• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Srna

31.03.2017

17:02

CILJ JE SRBIJA, RS I OSLOBOĐENA CRNA GORA U JEDNOJ DRŽAVI: Miša Đurković: Srpsko pitanje nije rešeno!

Politika

CILJ JE SRBIJA, RS I OSLOBOĐENA CRNA GORA U JEDNOJ DRŽAVI: Miša Đurković: Srpsko pitanje nije rešeno!

Podeli vest

Naučni savetnik u beogradskom Institutu za evropske studije Miša Đurković smatra da srpsko pitanje na Balkanu treba rešavati postepeno, sa dugoročnim ciljem objedinjavanja Srbije, Republike Srpske i oslobođene Crne Gore u jedinstvenu srpsku zajednicu

On u intervjuu Srni ističe da ne postoji posljednji trenutak za rešavanje srpskog nacionalnog pitanja i da taj zadatak treba rešavati polako i dugoročno, u zavisnosti od toga kakvi su odnosi velikih sila u svetu.

- I dalje na ovim prostorima imamo dominaciju sila koje nama nisu naklonjene i koje rade na tome da se Srbi suzbiju na teritoriju centralne Srbije -  upozorava Đurković.

Naglašava da je najvažnije izbeći nove multinacionalne eksperimente i konstituisati jedinstvo

Hrvati plaćaju egzodus Srba 

Kada je reč o ostalim narodima na Balkanu i rešavanju njihovog nacionalnog pitanja, Đurković navodi da je tačno da oni imaju veliku podršku u poslovima koji su u vezi sa suzbijanjem Srba, ali da ne vidi da je, osim Albanaca, bilo ko mnogo zadovoljan i srećan onim što zapadne sile rade u regionu.
- Hrvati sada debelo plaćaju usluge koje su im činjene za vreme otcepljenja. Bošnjaci se, takođe, i dalje masovno iseljavaju - napominje on.

 

srpskog naroda oko ideja, simbola i zajedničkog interesa.

Đurković ocenjuje da Srbi u rešavanju svog nacionalnog pitanja, prije svega, treba da se oslone na

sebe, te da se dobro preispitaju i naprave strategiju duhovne, demografske, tehnološke, prosvetne i svake druge obnove.

- Ima puno prostora koji ne koristimo da se obnovimo, ojačamo i da u povoljnim trenucima, jasno, sa utemeljenom snagom, istaknemo svoje zahteve, planove i rešenja kako za sebe, tako i za odnose sa našim susedima - smatra on.

Đurković navodi da je dugoročni cilj objedinjavanje Srbije, Republike Srpske i oslobođene Crne Gore u jedinstvenu srpsku zajednicu.

- Još važnije od toga, u ovom trenutku, jeste jačanje identitetskog jedinstva srpskog naroda. Bože pravde i zastava Srbije danas su simboli uz koje ustaju i ponosno stoje svi Srbi na svetu isto kao što se zajedno raduju Đokovićevim uspesima - napominje on.

Makedonija je priznala samoproglašeno Kosovo da bi se umilila strancima, ali im to ništa nije značilo, jer je red, kad-tad, morao da dođe i na njih

 

On veruje da se mora pojačati i kulturološka razmena, a, naročito, prosvetna saradnja.

- Vreme je da se štampaju jedinstveni udšbenici iz istorije, književnosti i drugih identitetskih predmeta koje bi srpska deca mogla da koriste na sve ove tri teritorije - ističe Đurković za Srnu.


Đurković smatra da je region apsolutni prioritet kada je riječ o srpskoj politici kako zbog brige o srpskom narodu na ovim prostorima, tako i zbog pokušaja da se koliko-toliko pacifikuje uticaj velikih sila kod srpskih suseda, koji su, takođe, velike žrtve njihovih prohteva i planova.Tu su i projekti poput Srpskog rečnika ili Srpske enciklopedije, u čijoj bi izradi morali da učestvuju Srbi sa celog Balkana.

Srna

- Makedonija je priznala samoproglašeno Kosovo da bi se umilila strancima, ali im to ništa nije značilo,

I dalje na ovim prostorima imamo dominaciju sila koje nama nisu naklonjene i koje rade na tome da se Srbi suzbiju na teritoriju centralne Srbije

 

jer je red, kad-tad, morao da dođe i na njih, kao pravoslavne - ocenjuje Đurković.

On ističe da je Rusija, kao i uvijek u istoriji, jedini stvarni veliki prijatelj Srba u međunarodnoj areni, ali da

postoje brojne države srednjeg nivoa uticaja u svijetu sa kojima Srbi ne rade dovoljno.

- Od zapadnih sila, nažalost, kontinuirano dobijamo samo problem, ali u određenim konstelacijama odnosa i po konkretnim pitanjima možemo da nađemo zajednički interes i sa ponekom od njih - smatra Đurković.

Srbi se sada, nakon čitavog veka, oslobađaju od takozvane jugoslovenske greške i vraćaju na izvorne pozicije srpske nacionalne ideje kakva je razvijana od osamnaestog veka do 1900. godine, kaže Đurković.

 


 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
zoran

pre 7 godina

oduzeti svim crnogorcima dvojno drzavljanstvo ..jer njihova drzava je priznala mafijaski kanton KOsovo radi zajednickog mafijaskog poslovanja rukovodstva . Kako se izjasnjavaju kao crnogorci tako uvesti sankcije i kazniti vlast koja pod patronatom ubica nase dece idu dotle da slececi korak je ubijanje i proterivanje Srba pravoslavne veroispovesti

Zoran

pre 7 godina

Montenegrosi neka uživaju sa šiptarima i čokalijima. Ta trojka je dobitna kombinacija. Ukinuti dvojna državljanstva i pod hitno reciprotitetno uvesti boravišnu taksu.

Dule

pre 7 godina

Da, tacno je sto gospodin Djurkovic kaze, moramo se dozvati pameti i uraditi to. prvo od udzbenika moraju biti jedinstveni sa srpskom knjizevnosti, geografijom, historijom, kulturom i da se ne menjaju svake godine nego da ostanu za desetine i stotine godina isti. Da se srbi okupe, ojacaju da nase ambasade rade u nasem interesu a ne da su samo zbog plata i ostalih marifetluka po svetu. Ja zivim u Norveskoj i apsolutno sam nezadovoljan sa nasom ambasadom. Norvezani su osdstampali udzbenike za svoju decu, naravno koje uce i stranci mozda pre dvadeset i vise godina nista se ne menja uvek je sve isto, a mi nemamo pojma sta se radi i ko stampa i sta stampa. Mislim da gospodina Djurkovica treba postaviti da kordinira i savetuje sta i na koji nacin inace cemo nestati.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija