• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

27.03.2017

09:31

SASTANAK TROJKE U SLOVENIJI: Pahor, Duda i Ivanić za proširenje EU na Balkan

Politika

SASTANAK TROJKE U SLOVENIJI: Pahor, Duda i Ivanić za proširenje EU na Balkan

Podeli vest

Proširenje EU, koje bi uključilo Zapadni Balkan, doprinelo bi miru i stabilnosti u regionu, saglasili su se predsednik Slovenije Borut Pahor, njegov poljski kolega Andžej Duda i predsedavajući Predsedništva BIH Mladen Ivanić


Pahor, koji je ugostio poljskog kolegu tokom njegove zvanične dvodnevne posete Sloveniji i pozvao na radni ručak u dvorac Strmol Ivanića, smatra da se situacija na Zapadnom Balkanu pogoršava, prenela je STA.

Pahor je rekao je da aktuelna situacija u EU "pomera centar pažnje", ali da evropska perspektiva ostaje najpouzdanije sredstvo za očuvanje stabilnosti.

PAHOR: Slovenija spremna da bude domaćin susreta Putina i Trampa!

Predsednik Slovenije uveren je da bi se nastavkom proširenja EU pomoglo da se stabilizuje situacija u ovom delu kontinenta. 

- Ukoliko prevlada uverenje da to nije izvodljivo ili moguće, situacija bi mogla da se mnogo više pogorša - upozorio je Pahor priznavši da unutrašnja kriza EU ima ulogu u smanjenju entuzijazma oko proširenja bloka. 

Ivanić je posle trilateralnog radnog sastanka izrazio zahvalnost dvojici predsednika koji, kako je naveo, bez obzira na unutrašnje probleme, pesimizam i zabrinutost zemalja članica EU, žele da čuju i poglede iz BiH na stanje u regionu Zapadnog Balkana.

On je poručio da ohrabruje činjenica da i dalje ima političara i lidera koji su svesni značaja EU za celi Zapadni Balkan istakavši da mu lično znači to što su predsednici Slovenije i Poljske naročitu pažnju posvetili prilikama u BiH.

(FOTO) KOLINDA I PAHOR U NOVOJ ULOZI: Dodirni me sasvim slučajno, poljubi me filmski nestvarno!

- BiH treba podrška. U slučaju da bude izolovana, BiH će biti suočena s unutrašnjim sukobima i razlikama. BiH kao deo šire porodice može da bude stabilna i spremna da prihvati pravila ponašanja i političkog delovanja koje je EU razvila. Uveren sam da je ovo bitan preduslov stabilnosti unutar BiH, a time i na prostoru Zapadnog Balkana - rekao je Ivanić. 

On je naglasio da će BiH učiniti sve što je moguće da pokaže da je spremna i zainteresovana za reforme koje vode ka evropskim integracijama.

Predsednik Poljske rekao je da se Poljska zauzima za region Zapadnog Balkana i očuvanje mira, kao i izgradnju odnosa između svih naroda.

Duda je podsetio da je ova zemlja u BiH prisutna s 24 vojnika u sklopu misije EUFOR-a i da podržava napredak BiH ka EU i NATO-u, ali ukoliko, naglasio je, za to postoje spremnost i volja svih naroda u BiH.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija