.

Izvinjenje NATO zbog bombardovanja prihvatilo bi nešto manje od trećine građana, četiri odsto je neodlučno, dok 64 odsto ne prihvata izvinjenje i broj ovih ispitanika opada sa porastom godina starosti.

TRAMPOV SAVETNIK MEKMASTER O NAPADU NATO NA JUGOSLAVIJU: Razmere neuspeha postale su očigledne tek kada je rat bio gotov!

Kada je u pitanju političar koji najviše podržava bliske odnose sa NATO-om, 23 odsto građana navodi Čedomira Jovanovića, petina Aleksandra Vučića, 16,6 odsto Vuka Jeremića, nešto manje od 30 odsto ne zna odgovor na ovo pitanje, dok su ostali političari pomenuti u manje od dva odsto slučajeva.

Pogledajte video:

Ako je reč o razlozima za bombardovanje Srbije, manje od 40 odsto građana smatra da je to bilo zbog  politike Slobodana Miloševića. Istovremeno, 17,6 tvrdi da je razlog etničko čišćenje Srba na Kosovu, 11,3 navodi političke interese, dok oko sedam odsto ne zna da navede koji bi to bio razlog.

STRAVIČNE BROJKE: Zbog NATO bombi leukemija godišnje ubije 400 Srba!

Ostali odgovori pominju se sa frekvencijom manjom od pet odsto i tiču se strateškog položaja Kosova, negativnog stava prema Srbiji i njenom razvoju, kao i vojnih i ekonomskih interesa SAD-a, demonstracije moći i etničkog čišćenja Albanaca na Kosovu.

Prema mišljenju 40 odsto građana ulazak Srbije u NATO predstavlja uslov za priključenje EU i ovaj stav zastupljeniji je kod muškaraca, građana mlađih od 45 godina, sa završenom srednjom školom kao i stanovnika Istočne i Južne Srbije.

EVO KAKO JE GOVORIO PRIJATELJ KASTRO: Amerikancima će se neko osvetiti zbog prolivene srpske krvi!

Kako se navodi, 17 odsto ne zna odgovor na ovo pitanje, dok 43 odsto misli da Srbija ne mora da postane članica NATO-a ukoliko želi u EU.

Public

Petina građana vidi korist od članstva u NATO-u, svaki deseti građanin ne zna da odgovori na ovo pitanje, dok 70 odsto ne vidi korist od članstva u NATO-u, pre svega muškarci, građani starosti od 45 do 59 godina, kao i ispitanici sa najviše završenom srednjom školom.

Istraživanje javnog mnjenja je za potrebe Instituta sprovela Ninamedia na reprezentativnom uzorku od 1.204 ispitanika u periodu od 10. do 17. marta.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija