• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

25.03.2017

15:42

ČEPURIN: Susret Vučića i Putina važan za obe zemlje!

Politika

ČEPURIN: Susret Vučića i Putina važan za obe zemlje!

Podeli vest

Rusija se ne meša u unutrašnja pitanja nijedne države, važno joj je da na Balkanu nema nikakvih potresa, a svoje prisustvo u tom regionu, uključujući Srbiju, želi da širi, onako kako to odgovara interesima svih, izjavio je ambasador Rusije Aleksandar Čepurin

U razgovoru za Tanjug uoči sastanka premijera Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Rusije Vladimira Putina, u ponedeljak u Moskvi, Čepurin podseća da je ovo novi u nizu sastanaka, koji su uvek proticali u posebnoj, prijateljskoj atmosferi uzajamnog poverenja.

- Ovo je veoma važan susret. Susreti lidera dve države imaju ''klasičan'' dnevni red -ocena situacije u svetu, Evropi, na Balkanu - to su ključna pitanja. Obično su naši stavovi slični ili se podudaraju. Druga tema su bilateralni odnosi, a u okviru toga ekonomska i vojno-tehnička saradnja - rekao je Čepurin.

Na činjenicu da taj susret pada neposreno pred predsedničke izbore u Srbiji, Čepurin kaže da nije reč o sastanku koji je iznenada dogovoren, niti je to "susret za televiziju".

- Njihovih susreta u posednjih nekoliko godina je bilo više, ne jedan ili dva. Obično kandidati, pred izbore, žele da pokažu da imaju podršku, razumevanje, kontakte sa drugim zemljama. To je uobičajena praksa - primetio je ambasador i podsetio da se srpski premijer nedavno sastao i sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Prema njegovim rečima, ako sa druge strane postoji raspoloženje za takav susret - onda je to plus za kandidata, to govori o "njegovom kvalitetu, iskustvu, ''težini''...".

- Ovo neće biti samo formalni susret za televiziju, već će biti razmatrana neka veoma važna pitanja za Srbiju i Rusiju. Vojno-tehnička saradnja je posebno važna za Srbiju, koja želi da upostavi ravnotežu u regionu i da osigura mir svojih građana - dodaje Čepurin.

Upitan kada bi mogla da se očekuje isporuka vojnih aviona, o čemu je ranije postignut dogovor, ambasador kaže da po tom pitanju ne postoje nikakvi problemi, već da konkretan datum zavisi od čisto tehničkih detalja.

- Verujem da ćemo uskoro znati konkretnije datume - rekao je Čepurin.

Prema njegovoj oceni, došlo je vreme kada bi dve zemlje mogle značajno da poboljšaju ekonomsku saradnju, ne ograničavajući se samo na dve-tri oblasti.

Na pitanje zašto ekonomska saradnja dve zemlje ne prati u potpunosti, inače odlične, političke odnose i prijateljstvo dva naroda, Čepurin podseća da se Rusija poslednjh godina drži na stabilnom trećem mestu ekonomskih partnera Srbije, ili, izraženo brojkama - na sedam odsto robne razmene Srbije, odnosno 2,3 milijarde evra prošle godine.

I sam priznaje da to nije dovoljno i da je pored uobičajenog principa da Srbija izvozi u Rusiju voće i povrće, a Rusija u Srbiju gas i naftu, što, ističe, treba i dalje podržavati, potrebno je, i obe strane to shvataju, naći nove mehanizme saradnje.

U tom kontekstu Čepurin najavljuje "industrijsku kooperaciju" u oblasti visokih tehnologija, proizvodnje poljoprivrednih mašina, automobila....

Postoje i oblasti u kojima tek treba uspostaviti saradnju, u proizvodnji semena, na primer, što može da donese prihode koji se mere milijardama evra, ili u sferi medicine, kontakti "Rosatom farma" i Vinče, na primer .

- Potrebno je zajednički proizvoditi i izvoziti u treće zemlje. To može doneti značajan rast robne razmene, mnogo novih radnih mesta u Srbiji. O tome se razgovara - istakao je ambasador Rusije.

Razvoj ekonomske saradnje biće jedna od glavnih tema predstojećih razgovora u Moskvi, uveren je ambasador.

- Hajde da taj rast učinimo dugoročnim i uspešnim - poručuje Čepurin.

Koliki se značaj pridaje razvoju ekonomske saradnje dve države potvrđuje i to, dodao je ambasador, što će Srbija na velikom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, početkom juna, biti jedan od glavnih gostiju, uz Indiju.

Govoreći o prisustvu Rusije na Balkanu i širenju njenog uticaja posebno u Srbiji, Čepurin podseća da je Rusija od davnih dana, kroz istoriju, prisutna na Balkanu, i ne prihvata tvrdnje pojedinaca, diletanata, kako ih naziva, da se Rusija sad odjednom pojavljuje u regionu.

Na račun onih koji insisturaju na toj tezi on kaže da ih razume jer to čine kako bi objasnilli svoj neuspeh.

Dodaje da je ruska politika, međutim, veoma pažljiva, da ne želi ovde nikave potrese, već da se sve rešava političkim sredstvima, mirno.

- Širenje našeg uticaja? Da, želimo da produbimo ekonomsku saradnju, biće nam drago ako bude još ruskih škola...ako postoji kulturno prisustvo. Takve stvari, koje pričaju, ne shvatam ozbiljno. Zainteresovani smo da i srpski uticaj u Rusiji bude jači - istakao je Čepurin.

Kada je reč o regionu Balkana, ističe ambasador, u političkom smislu potrebno je poštovati dva principa.

- Prvo, da Balkan bude stabilan region koji se razvija, a da bi se to desilo ne sme se mešati u unutrašnje stvari neke zemlje. To izaziva haos i znamo čemu vodi - to smo videli i na primeru severne Afrike, Ukrajine, Makedonije...Mešanje dovodi do najnegativnijih mogućih posledica. Sve treba rešavati političkim putem - rekao je Čepurin.

Takođe, nepohodno je poštovati princip međunarodnog prava, a kada je reč o Srbiji, to se pre svega odnosi na Kosovo.

On podseća na Rezoluciju SB UN 12 44, prema kojoj je Kosovo deo Srbije.

- Ako pođemo od toga i ako to budemo poštovali, situacija će u regionu u budućnosti biti mnogo mirnija - smatra ruski ambasador Čepurin.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Sale

pre 7 godina

Mislim da je nasa saradnja sa Rusijom veoma dobra. Moze jos da se siri u ekonomskom smislu.

Sanja

pre 7 godina

Vojno tehnička saradnja sa Rusijom obezbeđuje nam naoružanje kojim će Srbija obezbediti modernu odbranu i veću bezbednost.

Petar

pre 7 godina

Mislim da veoma dobro koristimo nase prijateljstvo sa Rusijom.

Dejan

pre 7 godina

Saradnja sa Rusijom doprinosi ne samo stabilnosti Srbije nego i regiona.

TheRiddler

pre 7 godina

Taj susret je vazan i za citav region. Nadam se da ce sve da prodje kako treba. Podrska Rusije i Putina nam mnogo znaci.

Milka

pre 7 godina

Važno je da budemo u dobrim odnosima sa svima, tako da je i ovaj razgovor bitan.

tuntuz

pre 7 godina

A zasot je vazan za Rusiju kada je decko Blerov covek, tapse ga Klinton, hvali Merkel a Sreder ubica Milice Rakic cesto obilazi?

Dejan

pre 7 godina

Taj susret je isto tako vazan i stabilnost regiona, odnosno citavog Balkana. Od podrske Rusije i Putina mnogo toga zavisi.

Vesko

pre 7 godina

Ovaj susret i ova saradnja mogu da budu prekretnica za nasu zemlju

Slave

pre 7 godina

Rusija se nikad nije mešala u unutrašnje stvari Srbije.

Grozda

pre 7 godina

Ova saradnja predstavlja okosnicu za razvoj nase zemlje pogotovo u vojno tehnkckom aspektu i industrijskom

kolo

pre 7 godina

Susret vazan za obe zemlje jer su vazan faktor stabilnosti i mira na Balkanu .

steva

pre 7 godina

Normalno je da je važno za obe države, neka samo i kafu popiju pa ostali neka razmišljaju šta su i o čemu su razgovarali.

Snežana

pre 7 godina

Rusija je jedan od naših najboljih prijatelja. Moramo to sačuvati.

Rajko

pre 7 godina

Mislim da treba odrzavati dobre odnose sa Rusijom!

ivan

pre 7 godina

Vazan sastanak od znajaca za obe zemlje! Nadamo se najboljem mogucem ishodu.

Uros

pre 7 godina

Rusi su oduvek bili nasi prijatelji i to treba postovati!

Veljko

pre 7 godina

Prijateljstvo između Rusije i Srbije se samo učvršćuje. Pomogli smo jedni drugima, kad drugi nisu. To se ne zaboravlja.

Mladen

pre 7 godina

Rusija ce u buducnosti biti jos znacajniji ekonomski partner Srbije; Vucic ce se vec pobrinuti za to!

Bosko

pre 7 godina

Dobar odnos sa Rusijom na svim poljima je od vitalnog znacaja za dalji napredak Srbije...

Bole

pre 7 godina

Zahvaljujući Vučićevim diplomatskim sposobnostima, ceo svet ulaže u Srbiju. Rusija nam nikad nije bila bliža, a ni Evropa. Samo napred.

Jovan

pre 7 godina

Izmedju Vucica i Putina postoji veliko postovanje.

Gojko

pre 7 godina

Njih dvojica su veliki drzavnici i rade u interesu svojih naroda.

Marko B

pre 7 godina

Biti u stalnom kontaktu sa tako moćnom i prijateljskom zemljom velika je stvar.

Vojin

pre 7 godina

Naravno da je bitan, to samo opozicija ne razume.

Dragan

pre 7 godina

Saradnja je dobra, ali moze biti jos bolja i zato je ovaj sastanak veoma bitan.

MILE

pre 7 godina

Apsolutno se slazem da ce ovaj sastanak izmedju Vucica i Putina biti vazan u unapredjenju vojnotehnicke saradnje i razvoju namenske industrije!

Nate Dogg

pre 7 godina

Rusija i Srbija imaju odlicnu ekonomsku saradnju i to treba nastaviti.Dva lidera ce dogovoriti prosirenje saradnje na svim poljima koja su bitna za obe strane!Siguran sam da ce Vucic iskoristiti ovu posetu na najbolji moguci nacin!

paramonte

pre 7 godina

Prijatelji uvek ostaju prijatelji , u dobru i u zlu.

Dalibor

pre 7 godina

Koliko je Srbija postala bitna kada se sastaje predsednik Vlade sa Putinom!!

Dalibor

pre 7 godina

I jeste veoma vazan susret za jos bolje odnose Rusije i Srbije.

Ivana

pre 7 godina

Kada se nalaze lideri ove dve zemlje,za nas nema zime!

nevena

pre 7 godina

Nikada ne treba zaboraviti da je Rusija bila uz nas kada je bilo najgore!

Nikola

pre 7 godina

Saradnja naše dve zemlje je u obostranom interesu.

camerman

pre 7 godina

Realno, Vucic je najjaci politicar u regionu.

Mira

pre 7 godina

Tako je veoma je vazno odrzavati prijateljstva i naravno saradnju!

Smederevac

pre 7 godina

Podrska od Rusije puno znaci. Vucic Predsednik.

Mitar

pre 7 godina

Vazan susret za poboljasnje odnosa i saradnje dve zemlje.

mina

pre 7 godina

Neka nas podrže u nastojanjima da sačuvamo mir i stabilnost regiona.

Marijan

pre 7 godina

Rusi nas posuju jer im nismo uveli sankcije.

Elizabeta23

pre 7 godina

Mala smo zemlja ali smo prijateljska u svakom pogledu!

Miki

pre 7 godina

Rusija je uvek bila vazna za nas ,a poseta Putina govori o tome koliko imamo dobe odnose sa njima

Biljana

pre 7 godina

ZNA SRBIJA KOGA RUSIJA ZELI DA VIDI NA CELU SRBIJE.

Bojan

pre 7 godina

Susret sa Putninom je svakako ogroman za našu zemlju!

Sava

pre 7 godina

Saradnja sa Rusima jako bitna,Vucic radi prave stvari!

Mari

pre 7 godina

Mi imamo mnogo dobre prijateljske i bratske odnose sa Rusijom!!!

Branko

pre 7 godina

Slazem se sa ambasadorom. Njihovi sastanci ce imati veliki znacaj za nase drzave.

jeca

pre 7 godina

Takvo prijateljstvo sa Rusijom moramo dobro cuvati.

Bojana

pre 7 godina

Koliko je za nas vazna EU, toliko je i Ruska federacija.

Hedona

pre 7 godina

Susreti lidera dve države imaju ''klasičan'' dnevni red -ocena situacije u svetu, Evropi, na Balkanu. Aleksandar Vučić želi da Srbiju spoji sa Istokom i Zapadom. Srbija je na pravom put napretka i razvoja.

duka

pre 7 godina

Ali vazniji su ipak za nas nego za Rusiju. Samo da bude vise ovih susreta.

mala

pre 7 godina

Svaki susret je bitan, a svaki susret je jacanje dobrih odnosa izmedju ove dve zemlje.

Juca

pre 7 godina

I u ekonomskom i u svakom drugom poslu, sigurno pozitivan ishod susreta.

Bosko

pre 7 godina

Naravno, oni su jako ozbiljni ljudi tako da cim se nalaze znaci da je nesto bitno u pitanju

Marko

pre 7 godina

Naravno, taj susret ce jos vise ojacati nase prijateljstvo i saradnju sa Rusijom

ert

pre 7 godina

Ovo posetom dodatno ce se unaprediti odnosi dve zemlje.

stefan

pre 7 godina

Vekovima se prožimaju veze Srbije i Rusije. Prijateljstvo , pravoslavlje su uvek prisutni pored drugih interesnih sfera.

ljubinko

pre 7 godina

Ovakvu saradnju sa Rusijom treba nastaviti negovati i odrzavati,njhovi saveti i sugestije nam dosta mogu doneti.

cime

pre 7 godina

Jasno je naznačeno da ovo nije "propagandni" susret. O bitnim stvarima je reč.

urke

pre 7 godina

Ne ide Vučić u Rusiju radi reda. Ima tu nešto i između redova!

Ratko car

pre 7 godina

Svaki susret dva velika coveka je vazan i moze da bude veoma koristan za nas.

Gagi

pre 7 godina

Susret Vucica i Putina bice sudbinska po nas, a nasa deca ce uciti iz istorije o dobrim odnosima ove dve zemlje.

ivan

pre 7 godina

Nadam se da ce se premijer i buduci predsednik vratiti sa mnogo potpisanih sporazuma!

Viki

pre 7 godina

Imamo najbolju saradnju sa Rusima i uvek su tu za nas.

Vesna

pre 7 godina

Svaki susret između dva državnika je bitan, pogotovu ako je usmeren na izgradnju dobrih odnosa.

Milorad

pre 7 godina

Prijateljski odnosi Srbije i Rusije se nastavljaju.

Mile

pre 7 godina

Naravno da je Putin uz Vučića jer je on najbolje rešenje za Srbiju!

gale

pre 7 godina

susret dva bratska lidera bice price i razgovora o svemu,a ponajvise kako Srbiju jos vise ojacati sto ekonomski sto vojno

orao

pre 7 godina

Saradnja Srbije i Rusije se dosta poboljsala u poslednjim godinama.

Karamela

pre 7 godina

Važno za sve građane u ovoj zemlji, samo napred!

Branislav

pre 7 godina

Srecan i bericetan sastanak zelim nasem Premijeru AV, kao i Ruskom Ambasadoru Aleksandru Cepurinu !

Vulko

pre 7 godina

Svaki susret Putina i Vučića doneo je nešto dobro za našu zemlju.

Ekrem

pre 7 godina

Dobro je što visoki zvaničnici Rusije znaju koliko im je naša zemlja značajan partner.

Vrscanka

pre 7 godina

Veoma vazan susret dve prijateljske zemlje o pitanjima saradnje u raznim oblastima.

Fila

pre 7 godina

Svaka saradnja sa Rusijom je bitna za obe zemlje !

Bojan

pre 7 godina

Saradnja izmedju Srbije i Rusije je odlicna, i tako neka se samo nastavi.

Izbori 2024

TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)
Live TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)

Vladimir Putin ne želi da započne rat sa NATO - om! Moskva ne traži konfrontaciju sa američkim satelitima u istočnoj Evropi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. Više zapadnih zvaničnika pokušalo je da prikupi podršku za dodatnu pomoć Ukrajini tvrdeći da Moskva neće stati ako Kijev bude poražen na bojnom polju. Putin se osvrnuo na ove tvrdnje tokom posete vazduhoplovnoj bazi Toržok u Tverskoj oblasti i rekao da su besmislica! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Vladan Dinić, novinar i Nenad Vuković, predsednik Udurženja lobista Srbije.

29.03.2024

13:07

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda
Neverovatno

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu saslušani su Slaven B. (34) i Marko M. (26) zbog sumnje da su u toku 2023. godine, kao odgovorna lica u firmi “Sirb kar” doo iz Aranđelovca po prethodno uspostavljenom poslovnom odnosu sa firmom “Dimnikar” i po ovlašćenju direktora “Dimnikara” iznajmljivali vozila od firme “Primero rent-a-kar” pa ih kasnije neovlašćeno prodavali za gotovinu, bez računa i bilo kakvog evidentiranja u poslovnim knjigama preduzeća.

29.03.2024

13:33

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)
U bekstvu

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)

Milenko Tomić (62) iz Bijeljine, bivši predsednik Bokserskog saveza Republike Srpske i generalni sekretar Bokserskog saveza BiH, optužen da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu kojoj je bio trener, osuđen je na 12 godina zatvora, međutim, sumnja da je pobegao iz BiH.

29.03.2024

12:27

Sport

Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!
Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!

Nakon krvavog terorističkog napada na Krocus siti hol u Rusiji, ponovo je počela široka javna rasprava o vraćanju institucije smrtne kazne. Veliki broj Rusa na društvenim mrežama traži njegovu primenu na teroristima nakon sudske istrage.

29.03.2024

13:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija